0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua
Scurt si la obiect: profitul Gazprom in 2021 a fost de 29 miliarde de dolari

Cine ghiceste care va fi viitorul carbunelui in energetica romaneasca?

Posted On 16 iunie 2020
By : Redactia
Comment: 1
Tag: centrale pe gaze, Complexul energetic Oltenia, energie regenerabila, micro-grid, micro-retele, prosumeri, viitorul carbunelui

Intr-un interviu acordat ieri colegilor de la Focus-Energetic, Daniel Burlan, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, recunostea ca in acest an compania a avut in medie o productie de putin peste 500 de MW/luna, in conditiile in care anii trecuti ponderea CE Oltenia in mixul energetic era undeva aproape de 25%. In viziunea actualei si fostei conduceri a CEO, certificatele de emisii de dioxid de carbon au fost cele care au ingenuncheat productia de energie pe baza de carbune, care nu mai poate fi competitiva intr-o piata in care se importa deja masiv energie ieftina. Problema este ca aceste certificate nu se vor ieftini nici in perioada urmatoare iar Comisia Europeana, prin Green Deal, exclude carbunele din orice mix energetic al anilor viitori.

Probabil, de la aceasta situatie fara iesire in aparenta a plecat si primul ministru Ludovic Orban cand a afirmat ca Romania trebuie sa renunte la energia electrica obtinuta prin arderea carbunelui si sa treaca la noile tipuri de energie, respectiv cea pe gaz si cea nucleara. „Reactoarele 3 si 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie sa trecem la noile tipuri de energie”, a afirmat seful Guvernului, la inceputul acestei luni. Orban a spus ca, pentru realizarea acestui obiectiv, Romania va primi bani de la Comisia Europeana în cadrul Fondului de tranzitie echitabila.

In consonanta cu seful sau, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarant ieri ca a avut o discutie cu reprezentantii CE Oltenia pe baza programului de restructurare. “L-am discutat cu conducerea companiei, l-am discutat cu Consiliul Concurentei si va asigur ca acel ajutor de 1 miliard doua sute de milioane euro de salvare se va transforma, asa cum am promis, intr-un ajutor de restructurare care va asigura supravietuirea companiei energetice Oltenia si o va face performanta.  Si nu prin inchiderea totala a carbunelui, ci prin trecerea pe gaz a unor elemente de producere a energiei electrice si mentinerea unor centrale de producere in continuare pe carbune, care sa respecte normele de mediu. Acest lucru se va intampla si se va intampla anul acesta, exact in termenele propuse”, a spus ministrul Popescu.

Ei, aici observam o mica diferenta. Carbunele nu va disparea curand, cel putin pana la aparitia grupurilor energetice pe gaze. Adica inca vreo 20 de ani in ritmul in care se investeste in Romania. Am aminti ca pentru investitia in noua centrala pe gaze de la Iernut, cu o putere instalata de putin peste 400 de MW, s-au consumat deja cativa ani buni si asta in conditiile in care Romgaz nu avea probleme cu finantarea.  Nimeni nu poate anticipa cat ar putea dura investitia in noi grupuri pe gaze la CE Oltenia si mai ales de unde vor fi luati banii necesari. Chestia cu fondurile europene este pentru naivi, desigur.

Ludovic Orban vs Iulian Iancu

Revenind la intrebarea din titlul articoului nostrum trebuie sa spunem ca mai transanta ni s-a parut pozitia exprimata de catre Iulian Iancu, probabil viitor vicepresedinte la ANRE, care a spus in urma cu ceva vreme:

Romania va pune intre paranteze, cu o viteza uriasa, carbunele, in urma deciziei Comisiei Europene privind cresterea procentului de energie regenerabila, acesta reprezentand un test de stres foarte mare pentru Romania. Intreg sectorul energetic trece prin socuri uriase, iar noi, Romania, suntem supusi la unul dintre cele mai mari, sa zicem, teste de stres, in sensul ca decizia de acum doua zile a Uniunii Europene de a ridica procentul la 34% energie regenerabila din totalul energiei inseamna ca vom pune intre paranteze cu o viteza uriasa carbunele”, a avertizat liderul CNR-CME.

Prin urmare, Romania va trebui sa gaseasca solutii pentru valorificarea tehnologiei in energia regenerabila, a opinat Iulian Iancu.

„Si atunci vedem ca va trebui sa gasim solutii de la ceea ce inseamna micro-grid, tranzactia la nivel de prosumer, la valorificarea oricarei capacitati tehnologice in energia regenerabila, si vorbesc aici ca sunt 7,2 miliarde de euro pusi la dispozitie de Uniunea Europeana, dintre care 70% in procent 100% nerambrursabil pentru proiectele mici de pana la 12 milioane de euro. Va dati seama ce inseamna la nivelul unui stat dezvoltarea tehnologiilor de productie de energie regenerabila plecand de la prosumer si micro-retele?”, a intrebat Iancu.

In acelasi timp, Iulian Iancu a vorbit despre sansele pe care le adduce digitalizarea sectorului de prin tehnologia blockchain, dar si prin alte tehnologii IT.

„Dar la micro-retele si prosumer apare aceasta tehnologie, care ofera sansa tranzactionarii directe, anonime, transparente, inregistrare si trasabilitate permanenta, securizare, deci ceea ce ne-am fi dorit cu totii de la inceput, adica eliminarea intermediarilor – este o provocare fantastica pentru trader, pentru furnizor, pentru burse, pentru pietele de energie, si o sansa uriasa oferita consumatorului. Deci noi ce vedem aici? Sunt reglementarile de astazi o bariera pentru promovarea acestor tehnologii? Marii operatori din domeniul bancar, de asigurari, din energie, sunt ei disponibili sa coopereze pentru a promova tehnologia, sau vor face un lobby urias pentru a o intarzia?”, a completat Iulian Iancu.

Acesta s-a declarat impresionat de capacitatea digitalizarii, a sistemului blockchain si a altor tehnologii de a influenta sectorul energetic.

„Problemele pe care ni le punem astazi ar fi urmatoarele: este aceasta tehnologie o tehnologie care sa mareasca viteza de tranzitie in sectorul energetic? Va fi ea tehnologia care in urmatorii 5 ani va acoperi deplin sectorul energetic, dar deopotriva sectorul de tranzactionare a actelor de proprietate, de gestionare a dosarelor medicale, de dezvoltare si gestionare a activitatilor manageriale, de gestionare si operare a dosarelor de asigurare, de gestionare a votului si securizare deplina a acestuia? Iata ca a aparut tehnologia care se adreseaza deopotriva de la un dosar medical pana la tranzactia de energie electrica la noi acasa sau pana la votul nostru, deopotriva in mod nediscriminatoriu, transparent, sigur, masurabil, ceea ce este impresionant”, a opinat presedintele CNR-CME.

El a atras atentia ca tehnologiile IT produc o revolutie reala in majoritatea domeniilor.

„Primele 4 banci mari din Statele Unite aloca 25 de miliarde de dolari in fiecare an pentru dezvoltarea aplicatiilor de IT in favoarea clientilor si dezvoltarea serviciilor lor, ceea ce este ametitor. Observam ca aceasta tehnologie a inceput sa fie preocuparea numarul 1 a celor mari patru actori din zona contabilitatii si auditului financiar bancar, respectiv Deloitte, PwC, KPMG, etc. Deci cei 4 au inceput sa scoata produse, la propriu, si sa-si foloseasca, cu personalul lor, Bitcoin, accepta toate tranzactiilor lor cu toti partenerii lor in bitcoin, au montat un ATM chiar la sediul lor din Elvetia, spunand ca nu vorbim despre digitalizare, ci la propriu incercam sa acomodam pe toti partenerii si angajatii nostri pentru ceea ce va fi o revolutie digitala in absolut toate domeniile”, a adaugat Iulian Iancu, care a mai mentionat ca start-up-urile pot beneficia din plin de oportunitatile aduse de aceasta revolutie tehnologica industriala.

„Deci vorbim de o tehnologie fundamentala. Noi, cei care asistam la modalitatea de constructie a sistemului energetic si provocarea la vremea respectiva era de crestere a eficientei in productie, in transport si in distributie, daca ne-ar fi intrebat cineva atunci cand se construia sistemul electro-energetic al Romaniei, asa ceva parea science-fiction. Astazi, dumneavoastra sunteti parte, si ma refer in principal la studenti, pentru ca toate aceste proiecte care astazi sunt pe masa marilor operatori de utilitati, marilor actori din asigurari si contabilitate, marilor banci, nu pot functiona, si am vazut ca se bazeaza cu totii pe start-up-uri, pleaca in primele lor proiecte bazindu-se pe start-up-uri, si atunci dumneavoastra aveti o sansa extraordinara sa fiti parte si pionierii acestei tehnologii fundamentale”, a incheiat Iuian Iancu.

Cum ramane, deci, cu carbunele din bazinul Olteniei?

Articole pe aceeasi tema

  • Producatorii mici de energie regenerabila pot vinde surplusul in retea. Sa ne asteptam la o explozie a investitiilor prosumatorilor?Producatorii mici de energie regenerabila pot vinde surplusul in retea. Sa ne asteptam la o explozie a investitiilor prosumatorilor?
  • Complexul Energetic Oltenia a incheiat si anul 2016 pe pierderi, dar a inceput in forta productia in 2017Complexul Energetic Oltenia a incheiat si anul 2016 pe pierderi, dar a inceput in forta productia in 2017
  • wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaicwpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
  • Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euroNofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
Despre autor
  • google-share
Previous Story

SN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenului

Next Story

Schimbarea furnizorului de gaze. Intrebari si raspunsuri

Articole pe aceeasi tema

wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic

Posted On 13 mai 2022
, By Redactia

Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro

Posted On 10 mai 2022
, By Redactia
0

In haosul produs de criza energetica mondiala, Complexul Energetic Oltenia anticipeaza ca programul de restructurare se apropie de cifra de 4 miliarde de euro. Cine plateste?

Posted On 8 mai 2022
, By Redactia

One Comment

  1. sandu 17 iunie 2020 at 01:32 Reply

    Eu tot zic ca iese din productia de banda dupa 2025 dar cu criza asta e mai complicat.
    Criza le aduce 2 vesti bune si una rea: Prina veste buna e ca au platit doar 17E pe certificat pentru anul trecut si poate scapa la sub 25 si pentru anul asta.
    Veste proasta e ca gazele naturale vor fi exterm de ieftine in urmatoarele 18 luni.
    Si aici o sa speculez ca dupa astea 18 luni pretul la gaze va urca foarte mult datorita lipsei de investiti la nivel global de acum dar si din ultimii 3-4 ani. Carbunele in UE va primi o ultima perioada de banda pana la inchiderea totala (2 ani poate). ( a doua veste buna pt carbune)

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic

Posted On 13 mai 2022

In asteptarea blocadei europene, Rusia sfideaza Occidentul si opreste tranzitul de gaze pe conducta Yamal. Ce urmeaza?

Posted On 13 mai 2022

In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor

Posted On 12 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.