Cine intretine cu adevarat criza pretului energiei electrice in piata Spot?
Solicitat din toate directiile sa intervina, in sensul de control desigur, in piata de energie electrica, in urma evolutiilor pretului pe piata SPOT, presedintele Consiliului Concurentei, domnul Bogdan Chiritoiu a inceput sa-si exprime punctul de vedere in mass media. In urma evenimentelor din iarna acestui an, la care se adauga ca o manusa ceea ce se intampla in momentul de fata in piata de energie, s-a conturat un fel de opinie generala, conform careia furnizorii de electricitate sunt cei care au jucat riscant si, in concluzie, au pierdut. Ceva in genul acestei opinii sugereaza si presedintele Consiliului Concurentei. Iata ca au inceput sa apara si alte opinii, inclusiv publicatia noastra a intrat si pe terenul producatorilor, deloc straini de evolutia pretului energiei electrice. In concluzie, prezentam astazi opinia domnului Jack Cutisteanu, pe marginea interviului acordat de presedintele Consiliului Concurentei publicatiei Bursa.
Jack Cutisteanu
Interviul dlui. Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei ( CC), ziarul Bursa 17.08.2017
Incercare de raspuns.
Va propun sa o luam “Pas cu pas”.
Citez “ Referitor la cresterile din iarna , am concluzionat ca circumstantele meteorologice au fost extraordinare si au condus la cresterea pretului pe PZU…Atunci ANRE a intervenit si a retras licentele unor traderi .”
Raspuns: ANRE nu a retras nici o Licenta in urma evenimentelor din ianuarie – februarie 2017 . Criza din iarna a debutat cu declaratiile de colaps ale Transelectrica si ME (Ministerul Energiei). Este adevarat ca a fost o perioada de ger care a tinut cam o saptamana. Colapsul se referea la rezerva de carbune si de putere . Psihoza a fost intretinuta “ oficial “. Oportunitatea a fost cu success speculata de unii producatori, cum ar fi Hidroelectrica ( desi Dunarea si lacurile erau cu gheata ), si chiar CEO, care s-a trezit ca are destul carbune . Marii furnizori si distribuitori erau si sunt, marii cumparatori au intretinut criza si preturile ridicate. ANRE nu a vazut nimic suspect in comportamentul participantilor la “joc”. Cred ca a fost o scapare .
Citez : “ In aceasta vara , lucrurile s-au repetat oarecum , tot pe fondul unor circumstante climaterice speciale , iar pretul a crescut nu doar la noi , ci si in alte tari .”
Raspusn: ME a sesizat CC de existenta unor indicii de intelegeri intre “jucatori ” care ar putea manipula preturile in piata de energie . Ce a vazut ME si nu au vazut CC si ANRE ? V-ati uitat, dle Presedinte, la comportamentul speculativ al celor care vand energie , producatorii, in speta Hidroelectrica si CEO ? V-ati uitat, dle Presedinte, la comportamentul celor care cumpara, marii furnizori si distribuitori, care neavand de unde cumpara s-au bulucit pe PZU ? ANRE nu a vazut nimic suspect . Nici dumneavoastra.
Citez : “ Problema pe care noi o consideram reala este volumul prea mare de energie care se tranzactioneaza pe PZU …Cu alte cuvinte , nu volatilitatea pretului trebuie sa ne ingrijoreze , ci faptul ca atat de mult din consumul nostru – respective 40% – depinde de o piata spot .”
Raspuns: Aveti dreptate . PZU a fost gandit ca o piata de “fine tunning” adica in intervalul 5-10% din consum . Ce te faci daca asa cum este, PZU este piata cea mai lichida si mai putin rigida decat altele ? Ce te faci daca “jucatorii” o prefera celorlalte variante, ca PCCB sub toate variantele ? OTC are volume mai mari decat PZU .
Citez : “ Sa facem PZU mai putin atractiva si PCCB mai atractiva “ …sa completam tranzactionarea fizica cu instrumente financiare …” etc .
Raspuns: Dle Presedinte, toate aceste propuneri , corecte de altfel , nu sunt noi. Le spunem si le repetam de ani de zile impreuna cu cererea aberanta de anulare a interdictiei contractelor bilaterale libere intre furnizori . Toata lumea este de accord . Nimeni nu face nimic. Sa nu suparam pe nimeni.
Citez : “ Eu cred ca ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada va fi o lectie pentru furnizori , care in mod ipocrit se vaita . In fond ei au speculat si au pierdut . Au facut un pariu care nu le-a iesit bine si acum au facut plangeri .”
Raspuns :Sunteti convins, dle Presedinte, ca furnizorii sunt cei care au facut un pariu pe care l-au pierdut ? Daca ar fi doar asta , chiar n-ar fi o mare nenorocire . Au pariat gresit , sa plateasca . Ce facet dle. Presedinte cand toti furnizorii pierd in criza ? N-ui niciunul cu scaun la cap care sa nu se fi bagat cu capul in lat ? Chiar toti sunt “gambleri de casino “? Toti au pierdut . Si totusi cineva trebuie sa fi castigat . E un joc cu suma nula. CEO a anuntat dupa 5 ani de pierderi de sute de milioane de lei ca are profit de 300 milioane lei la sase luni, Hidroelectrica 1,2 miliarde , etc . Producatorii nu au pariat gresit , au speculat corect. Ei au voie. Cine va plati factura ? Consumatorii. Nu cred ca ANRE poate forta pe cineva sa-si asume pierderi, daca acel cineva a jucat “a la carte “!
Citez : “ In orice caz , este bine ca productia este in crestere , ca avem exporturi si ca CEO reuseste sa fie pe profit .”
Raspuns: Totul e bine cind se sfarseste cu bine. Productia nu a crescut, dle Presedinte , exporturi avem cand bate vantul, iar CEO este pe profit conjunctural .
Splendid jocul !! Antrenarea in “chestiune ” a lui Chiritoiu e o perfecta “TRIMITERE IN DECOR ” Incep sa cred ca va trebui sa apelam la ultima sansa a Romaniei : SA COMPUNEM TEXTUL AVIZULUI MOTIVAT PE CARE SA NI-L SEMNEZE MICHELE CANETE si sa-l trimita Romaniei .. Splendida eschiva cu ANRE-ul !! A reusit in plina sedinta de guvern Petcu sa-l trimita pe Tudose “pe aratura “? A REUSIT !! Va puteti imagina un text prin care sa reclamanti ANRE lui Inacu ?? Eu nu stiu sa compun asa ceva !!! FILOZOFAM .. !!1 … Azi …500 lei megawatora la varf !!