Cine este si de ce s-a inventat vinovatul de serviciu pentru cresterea pretului energiei electrice in piata SPOT?
Evident, Getica 95, companie care si-a cerut insolventa in conditiile in care detine cea mai mare cota de piata pe segmentul de furnizare. Paradoxal, comportamentul in piata concurentiala a furnizorului Getica 95 nu a creat absolut nici un dezechilibru in piata pana in momentul de fata. Cu pierderi pe care si le-a asumat in intregime, Getica 95 nu a denuntat niciun contract cu consumatorii din portofoliu, cu atat mai putin cu societatile de productie de la care a achizitionat energia electrica. Cum se explica atunci ca incepand de la varful Ministerului Energiei si pana la articolele aparute in presa, panica generata de cresterea pretului energiei este pusa in carca Getica 95?
Cu peste 800 de clienti finali in portofoliu, Getica 95, si de altfel nici un alt furnizor din Romania, nu avea cum sa anticipeze explozia pretului in piata concurentiala. Au explicat cat se poate de corect acest lucru si Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica (AFER) si specialistii care nu au nici o implicare politica. Cu toate acestea trebuia gasit un vionvat, iar insolventa Getica 95 a picat ca o manusa miraculoasa pentru factorul politic.
Getica 95 este o companie cu capital suta la suta romanesc. Capcana in care a cazut dupa declansarea pandemiei de Covid, cand consumul s-a redus si pretul energiei a urmat acelasi curs si-a facut simtite efectele abia dupa ce economia a inceput sa-si revina. Exact pe acest trend au revenit in plina forta politicile energetice ale Uniunii Europene (la care noi suntem parte), iar decarbonizarea, eliminarea producatorilor pe baza de combustibili fosili si toata tevatura ce tine de politicile de mediu au revenit in actualitate. Evident, pretul certificatelor de CO2 s-a transformat intr-o povara pentru toate tarile care produc energie pe baza de combustibili fosili iar in Romania pretul marginal dicteaza piata. NU conteaza cata energie este produsa din surse hidro sau nucleare, conteaza profitul.
Am facut aceasta scurta rememorare pentru a arata ca si in Germania si in Franta, Spania sau orice alta tara europeana pretul energiei electrice a explodat. De vina nu a fost in nici un caz Getica 95.
Acum, sa lamurim cat de cat lucrurile in ceea ce priveste pozitia in piata a companiei de furnizare Getica 95. La inceputul lunii ianuarie, firma avea angajamente de 430.000 de MW pentru clientii finali. Aproape jumatate din aceasta cantitate, adica 180.000 de MW o reprezinta contracte care se finalizeaza la sfarsitul acestei luni. Toata cantitatea a fost livrata si platita integral pana in momentul de fata de catre Getica 95. Nu mai conteaza care sunt consumatorii finali ( Rafinaria Petromidia, Metrorex, Primaria Capitalei, serviciile de informatii etc), cert este ca energia a fost furnizata la pretul din contract, iar diferenta a fost suportata exclusiv de furnizor. Asa-I in piata libera, pierzi castigi, negustor te numesti.
Intrebarea este de ce pe acest fond de corectitudine din partea Getica 95 au inceput sa apara acuzele din partea unor oficiali ai guvernului, inca cu cateva luni inainte ca Getica 95 sa aiba problem cu lichiditatile? Mai mult decat atat, cum se explica ca entitati bancare cu care Getica 95 a avut o relatie cat se poate de corecta au interupt brusc finantare companiei, desi peste 50% din portofoliu de contracte de furnizare este deja incheiat si achitat.
In acelasi timp si alte companii de furnizare de energie electrica din Romania au inregsitrat pierderi foarte mari. Avem si elemente concrete dar nu este insa cazul sa le amintim. Prin comparatie cu Getica 95, majoritatea celorlalti furnizori cu pierderi au in spate companii puternice cu posibilitati de finantare, adica de infuzie de lichiditate. Ministerul Energiei, ANRE, Guvernul sunt la curent cu toate aceste lucruri. Si atunci punem o intrebare naiva: daca industria romaneasca a fost protejata din 2018 de povara certificatelor verzi (dam un exemplu) pentru ca sa ramana competitiva, de ce un furnizor coret si cu platile la zi este blamat de statul roman? De ce I se blocheaza accesul la finantare?
Povestea Getica 95 nu se va termina aici, dar incep sa apara din ce in ce mai multe semne ca aceasta companie cu capital romanesc (poata un pic prea curajoasa) a deranjat multa lume “buna” din piata de energie. Iar statul este principalul ei inamic.