Cine sunt adevaratii castigatori ai racordarii gratuite la reteaua de gaze?
Am intors pe toate fetele decizia guvernului de a “gazifica” Romania in anii ce vin, fara ca viitorii beneficiari sa aiba vreo cheltuiala. In acelasi timp am aratat ca din punct de vedere al reglementarii legea se contrazice cu normele metodologice. Sa fi fost niste scapari, ca asa-I cand o iei pe repede inainte, sau sa fi fost un moment nesperat de a mai trage niste tunuri financiare pe seama credulitatii romanilor?
Racordarea gratuita la reteaua de gaze presupune ca viitorii consumatori sa treaca printr-o etapa, fireasca de altfel, de studiu de proiect. Nu suntem specialisti in chestiuni tehnice dar stim ca orice asemenea operatiune presupune o documentatie destul de alambicata pe care nu stiu sa o faca decat anumite firme. Acreditate, desigur, de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) Intrebarea este cate firme si, mai ales, care firme sunt acreditate pentru a realiza proiecte de racordare? Prin comparatie cu marile proiecte de infrastructura din Romania am aminti ca nu faza finala a fost finantata prioritar, cat mai ales faza initiala, adica a proiectelor, a studiilor de fezabilitate si prefebazilitate.
In cazul racordarii gratuite la reteaua de gaze amploarea studiilor de fezabilitate nu exista. Exista niste studii de proiect pe care le pot face niste SRL-uri acreditate de catre ANRE, dar care sunt agreate de catre puterea centrala. Cu alte cuvinte, vrei gaze la poarta si in casa, atunci apelezi la firma recomandata de catre noi. Deocamdata suntem la nivel de speculatii, desi avem informatii ca SRL-uri apropiate puterii politice sunt deja implicate in acest vast program de “gazeificarea” a tarii.
Dupa 1990 foarte multe orase din Romania au renuntat la sistemul de incalzire centralizata fara sa aiba vreo solutie alternative la incalzire. In aceste conditii oamenii trebuiau sa se incalzeasca totusi cu ceva. In Ardeal, de pilda, moda anilor `90 era sa se aduca din Ungaria un fel de sobe care functionau pe gaze. Problema era ca reteaua de gaze era trasa in blocurile respective doar la bucatarie si nu in restul locuintei. Ca sa montezi soba, sau sobele pe gaze, iti trebuia un proiect. Angajatii fostelor Distrigazuri erau in acest context oamenii potriviti la locul potrivit. Si din proiecte facute pe baza de repede se faceau bani grei. Numai ca, dupa moda sobelor pe gaze a aparut moda centralelor pe gaze. De apartament, desigur. O alta paine buna de mancat pentru cei care stiau sa faca proiecte.
Aceste proiecte, bata-le vina par a fi astazi marea miza a racordarii gratuite a romanilor la reteaua de gaze. Sigur, nu oricine era pregatit pentru o asemenea surpriza, sau paleasca de a mai scoate bani din ceva. Exista insa cateva firme, persoane, care stiau despre intentia guvernului Orban in ceea ce priveste racordarea la reteaua de gaze “fara plata”. Si ele s-au pregatit si deja au inceput sa-si caute clienti. Nu stim in momentul de fata care este valoarea unui studiu de proiect (absolut necesar) in cazul racordarii unei gospodarii sau unei firmela reteaua de gaze. Dar, daca luam in considerare ca putem vorbi in anii ce vin de mii de proiecte va propunem sa inmultiti o cifra simbolica (1000 de lei) cu 1000 de beneficiari. Doar pentru studiul de proiect. In scurt timp vom afla si care sunt firmele agreate pentru aceasta operatiune. Cateva le banuim, dar sa nu ne grabim!
Costul unui asemenea proiect este mult mai mare decat cei 1000 de lei pe care i-ati mentionat in articol cu titlu de exemplu. Cel putin dublu, mai probabil de 3-4-5, pana la 10 ori mai mare, in functie de distante, “numar de focuri” si alte conditii concrete.
In plus, acestea sunt proiectele “individuale”, dar mai sunt altele, mai putine, dar mult mai banoase, destinate, fireste, pestilor mai mari. Vor trebui proiectate statii de reducere a presiunii, plus intregi retele regionale si locale, ca nu-l conectezi pe badea Gheorghe din nu stiu care sat direct la conducta magistrala… S.a.m.d.
Pe de alta parte, astfel de lucruri sunt intr-o oarecare masura inevitabile si nu trebuie renuntat la proiecte majore doar pentru ca o parte din bani ajung unde credem noi ca n-ar trebui sa ajunga. As fi mai degraba interesat ca treaba sa se faca repede si mai ales bine. Valabil pentru orice mari lucrari publice, nu doar pentru infrastructura de gaze.