Circ cu gaze la Otopeni: 4700 de consumatori risca sa ramana fara gaze, dupa ce au incheiat contracte legale cu un alt furnizor decat cel agreat de catre ANRE si Primaria orasului
Situatia aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor din orasul Otopeni (peste 9300) se complica pe z ice trece. Dupa ce Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a retras licentele de distributie si furnizare pentru fostul operator ale retelei (Otto Gaz) si a incredintat pentru doi ani operarea retelei firmei Premier Energy, consumatorii din Otopeni (casnici si agenti economici) s-au trezit in situatia de a-si schimba furnizorul. Facem precizarea ca pe serviciul de furnizare din aceasta localitate opereaza nu mai putin de 18 firme. Cu toate acestea doua sunt cele care isi disputa clientii, respectiv Premier Energy si Nord Gaz, aceasta din urma fiind o firma din grupul Otto Gaz. Situatia la care s-a ajuns in momentul de fata, cu cumplicitatea nemijlocita a Autoritatii de reglementare este cel putin ridicola. Consumatorii preluati de Nord Gaz de la Otto Gaz (in jur de 4700) nu stiu unde sa-si achite factura si nu mai au siguranta ca livrarea de gaze va continua daca disputa dintre Nord Gaz si Premier Energy nu se va finaliza intr-un fel. Intre cele doua companii a fost sistat orice dialog in timp ce consumatorii sunt plimbati de la unii la altii pentru a-si achita facturile.
Care este miza disputei?
Retregerea de catre ANRE a licentelor de furnizare si distributie pentru Otto Gaz (in toamna anului trecut) a fost semnalul declansarii haosului. Aceasta decizie a ANRE este discutabila din foarte multe puncte de vedere, motiv pentru care vom reveni cu explicatii intr-un alt articol. Cert este ca in conditiile legii, ANRE ar fi putut sa retraga doar una dintre licente, respectiv aceea de operare a retelei, in nici un caz si cea de furnizare care este valabila la nivel national si nu doar pentru orasul Otopeni. Ofensiva Premier Energy pe piata de gaze din Romania este insa una foarte puternica si “agreata” si “sustinuta” de catre ANRE. Intre altele amintim ca Premier Energy a cumparat si reteaua de gaze din orasul Voluntari si are o prezenta consistenta pe raza judetului Teleorman. Sa fie oare o coincidenta? Deocamdata nu comentam.
Odata ce si-a vazut obiectivul atins, respectiv eliminarea operatorului de distributie Otto Gaz din piata, Premier Energy a trecut la cea de-a doua etapa de cucerire a Otopeniului prin Campania de atragere a clientilor. Aici s-au lovit insa de un obstacol major. O alta firma a grupului Otto Gaz, respectiv Nord Gaz, care detine licenta valabila de furnizare a gazelor naturale si-a lansat oferta pentru consumatorii de gaze din Otopeni si intr-un interval de numai cateva saptamani a reusit sa semneze contracte cu peste 4700 de consumatori. Explicatiile sunt simple: pe de o parte lucuitorii orasului Otopeni erau obisnuiti sa lucreze cu aceasta firma, pe de alta parte pretul la gaze propus de Nord Gaz este de 113,68 de lei/MWh, in timp ce pretul oferit de Premier Energy este de circa 134 de lei/Mwh. Amintim ca Premier Energy este si furnizor de ultima instanta, in timp ce Nord Gaz vinde in regim concurential.
Ce jocuri face Primaria Otopeni?
Pe acest fond explicat succinct in aceste randuri, Premier Energy a digerat greu ofensiva Nord Gaz si a inceput sa sicaneze din toate partile activitatea acestui furnizor. Sa pierzi peste 4700 de clienti dintr-un numar de aproape 9400 nu este tocmai usor de inghitit. Trebuie spus ca in aceasta disputa un rol important incearca sa joace si Primaria Orasului Otopeni, care a trecut cu arme si bagaje in curtea Premier Energy. Nu mai departe, intr-o publicatie finantata de Primarie este publicat un anunt prin care institutia recomanda consumatorilor “ca toate contractele de distributie si furnizare a gazelor naturale vor fi incheiate cu operatorul Premier Energy SRL ce poate fi contractat la adresa…” Aceasta atitudine, justificata prin deciziile ANRE de retragere a licentelor de operare de sistemului de distributie si furnizare pentru firma Otto Gaz, este o incalcare grava a legii concurentei si nu numai, in conditiile in care, asa cum am precizat mai sus, in orasul Otopeni sunt prezentu nu mai putin de 18 firme de furnizare gaze.
In comunicatul Primariei Otopeni se mai spune ca “aceasta schimbare nu va avea efecte negative asupra populatiei, pretul pentru furnizarea gazelor naturale catre clientii casnici ai orasului Otopeni va ramane neschimbat, acesta fiind in present de 114 lei/MWh, fara TVA”. De cand face o primarie de localitate pretul la gaze? Mai mult, asa cum am afirmat mai sus pretul practicat de Premier Energy este de circa 134 de lei/MWh.
Cu toate eforturile Primariei si ale ANRE, la care se adauga desigur campania Premier Energy, mai mult de jumatate din consumatorii de gaze naturale din Otopeni au preferat sa incheie contracte cu Nord Gaz.
Consecintele acestui circ au cazut insa direct in capul consumatorilor de gaze. Nord Gaz nu poate emite facturi pentru consumul de gaze, caci Premier Energy, care este operatorul retelei, nu comunica citirea contoarelor. In acelasi timp Premier Energy someaza consumatorii de gaze care au deja contracte cu Nord Gaz sa plateasca factura la Premier Energy. Sunt zile bune de cand locuitorii Otopeniului sunt plimbati de la o firma la alta fara sa inteleaga ceva. Mai mult, prin neachitarea facturii (nu din vina lor) nu este exclus sa se ajunga chiar la sistarea gazelor naturale. Pe acest fond ANRE nu intreprinde nimic, desi situatia de la Otopeni este cu adevarat exploziva.
(intr-un articol viitor vom explica cum a fost eliminata din piata Otto Gaz si mai ales cum se desfasoara disputa interna intre Nord Gaz si Premier Energy, pe marginea contractului dintre cele doua parti)