0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Circul pe legea offshore la final: lobby-ul petrolistilor pare sa aiba castig de cauza in fata falsului populism al puterii de la Bucuresti

Posted On 24 septembrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: export gaze, gazele de la Marea Neagra, impozit pe profit, legea offshore, Liviu Dragnea, OMV, piata interna de gaze, redevente, Senatul Romaniei

Senatul Romaniei a adoptat ieri proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, dupa ce anterior presedintele Romaniei a trimis legea la reexaminare. Cel mai probabil, saptamana viitoare, legea offshore va trece cu viteza fulgerului si prin Camera Deputatilor, astfel incat concesionarii perimetrelor petrolifere de la Marea Neagra sa poata purcede cat mai devreme la exploatarea efectiva a gazelor. Interesant este ca dupa tot circul din aceasta vara pe marginea legii offshore si determinarea afisata de guvern privind taxarea la sange a petrolistilor, forma finala a legii pare a semana din multe puncte de vedere cu celebrul act de privatizare a Petrom. Cel putin in ceea ce priveste nivelul redeventelor si vesnicia lor pe toata durata exploatarii.

Noutatile majore, despre care s-a vorbit insa mai putin, vin din faptul ca piata de gaze din Romania este liberalizata iar dreptul companiilor de a exporta gazele este unul sfant. Cu alte cuvinte, Romania si-a concesionat rezervele in favoarea unor investitori care au dreptul sa profite de gazele extrase dupa cum le dicteaza interesele economice, comerciale. Daca va exista cerere la export si la preturi mai mari decat pe piata interna, gazele vor fi exportate fara nici o restrictie. Si fiindca tot am adus vorba de privatizarea Petrom amintim ca la vremea respectiva legea nu interzicea austriecilor de la OMV sa exporte gaze. Fizic insa aceste lucru nu era posibil. Prin realizarea BRUA, a conductei de interconectare cu Bulgaria si disponibilizarea unei capacitati pe Isaccea-Negru Voda acest lucru a devenit posibil astazi. Ne referim la exportul de gaze.

Constienti de aceste realitati, politicienii din coalitia de guvernare au incercat sa contrabalanseze ecuatia petrolisti-stat prin impunerea unui nou regim de taxare, noi redevente, obligatii privind aprovizionarea pietei interne etc. Din pacate, “specialistii” romani care s-au ocupat de aceste probleme habar nu aveau cu ce se mananca acest gen de afaceri. De la Valcov, la Orlando si apoi la Dragnea toti au incercat sa simuleze interesul Romaniei in chestiunea gazelor de la Marea Neagra. Din pacate niciunul dintre ei nu a luat in considerare forta celeilalte parti. Dupa votul de saptamana viitoare din Camera Deputatilor vom reveni asupra acestor aspecte. Intre timp sa ne mai delectam cu ultima scena a circului numit Legea Offshore.

“Statul roman va avea, in baza Legii offshore, beneficii majore de 50% din productia de gaze, care vor tranzactionate pe piata din Romania, si impozitul pe venitul suplimentar, in plus fata de redevente”, a afirmat presedintele PSD, Liviu Dragnea, luni, la finalul sedintei grupului social-democratilor din Camera Deputatilor, citat de Agerpres

“La Camera Deputatilor s-au introdus amendamente asta vara prin care, in plus fata de Senat, s-au prevazut unele lucruri, si anume: s-a prevazut in plus un impozit pe venitul suplimentar, care poate merge pana la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din productia din gaze sa fie tranzactionata pe bursa din Romania. Aceste doua lucruri au ramas neschimbate. (…) Nu se modifica absolut nimic fata de ceea ce am spus asta vara. Statul roman va avea aceleasi beneficii majore, si anume 50% din productia de gaze, care se va tranzactiona pe piata din Romania, si impozitul pe venitul suplimentar, care vine in plus fata de redevente. A treia chestiune care a fost eliminata de fapt la Camera Deputatilor: nu se ingheata fiscalitatea generala, ci doar regimul fiscal specific pentru offshore, respectiv redeventa respectiva si impozitul pe venitul suplimentar”, a aratat el intr-o declaratie acordata presei la Palatul Parlamentului.

In ce priveste mecanismul de deducere a investitiilor, el a precizat ca problema este daca investitiile se deduc intr-o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, neavand niciun fel de influenta asupra sumelor pe care statul roman le va castiga.

“Tot asta vara am spus ca trebuie sa corelam prevederile din lege cu anexa, si anume sa explicitam mecanismul de deducere a investitiilor, cu care este de acord toata lumea, pentru ca este firesc. Si problema se pune daca investitiile se deduc intr-o perioada mai lunga sau intr-o perioada mai scurta, neavand niciun fel de influenta a sumelor pe care statul roman le va castiga datorita legii respective. Asta e de fapt toata discutia, si anume daca se pune limita de 60% din venit, pana la care se poate deduce investitia in perioada de referinta respectiva – luna, an si asa mai departe – sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Si intr-un fel, si in altul discutam de aceeasi suma care se deduce si de aceeasi suma care ramane la statul roman”, a spus el.

Intre timp, membrii Comisiei pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale din Senat au dat, luni, raport favorabil cu amendamente proiectului de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, proiect retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Klaus Iohannis.

Principalele amendamente adoptate, propuse de PSD, se refera la posibilitatea ca investitorii sa-si deduca banii din investitia facuta si la pretul de referinta.

“Cred ca discutia de astazi nu a raspuns cererii presedintelui si de aceea ne-am abtinut la vot. Este clar ca dupa discutiile lui Liviu Dragnea, dupa ce a fost certat Liviu Dragnea – baga pumnul in gura investitorilor straini – a revenit la sentimente mai bune si avem doua schimbari. Prima schimbare este pretul de referinta. A aparut o formula noua. Din punctul meu de vedere, a devenit arbitrara si se mai poate umbla acolo. Iar al doilea element, care este pozitiv si am votat pentru, companiile care investesc in acest sector pot sa-si deduca investitiile. Ceea ce era un lucru normal si evident”, a declarat senatorul liberal Florin Citu.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru energie, Gheorghe Marin, a declarat ca investitorul poate sa-si deduca maximum 60% din valoarea veniturilor suplimentare la investitia facuta.

“Din sumele incasate la bugetul de stat pe toata perioada exploatarii, noi nu vom pierde niciun leu. Toate investitiile pe care le fac investitorii sunt avizate de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, deci investitia respectiva trebuie recunoscuta si avizata de catre ANRM, acolo se strang toate investitiile si sunt recunoscute”, a precizat Marin.

Daca va amintiti cam asa ceva se intampla si cu investitiile pe care companiile care au cumparat distributia de gaze si energie urmau sa le faca (desigur, cu diferentele de rigoare). Nici in ziua de astazi statul roman nu are o evidenta reala a acestor investitii, a deducerilor pe care le-a facut, a recunoasterii lor etc. Or, in domeniul energiei avem o autoritate cu oarecare experienta. Cat priveste ANRM si specialistii de care dispune pentru a putea gestiona problemele ce vor aparea nu putem decat sa zicem: am mai pierdut un tren.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Pentru cresterea sigurantei in zona Dobrogea,Transelectrica a investit 100 de milioane de lei in modernizarea statiei de transformare Tulcea Vest

Next Story

Strans cu usa de Comisia Europeana, Transgaz promite sa deschida robinetul de gaze la export

Articole pe aceeasi tema

0

Povestea facturilor umflate si petardele de fum care acoperă avarismul din piața de energie

Posted On 27 septembrie 2022
, By Redactia
0

Cand vom avea primele molecule de gaz din Marea Neagra, dupa modificarea Legii offshore? O sinteza dupa dezbaterea „Energia Romaniei in Noua Economie”

Posted On 23 mai 2022
, By Redactia
0

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.