Circul pe legea offshore la final: lobby-ul petrolistilor pare sa aiba castig de cauza in fata falsului populism al puterii de la Bucuresti
Senatul Romaniei a adoptat ieri proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, dupa ce anterior presedintele Romaniei a trimis legea la reexaminare. Cel mai probabil, saptamana viitoare, legea offshore va trece cu viteza fulgerului si prin Camera Deputatilor, astfel incat concesionarii perimetrelor petrolifere de la Marea Neagra sa poata purcede cat mai devreme la exploatarea efectiva a gazelor. Interesant este ca dupa tot circul din aceasta vara pe marginea legii offshore si determinarea afisata de guvern privind taxarea la sange a petrolistilor, forma finala a legii pare a semana din multe puncte de vedere cu celebrul act de privatizare a Petrom. Cel putin in ceea ce priveste nivelul redeventelor si vesnicia lor pe toata durata exploatarii.
Noutatile majore, despre care s-a vorbit insa mai putin, vin din faptul ca piata de gaze din Romania este liberalizata iar dreptul companiilor de a exporta gazele este unul sfant. Cu alte cuvinte, Romania si-a concesionat rezervele in favoarea unor investitori care au dreptul sa profite de gazele extrase dupa cum le dicteaza interesele economice, comerciale. Daca va exista cerere la export si la preturi mai mari decat pe piata interna, gazele vor fi exportate fara nici o restrictie. Si fiindca tot am adus vorba de privatizarea Petrom amintim ca la vremea respectiva legea nu interzicea austriecilor de la OMV sa exporte gaze. Fizic insa aceste lucru nu era posibil. Prin realizarea BRUA, a conductei de interconectare cu Bulgaria si disponibilizarea unei capacitati pe Isaccea-Negru Voda acest lucru a devenit posibil astazi. Ne referim la exportul de gaze.
Constienti de aceste realitati, politicienii din coalitia de guvernare au incercat sa contrabalanseze ecuatia petrolisti-stat prin impunerea unui nou regim de taxare, noi redevente, obligatii privind aprovizionarea pietei interne etc. Din pacate, “specialistii” romani care s-au ocupat de aceste probleme habar nu aveau cu ce se mananca acest gen de afaceri. De la Valcov, la Orlando si apoi la Dragnea toti au incercat sa simuleze interesul Romaniei in chestiunea gazelor de la Marea Neagra. Din pacate niciunul dintre ei nu a luat in considerare forta celeilalte parti. Dupa votul de saptamana viitoare din Camera Deputatilor vom reveni asupra acestor aspecte. Intre timp sa ne mai delectam cu ultima scena a circului numit Legea Offshore.
“Statul roman va avea, in baza Legii offshore, beneficii majore de 50% din productia de gaze, care vor tranzactionate pe piata din Romania, si impozitul pe venitul suplimentar, in plus fata de redevente”, a afirmat presedintele PSD, Liviu Dragnea, luni, la finalul sedintei grupului social-democratilor din Camera Deputatilor, citat de Agerpres
“La Camera Deputatilor s-au introdus amendamente asta vara prin care, in plus fata de Senat, s-au prevazut unele lucruri, si anume: s-a prevazut in plus un impozit pe venitul suplimentar, care poate merge pana la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din productia din gaze sa fie tranzactionata pe bursa din Romania. Aceste doua lucruri au ramas neschimbate. (…) Nu se modifica absolut nimic fata de ceea ce am spus asta vara. Statul roman va avea aceleasi beneficii majore, si anume 50% din productia de gaze, care se va tranzactiona pe piata din Romania, si impozitul pe venitul suplimentar, care vine in plus fata de redevente. A treia chestiune care a fost eliminata de fapt la Camera Deputatilor: nu se ingheata fiscalitatea generala, ci doar regimul fiscal specific pentru offshore, respectiv redeventa respectiva si impozitul pe venitul suplimentar”, a aratat el intr-o declaratie acordata presei la Palatul Parlamentului.
In ce priveste mecanismul de deducere a investitiilor, el a precizat ca problema este daca investitiile se deduc intr-o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, neavand niciun fel de influenta asupra sumelor pe care statul roman le va castiga.
“Tot asta vara am spus ca trebuie sa corelam prevederile din lege cu anexa, si anume sa explicitam mecanismul de deducere a investitiilor, cu care este de acord toata lumea, pentru ca este firesc. Si problema se pune daca investitiile se deduc intr-o perioada mai lunga sau intr-o perioada mai scurta, neavand niciun fel de influenta a sumelor pe care statul roman le va castiga datorita legii respective. Asta e de fapt toata discutia, si anume daca se pune limita de 60% din venit, pana la care se poate deduce investitia in perioada de referinta respectiva – luna, an si asa mai departe – sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Si intr-un fel, si in altul discutam de aceeasi suma care se deduce si de aceeasi suma care ramane la statul roman”, a spus el.
Intre timp, membrii Comisiei pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale din Senat au dat, luni, raport favorabil cu amendamente proiectului de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, proiect retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Klaus Iohannis.
Principalele amendamente adoptate, propuse de PSD, se refera la posibilitatea ca investitorii sa-si deduca banii din investitia facuta si la pretul de referinta.
“Cred ca discutia de astazi nu a raspuns cererii presedintelui si de aceea ne-am abtinut la vot. Este clar ca dupa discutiile lui Liviu Dragnea, dupa ce a fost certat Liviu Dragnea – baga pumnul in gura investitorilor straini – a revenit la sentimente mai bune si avem doua schimbari. Prima schimbare este pretul de referinta. A aparut o formula noua. Din punctul meu de vedere, a devenit arbitrara si se mai poate umbla acolo. Iar al doilea element, care este pozitiv si am votat pentru, companiile care investesc in acest sector pot sa-si deduca investitiile. Ceea ce era un lucru normal si evident”, a declarat senatorul liberal Florin Citu.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru energie, Gheorghe Marin, a declarat ca investitorul poate sa-si deduca maximum 60% din valoarea veniturilor suplimentare la investitia facuta.
“Din sumele incasate la bugetul de stat pe toata perioada exploatarii, noi nu vom pierde niciun leu. Toate investitiile pe care le fac investitorii sunt avizate de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, deci investitia respectiva trebuie recunoscuta si avizata de catre ANRM, acolo se strang toate investitiile si sunt recunoscute”, a precizat Marin.
Daca va amintiti cam asa ceva se intampla si cu investitiile pe care companiile care au cumparat distributia de gaze si energie urmau sa le faca (desigur, cu diferentele de rigoare). Nici in ziua de astazi statul roman nu are o evidenta reala a acestor investitii, a deducerilor pe care le-a facut, a recunoasterii lor etc. Or, in domeniul energiei avem o autoritate cu oarecare experienta. Cat priveste ANRM si specialistii de care dispune pentru a putea gestiona problemele ce vor aparea nu putem decat sa zicem: am mai pierdut un tren.