Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
Dintre toti furnizorii prezenti pe piata de energie din Romania, companiile Enel din Romania au cei mai multi clienti care au ales deja piata concurentiala, a transmis Michele Abbate, director general Enel Energie si Enel Energie Muntenia, legat de liberalizarea pietei.
Potrivit acestuia,companiile de furnizare Enel au incurajat consumatorii casnici sa accepte oferte din piata concurentiala inca din 2017 astfel incat, acum, peste 2 milioane de clienti Enel sunt deja pe piata libera, beneficiind de un pret fix la energia electrica pentru 12/24 de luni. Pentru majoritatea dintre acestia, Enel Energie Muntenia si Enel Energie nu vor aplica nicio crestere de pret la 1 ianuarie 2021, mai arata sursa citata.
Michele Abbate a transmis: “In prezent, din cei 6 milioane de consumatori de energie electrica din Romania ramasi cu tarif reglementat, doar 13% sunt clienti Enel (800.000). In Banat si Dobrogea, aproape 75% din totalul clientilor Enel Energie se bucura deja de preturi concurentiale. In Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, procentul clientilor Enel Energie Muntenia aflati deja in piata libera depaseste 66%.
In contextul schimbarilor de pe piata energiei, din 2017, companiile de furnizare Enel au venit in sprijinul consumatorilor casnici cu o gama variata de oferte si produse dedicate nevoilor locuintelor acestora. Prin intermediul ofertelor, clientii au garantia serviciilor unui furnizor de energie electrica prezent in toata tara si a unor preturi fixe la energia electrica pentru perioada aleasa; factura este detaliata, cu evidentierea tuturor componentelor, fiind mult mai usor de inteles; pot gestiona totul online, oriunde s-ar afla, de la primirea facturii prin email sau SMS, pana la plata acesteia; pot transmite indexul gratuit, ceea ce inseamna ca au mereu siguranta ca platesc exact cat consuma.
Un rol important in procesul de trecere a clientilor din piata reglementata in cea concurentiala l-a avut digitalizarea, extinderea serviciilor si produsele care pot fi accesat in mediul online, cu impact direct in zona de business. Numai in primele 10 luni din acest an, Enel a incheiat cu peste 40% mai multe contracte online de furnizare de energie electrica sau de gaze naturale fata de intreg anul 2019, iar numarul clientilor care au descarcat aplicatia MyEnel s-a dublat in perioada ianuarie – octombrie 2020. Enel Energie si Enel Energie Muntenia au depasit pragul de 1 milion de clienti care au preferat factura in format electronic si au renuntat la cea tiparita, alaturandu-se astfel eforturilor companiei de protejare a mediului, pentru un viitor sustenabil.”
De la 1 ianuarie 2021, preturile la energia electrica pentru consumatorii casnici ce sunt acum in piata reglementata vor fi calculate de furnizorul traditional si se vor numi preturi de serviciu universal. Consumatorii fie raman cu actualele contracte, la preturi de serviciu universal, fie incheie contracte in piata libera, la preturi concurentiale. Pot alege dintr-o gama foarte variata de oferte si servicii ce considera potrivit pentru ei – concurenta din piata libera le aduce oportunitatea unui pret optim
Trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultima instanta la un alt furnizor (FUI sau din piata libera) nu implica niciun cost suplimentar. Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica nu implica modificari de ordin tehnic sau o schimbare a contorului. Trecerea clientilor casnici, in ianuarie 2021, de la preturi de serviciu universal la o oferta de piata concurentiala Enel le aduce clientilor beneficiul aplicarii pretului de piata libera incepand cu 1 ianuarie 2021, indiferent de momentul ales de client pentru schimbarea contractului in cursul lunii ianuarie.
Toti clientii finali de energie electrica au dreptul sa isi schimbe furnizorul, cu respectarea conditiilor contractuale, in termen de 21 de zile de la data solicitarii.