Cogenerarea în București renaște din propria-i cenușă. Trei centrale Elcen vor fi modernizate
Ministerul Energiei a semnat trei contracte de finanțare, în valoare de 362 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru modernizarea a trei centrale de cogenerare de înaltă eficiență care vor moderniza CET-urile din anii 1960-1970: CET Sud, CET Progresu și CET Grozăvești. Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat: “bucureștenii așteaptă ziua asta de trei decenii. Modernizarea celor trei CET-uri înseamnă o investiție totală de peste 1 miliard de euro, din care 362 de milioane reprezintă sprijin nerambursabil din Fondul pentru Modernizare. Vom avea energie mai sigură, un aer mai curat și un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea acestor proiecte”.
Prezentăm mai jos câteva din avantajele dovedite ale cogenerării:
In ciuda faptului ca in ultimii 20 de ani, din neglijenta si indiferenta crasa a autoritatilor, incalzirea centralizata a devenit paria sistemului energetic, specialistii in termoenergetica demonstreaza ca viitorul rezerva acestui sistem un loc aparte. Cu certitudine, Romania va folosi sistemul centralizat de incalzire. Motivele care impun folosirea sistemului centralizat sunt in ordine:
– Eficienta economica – determinanta a unei facturi reduse in sarcina consumatorilor;
– Posibilitatea tratarii centralizate a emisiilior poluante;
– Posibilitatea alternarii combustibililor;
– Punerea la dispozitia populatiei a unui sistem de incalzire lipsit de pericolul incendiului sau a exploziei;
– Punerea la dispozitia populatiei a unor mijloace de incalzire simple si ieftine (calorifere statice)
Eficienta economica a sistemului de incalzire centralizata este data de randamentul utilizarii combustibililor prin utilizarea procedeului de cogenerare .
Cogenerarea este procedeul prin care un combustibil clasic este introdus intr-o Centrala Electrica de Termoficare ; uzina in care energia chimica existenta in structura combustibililor (gaze, pacura, carbine sau combustibil nuclear) este extrasa prin ardere, preluata ca energie termica in gaze de ardere, transferata de la gazele de ardere unei cantitati de apa care circula prin peretii cazanelor de unde energia obtinuta se prezinta sub forma de abur fierbinte la circa 550 grade Celsius si circa 130 atmosfere in sistemul classic, respective la 320 grade in sistemul cu generator nuclear.
Aburul astfel preparat este trimis intr-o turbina care preia prin intermediul paletelor energia aburului, rezultand in fapt invartirea unui arbore , adica o energie mecanica , energie care se transmite in continuare unui generator care transforma forta mecanica in energie electrica.
Aburul uzat, dupa ce a pierdut si presiunea si temperatura prin efortul de invartire a turbine, este dirijat la turnurile de racire in cazul clasic de termocentrala.
Avantajul cogenerarii apare in cazul sistemelor de incalzire centralizata cu CET-uri la boylerele termoficarii. In CET-uri energia reziduala a aburului , la nivelul la care nu mai poate fi utilizata la producerea energiei electrice, este dirijata spre incalzirea locuintelor si centralelor administrative.
Prin acest gen de valorificare randamentul energetic total atinge la CET-uri niveluri de peste 80% ,in timp ce in termocentralele fara termoficare nu depaseste de regula 45%. Unele exceptii au atins cu investitii mari: 48%.
Astfel se obtine o economie de combustibil in favoarea cogenerarii , rezultand pana la 30% din combustibilul necesar producerii separate a acelorasi doua energii produse separat.
Daca factura platita de populatie ar tine cont de economia de mai sus nu ar fi necesara subventionarea caldurii si nici aplicarea unui tarif mai mare de 80% din costul aceleiasi incalziri realizata prin centralele murale.
Tratarea emisiilor in CET-uri este posibila datorita producerii centralizate a intregului volum de emisii. In principal prin cosurile CET-urilor este expulzata in atmosfera o mare cantitate de bioxid de sulf, de bioxid de carbon de oxizi multipli de azot de emanatii gazoase din combustibili de produse din tratarea apelor uzinale de reziduri de ardere (cenusi , cocsuri etc).
”Capitala va beneficia peste 4 ani, după finalizarea acestor proiecte, de cel mai modern sistem de producție a agentului termic. Avariile vor fi mai puține, producția de energie electrică va fi mai sigură, iar facturile la întreținere pentru bucureșteni vor scădea semnificativ. Modelul nostru este cel de la Oradea, unde gigacaloria este de aproape trei ori mai ieftină decât la București, pentru că Ilie Bolojan, Florin Birta și echipele lor au investit acum ani de zile în sistemul centralizat de termoficare. A venit timpul ca și în București să facem ceea ce trebuie, având convingerea că politica faptelor este cel mai bun răspuns pe care îl putem da, cu seriozitate și responsabilitate, în fața extremismului toxic”, a mai spus Sebastian Burduja.
Cu un sistem de încălzire centralizată care deservește peste 600.000 de apartamente, modernizarea CET-urilor este esențială. Nu există alternative viabile care să garanteze confortul termic al bucureștenilor.