Comisia Europeana limiteaza furnizarea de certificate de emisii de CO2 si incurajeaza speculatiile cu aceste active financiare. Intermediarii sunt marii castigatori
Comisia Europeana a decis sa elimine de pe piata 378 de milioane de certificate de emisii de CO2. Acest lucru se datoreaza faptului ca fondul total de certificate a crescut cu 14% in acest an din cauza productiei mai mici in 2020. Acesta va fi un alt factor care va stimula cresterea cotelor de emisii de CO2 in cadrul sistemului comercial european. Preturile au depasit 55 EUR pe tona.
Din cauza pandemiei, numarul alocatiilor este in crestere
Pe 12 mai, Comisia Europeana a publicat o actualizare a numarului total de certificate de emisii de CO2 in circulatie (TNAC), asa cum a fost anuntat de BiznesAlert.pl . Se ridica la 1.578.772.426 certificate. In acelasi timp, anul trecut a fost de 1.385.496.166 certificate. Scaderea cu 14% a alocatiilor se datoreaza pandemiei. Intreprinderile au lucrat mai putin si au emis mai putin fara a utiliza indemnizatiile acordate.
Numarul total de certificate in circulatie joaca un rol important in functionarea Rezervei de stabilitate pe piata (MSR) a sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS), care a devenit operational in ianuarie 2019. Atâta timp cât valoarea de referinta depaseste pragul de reglementare de 833 milioane de certificate, o parte din numarul total de certificate in circulatie este inclusa in RM in fiecare an. In 2019-2023, aceasta pondere reprezinta 24% din numarul total de certificate care circula. Cotele sunt plasate in rezerva de stabilitate a pietei prin reducerea numarului de cote licitate de catre statele membre. De asemenea, merita sa ne amintim ca un fond suplimentar de certificate britanice a intrat pe piata in 2020, iar oferta a intrat pe piata in 2020. Este vorba despre drepturile neutilizate in 2019. Regatul Unit a parasit EU ETS ca urmare a Brexit-ului.
Pe baza indexului publicat si a reglementarilor legale, volumele licitatiei din septembrie 2021 pâna in august 2022 vor fi reduse cu 378.905.382 certificate, care vor fi plasate in IAS. Anul acesta, numarul lor total va include cote nealocate aferente celei de-a treia faze a EU ETS (2013-2020). Cotele nealocate nu au niciun impact asupra cantitatii totale de cote in circulatie si, prin urmare, nu vor afecta cantitatea de cote care urmeaza sa fie licitate. Numarul de certificate in circulatie va fi publicat la 15 mai 2022.
Preturile alocatiilor cresc in trepte. Nu va exista nicio interventie
Pretul autorizatiilor pe piata carbonului din UE a crescut la niveluri record in acest an. Miercuri, a depasit 55 EUR pe tona pentru prima data in istoria de 16 ani a pietei. Factori precum obiectivele climatice mai dure ale UE de a limita oferta de autorizatii in urmatorii ani si cresterea achizitiilor de la investitori au contribuit la cresterea preturilor. In ciuda acestei perspective, exista inca un excedent semnificativ pe piata, partial datorita acumularii autorizatiilor dupa 2008. Criza financiara din 2009 a redus productia industriala si, prin urmare, cererea de autorizatii de emisie de CO2.
Rezerva de stabilitate a pietei (MSR) urmeaza sa rezolve aceasta problema a excesului de aprovizionare pe piata pentru cotele de emisii de CO2, eliminând unele dintre acestea daca excedentul depaseste 833 milioane de unitati. Daca excedentul scade sub 400 de milioane, IAS va readuce cotele pe piata.
Intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene, Polonia a cerut sa investigheze daca exista speculatii cu privire la piata cotelor de emisie. Danemarca a vorbit si despre necesitatea de a analiza problema. Europarlamentarul Adam Jarubas l-a intrebat pe Frans Timmermans despre cresterea preturilor cotelor de emisie de CO2. Deputatul din Partidul Popular European a primit un raspuns in care Timmermans a subliniat ca Comisia urmareste indeaproape situatia de pe piata europeana a carbonului. Prezicerea comportamentului pietei este dificila, dar cresterea recenta a preturilor pare sa fie in concordanta cu previziunile multor analisti de piata. Aprobarea de catre Consiliul European din decembrie anul trecut a ambitiei climatice sporite pentru 2030 va necesita cresterea eficacitatii plafonului de emisii al sistemului de comercializare a cotelor de emisii al UE (EU ETS). Potrivit analistilor, participantii la piata iau deja in considerare aceasta schimbare planificata,
Este important, in contextul posibilelor suspiciuni de preturi ridicate artificial, ca Timmermans sa sublinieze faptul ca intermediarii financiari au facut parte din piata europeana a carbonului de la lansarea sa in 2005. – Acestea joaca un rol important in furnizarea de lichiditate pietei. In plus, contractele futures si alte contracte derivate au cea mai mare pondere din piata de emisii. Contractele cu instrumente financiare derivate faciliteaza tranzactionarea companiilor energetice si industriale care isi indeplinesc obligatiile in temeiul EU ETS, permitându-le sa se protejeze impotriva riscului de pret, citim mai departe.
In conformitate cu Directiva privind pietele instrumentelor financiare (MiFID II), UE a introdus cerinte de raportare a pozitiei si transparenta care permit autoritatilor competente din statele membre sa monitorizeze comportamentul comercial al diferitelor categorii de participanti la piata, inclusiv operatorii financiari. – Pâna in prezent, cadrul existent a functionat bine, deci este important sa se asigure implementarea corecta a dispozitiilor deja existente – subliniaza el
EU ETS
EU ETS functioneaza din 2005 si este un element cheie al politicii UE privind schimbarile climatice si instrumentul sau principal pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera intr-un mod rentabil. Este prima si pâna acum cea mai mare piata de carbon din lume. Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisie functioneaza in toate tarile UE, plus Islanda, Liechtenstein si Norvegia (tarile SEE-AELS). Este vorba de reducerea emisiilor de la aproximativ 10 mii. instalatii din sectoarele energiei si productiei, precum si companiile aeriene care opereaza intre aceste tari. Acopera aproximativ 40% din toate emisiile de gaze cu efect de sera din UE.
Pentru ca UE sa devina neutra din punct de vedere climatic pâna in 2050, inclusiv etapa importanta a reducerii nete a emisiilor de gaze cu efect de sera de cel putin 55% pâna in 2030, Comisia propune revizuirea si, eventual, extinderea domeniului de aplicare al EU ETS la sectoarele constructiilor si transporturilor . In prezent, EU ETS se aplica industriei si energiei cu consum intensiv de energie.