Comisia Europeana s-a ratacit si ea in tranzitia energetica: cere piete libere, preturi mici dar si energie curata si scumpa
Comisia Europeana cere statelor membre sa deschida pietele de electricitate si gaze naturale si sa elimine preturile reglementate, odata cu introducerea unor masuri de protectie doar pentru consumatorii vulnerabili, a declarat, ieri, comisarul european pentru Energie si Schimbari Climatice, Arias Miguel Canete, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul roman al Energiei, Anton Anton.
Usor de spus, greu de facut si mai ales pentru Romania, care are doua mari probleme: a inchis practic piata concurentiala pentru consumatorii casnici care raman la preturi plafonate si nu a defenit inca consumatorul vulnerabil, singura categorie acceptata de catre Comisia Europeana pentru a fi alimentata cu energie electrica si gaze la preturi mai mici decat cele din piata concurentiala. Pe de alta parte, comisarul european nu spune nimic despre tintele pe care Uniunea Europeana le-a stabilit in ideea reducerii emisiilor de carbon si a investitiilor in energie regenerabila, tinte care fac ca energia sa fie tot mai scumpa.
Or, autoritatile de la Bucuresti uita sau nu stiu ca peste 42% din populatia Romaniei este incadrata in capitolul “saracie energetica” si are probleme cu plata facturii lunare la utilitati.Un consum de 100 de kWh pe luna pe gospodarie reprezinta un consum care clar ne arata nivelul de dezvoltare economico – sociala pe care o avem in mediul rural. Sa nu uitam cifra pe care o avem cu totii in constiinta publica: peste 42% din populatia Romaniei este incadrata in asa-numita categorie de “saracie energetica”. Mai mult decat atat, din punctul de vedere al consumului final de energie, Romania are in acest moment o structura atipica, pentru ca principalul sector consumator de energie, sub toate formele, energie electrica, gaz natural, energie termica, produse petroliere si derivate, nu mai este industria, ci a devenit sectorul rezidential. Cu alte cuvinte, populatia Romaniei, in structura socio-economica pe care o cunoastem, 49% in mediul rural, 51% in mediul urban, este principalul consumator de energie din Romania”.
Statul ignora cu desavrasire aceasta realitate, dar se angajeaza in fata Comisiei Europene sa respecte deciziile de liberalizare a pietei si mai ales sa puna umarul alaturi de tarile dezvoltate la promovarea energiilor nepoluante. Pe de alta parte, de aproape 10 ani incoace, de cand au fost puse bazele liberalizarii etapizate a pietelor de eenrgie si gaze, Romania nu a rezolvat cea mai arzatoare problema, aceea a consumatorului vulnerabil. Putem in aceste conditii sa urmam sfatul comisarului European, implicit a noilor directii energetice, sau ne fofilam pe panga subiect si zicem una, dar facem alta?
“Cerem statelor membre sa elimine preturile reglementate si sa deschida piata. Intelegem ca pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea mai fie nevoie sa fie reglementate preturile o perioada, iar pana la urma va trebui sa asiguram preturi mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este unul dintre elementele cele mai importante ale guvernantei pe care am instituit-o”, a raspuns oficialul european.
El a aratat ca toate eforturile facute de fapt urmaresc crearea unei piete energetice eficiente, adica sa avem concurenta si preturi cat mai mici, toate acestea in avantajul consumatorilor vulnerabili.
“In pachetul “Energie curata pentru toti” am luat foarte in serios situatia consumatorilor vulnerabili. Nu exista o definitie europeana a consumatorilor vulnerabili, dar am cerut guvernelor sa existe o intelegere clara a ceea ce inseamna consumator vulnerabil, sa monitorizeze saracia energetica a cetateanului si sa ia masuri pentru a se reduce nivelul de saracie energetica din UE”, a spus oficialul european.
Potrivit lui Canete, o mare problema o reprezinta pierderile de energie ale cladirilor in care locuiesc oamenii saraci.
“Trebuie deci sa luam masuri mai ales pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. De obicei, consumatorii vulnerabili locuiesc in cladiri care nu au izolatie si consuma foarte multa energie. Prin urmare, am discutat acest lucru in cadrul politicilor de eficienta energetica si ne-am gandit la problema locuintelor. Obiectivul tuturor masurilor este sa oferim preturi mici”, a repetat comisarul.
La randul sau, intrebat ce masuri ia Guvernul Romaniei pentru protectia consumatorilor vulnerabili, Anton a spus: “Domnul comisar a raspuns foarte clar si amplu la acest subiect. Si noi, in consens cu Uniunea Europeana, nu facem altceva decat sa ne straduim sa identificam cat se poate mai bine, conform regulilor europene, care cu greu s-au coagulat cumva in regulamentele pe care le-am aprobat acum in toamna si la inceputul anului, incercam sa identificam cat mai bine consumatorul vulnerabil”, relateaza Agerpres.
El a amintit, in acest context, ca in Romania exista programe de reducere a consumului de energie.
“Nu uitati ca si noi facem izolatii, care face parte din planul de a reduce consumul de energie. Mai tineti cont de un lucru: exista si ceea ce se cheama rabla la electrocasnice, ceea ce este acelasi lucru, adica sa inlocuiesti un electrocasnic vechi, ineficient, cu un electrocasnic nou, becuri si asa mai departe. Noi incercam de foarte multa vreme sa ajutam consumatorul vulnerabil, intr-un fel sau in altul, ganditi-va la ajutoarele de incalzire. Exista anveloparea cladirilor, aceasta este pentru toata lumea, inclusiv pentru consumatorul vulnerabil, mai inainte v-am spus de rabla la electrocasnice. Sigur ca trebuie sa ne uitam putin mai larg, pentru ca noi credem ca in perioada asta trebuie sa protejam si din punctul de vedere al preturilor, am introdus in ordonanta 114 aceste limitari, pe care si Comisia Europeana le accepta pentru o perioada limitata de timp”, a sustinut ministrul.
Initial, OUG 114/2018 a prevazut plafonarea la 68 de lei pe MWh a pretului gazelor de productie interna pentru toata piata, iar, saptamana trecuta, Guvernul a modificat ordonanta si ca au ramas plafonate cantitatile de gaze pentru consumatorii casnici si pentru CET-uri.
Aceasta dupa ce, la inceputul lunii martie, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, aratand ca prevederile OUG 114/2018 incalca directivele europene din domeniul gazelor.