0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Comparatie: cum a pus Romania pe butuci productia de energie pe baza de carbune si ce au facut polonezii, care astazi au cel mai mic pret la energie

Posted On 7 aprilie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: carbunele in Polonia, Comisia Europeana, Complexul energetic Oltenia, importuri de gaze si carbune din Rusia, Ministerul Energiei, productie de energie pe carbune

Un secretar de stat din Ministerul Energiei (nu are rost sa-I dam numele in conditiile in care sunt vreo 6 asemenea personalitati in minister) citea ieri de pe o hartie pregatita de catre nu stim cine cum se va restructura Complexul Energetic Oltenia si ce rol va avea cabunele romanesc in noul context energetic European. Cu alte cuvinte, planul de restructurare al CE Oltenia cuprins in PNNR si aprobat de Comisia Europeana nu va mai avea acelasi caracteristici pentru simplu motiv ca s-a schimbat contextul economic mondial. Foarte multe tari revin la productia de energie pe baza de carbune, in conditiile in care se va renunta la importurile de gaze si carbune din Rusia. Hop si Romania prezenta la apel!

In urma cu vreo cateva saptamani, Ministerul Energiei anunta ca se vor angaja la CE Oltenia circa 600 de mineri, pentru a continua productia in conditiile penuriei de energie. Evident ca odata ce ai dat cu barda in exploatarile miniere din Romania cativa ani la rand e dificil sa le readuci la viata si mai ales sa gasesti doritori sa lucreze in mine. Pe de alta parte, grupurile energetice din CE Oltenia au fost reduse masiv la tacere, puterea lor instalata in momentul de fata fiind undeva la vreo 1500 MW. Pe astea cum le readuci la viata? Nimeni nu stie, dar ideea este ca vom prelungi productia de energie pe baza de carbune. Vise. Si ca sa ne trezim la realitate haideti sa vedem ca au facut polonezii, care au avut propriul lor program de mentinere a productiei de energie pe baza de carbune, indiferent de ceea ce spunea Comisia Europeana.

Inca de anul trecut, cand nu exista nici razboi in Ucraina si semnele crizei energetice erau de abia la inceputuri, Guvernul polonez a semnat cu sindicatele miniere din exploatarile de carbune un acord conform caruia minerii angajati in prezent urmeaza sa primeasca garantii legale de munca pana la pensionare sau asigurari sociale – concedii de pre-pensionare (platibile in valoare de 80% din remuneratie) si 120.000 de zloti/net(26.200 euro)/salariat disponibilizat. Prin comparatie, noi am dat salarii compensatorii si, pa!

Bugetul de stat urmeaza sa subventioneze reducerea capacitatii de productie in mine, care vor fi inchise treptat pana la sfarsitul anului 2049 – calendarul de dezafectare a acestora facand parte din acord. Suma cresterilor salariale in mine pentru urmatorii patru ani a fost, de asemenea, negociata.

 

Sindicatele si reprezentantii guvernului au parafat un contract social in Katowice, care presupunea, printre altele, inchiderea minelor de carbune cu abur pana in 2049, ajutor public pentru sectorul carbunelui in aceasta perioada si protectie sociala pentru mineri. Acordul includea, de asemenea, mecanisme pentru a sprijini transformarea Sileziei.

  • Conform acordului, minerii angajati in prezent urmeaza sa primeasca garantii legale de munca pana la pensionare sau asigurari sociale – concedii de pre-pensionare (platibile in valoare de 80% din remuneratie) si 120.000 de zloti/net.
  • Bugetul de stat urmeaza sa subventioneze reducerea capacitatii de productie in mine, care va fi inchisa treptat pana la sfarsitul anului 2049 – calendarul de dezafectare a acestora face parte din acord.
  • Suma cresterilor salariale in mine pentru urmatorii patru ani a fost, de asemenea, negociata.

Initializarea textului acordului, care a fost negociat de cateva luni, deschide calea inceperii procesului de notificare prealabila si apoi a notificarii sale catre Comisia Europeana.

– Acesta este un document istoric care a fost elaborat gratie cooperarii cu partea sociala si cu alte parti interesate – a declarat ministrul activelor de stat Jacek Sasin. Vicepremierul a adaugat ca documentul indica directiile de transformare a sectorului minier de carbune, garanteaza securitatea sociala pentru mineri si asigura securitatea energetica a tarii. De asemenea, indica perspectiva viitoare si mecanismele de transformare a regiunii.

– Acordul a fost aprobat de comunitatile miniere, sindicatele, autoguvernarea locala si consiliile societatilor comerciale. A fost parafata cu deplin consimtamant si dialog social complet – a adaugat Artur Soboń, ministru adjunct al activelor statului, plenipotentiar guvernamental pentru transformarea companiilor energetice si extractia carbunelui.

In contractul social, s-a convenit in primul rand:

  • mecanism de finantare pentru companiile din sectorul exploatarii carbunelui tare,
  • indexarea salariilor,
  • reguli pentru construirea si implementarea asa-numitelor carbune curat,
  • infiintarea unui fond special pentru transformarea Sileziei,
  • datele incheierii exploatarii carbunelui dur in minele individuale pana la sfarsitul anului 2049,
  • pachet de beneficii sociale pentru angajatii unitatilor de productie lichidate.

Acordul prevedea, de asemenea, ca se va lucra la crearea unui sistem suplimentar de sprijin pentru intreprinderile miniere specializate care coopereaza cu industria miniera a carbunelui tare.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a anunțat ca va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 17 state membre, inclusiv pentru România, sa îsi elimine treptat dependența de combustibilii fosili rusi, în conformitate cu planul REPowerEU pentru o energie mai accesibila, mai sigura si mai durabila.

Expertiza tehnica va sprijini statele membre sa identifice si sa puna în aplicare cele mai bune reforme de politica si investiții în domenii precum diversificarea aprovizionarii cu energie, accelerarea tranziției catre energia din surse regenerabile si sporirea eficienței energetice, pentru a atinge aceste ambiții europene comune.

Statele membre care au solicitat si vor primi acest sprijin în lunile urmatoare sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Italia, Cipru, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia si Finlanda.

„Pe lânga criza umanitara din Ucraina, statele membre se confrunta si cu o criza energetica fara precedent. Instrumentul de sprijin tehnic va oferi sprijin specific, personalizat si care va raspunde în timp util nevoilor în schimbare rapida ale fiecaruia dintre aceste state membre”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune si reforme.

La 21 martie 2022, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Comisia a lansat o cerere specifica prin care invita statele membre sa îsi exprime interesul de a primi sprijin tehnic. Comisia a evaluat si aprobat toate solicitarile prezentate de statele membre. Expertiza se furnizeaza în cadrul instrumentului de sprijin tehnic (IST), gestionat de Comisie.

Acesta va sprijini eliminarea treptata a dependenței statelor membre de combustibilii fosili rusi si va contribui la atenuarea socurilor prețurilor pe termen mediu, inclusiv prin accelerarea tranziției verzi a UE, ținând seama în acelasi timp de dimensiunea interregionala si transfrontaliera.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Goana dupa bani a Complexului Energetic Oltenia, pentru finantarea procesului de restructurare, lasa indiferent unul dintre actionari: Fondul Proprietatea?Goana dupa bani a Complexului Energetic Oltenia, pentru finantarea procesului de restructurare, lasa indiferent unul dintre actionari: Fondul Proprietatea?
  • Ca sa nu patim ca iarna trecuta, Guvernul aproba deschiderea de noi cariere pentru CE OlteniaCa sa nu patim ca iarna trecuta, Guvernul aproba deschiderea de noi cariere pentru CE Oltenia
  • Pentru ca nimeni nu se grabeste sa investeasca in energetica romaneasca, autoritatile recurg la solutia limita: contractele pentru diferentaPentru ca nimeni nu se grabeste sa investeasca in energetica romaneasca, autoritatile recurg la solutia limita: contractele pentru diferenta
  • Cerintele europene de mediu pun centralele pe carbune pe chituci, Romania nu cedeazaCerintele europene de mediu pun centralele pe carbune pe chituci, Romania nu cedeaza
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Polonia merge pe carbune inca aproape 30 de ani

Next Story

Bursa Română de Mărfuri începe să opereze pe piața gazelor naturale din Republica Moldova.

Articole pe aceeasi tema

Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia

Posted On 6 februarie 2023
, By Redactia

Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat

Posted On 2 februarie 2023
, By Redactia
0

Comisia Europeana ne-a dat iar peste bot: specialistii OMV Petrom sunt sapte clase deasupra institutiilor statului roman

Posted On 31 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Soluții la riscul de cutremur: Reabilitarea clădirilor și Rețelele inteligente de gaz ar fi trebuit să însemne și creșterea siguranței la cutremure

Posted On 8 februarie 2023

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.