Complexul Energetic Oltenia în pană de cărbune
Producția de energie electrică pe bază de cărbune a Complexului Energetic Oltenia nu depășește nivelul de 800 de MW, indiferent de consumul înregistrat de la venirea iernii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a lăsat să se înțeleagă că nu forțăm cărbunele în aceste zile tocmai pentru a avea rezerve în lunile ianuarie și februarie când ne așteptăm la temperaturi mult mai scăzute. În urmă cu o lună de zile, la o conferință privind rezervele energetice pentru iarnă, reprezentanții CE Oltenia dădeau asigurări că stocurile de cărbune sunt deja asigurate și că nu vom avea probleme în ceea ce privește producția de energie. Iată că lucrurile nu stau tocmai așa.
Directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, din cadrul CE Oltenia, a declarat în presa locală că nu este cărbune nici pentru funcționarea a două grupuri energetice din cadrul complexului. Grupurile termocentralelor din cadrul Complexului Oltenia funcționează de pe o zi pe alta, a avertizat aceasta.
Grupurile termocentralelor din cadrul Complexului Oltenia funcționează de pe o zi pe alta. Potrivit directorului SE Rovinari, Laurențiu Ciurel, în stocuri ar mai fi 10 și 15 mii de tone de cărbune, însă ar fi nevoie de 20 de mii pe zi pentru o funcționare optimă a grupurilor pe lignit.
“Cu tot umflatul mușchilor și bătutul cu pumnul în piept cât de bine suntem pregătiți pentru iarnă, cred că mai avem, la ora asta, între 10 și 15 mii de tone de cărbune în depozite și noi consumăm 20 pe zi. Cam asta este perspectiva. Toată lumea speră să scadă consumul odată cu venirea sărbătorilor și să se încălzească vremea ca să nu fie probleme. Deci, asta e situația, la momentul ăsta. Există cărbune, dar în centralele care funcționează mai greu sau deloc, așa că n-am făcut nimic. Nu pot să cred că toată treaba asta vine din incompetență, e clar că se dorește, că oricât de incompetent ai fi, totuși, poți să-ți dai seama numai din ce am enunțat eu, consumăm 20 și mai avem 10, că nu trebuie să fii specialist să vezi. Cred că nu există cărbune pentru trecerea iernii cu cărbune. Poate au alte surse de care eu nu știu. Cine știe ce perpetuum mobile s-o fi inventat pe la Ministerul Energiei, habar n-am”, a precizat Laurențiu Ciurel.
Cu alte cuvinte, situația este una gravă, în condițiile în care în cel mai bun caz aportul energiei pe bază de cărbune la producția totală a țării ar putea atinge un maxim de 1.500 de MW. Evident, dacă vom avea cărbune.