0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Complicate sunt caile gazelor in zona balcanilor. Romania s-a culcat deja pe o ureche: nu o sa avem probleme cu gazele la iarna, cumparam de la bulgari, de la unguri sau austrieci, la pretul pietei

Posted On 22 mai 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Anton Anton, BRUA, conducta de gaze Bulgaria-Grecia, gaze din import, HUB de gaze, productia interna de gaze

Zilele trecute, ministrul Energiei, Anton Anton, declara ca Romania nu mai aspira la a fi un hub de gaze, in schimb va fi “un pol si un pod energetic” in aceasta zona a Europei. Nu am inteles prea bine ce voia sa spuna domnul ministru, dar este cert ca aceasta inovatie lingvistica ramane o pura nascocire a profesorului de fluide. Ca nu vom fi hub de gaze este cat se poate de evident, dar ce vom fi nu stie nimeni. In context au inceput sa apara intrebari legate de asigurarea consumului de gaze pentru iarna viitoare, in conditiile in care Ucraina nu va mai asigura tranzitul gazelor rusesti catre regiunea balcanilor. Sa ne ingrijoram, sau nu? Raspunsul este cat se poate de simplu. Intr-o piata regional in care si ungurii si bulgarii si austriectii sau sarbii au stiut sa-si urmareasca prioritatile, Romania nu va avea altceva de facut decat sa-si acopere deficitul de gaze de la acestia. Ucraina si tranzitul de gaze rusesti prin aceasta tara poate deveni amintire. O amintire pe care Romania are de ce sa o regrete, fie si numai pentru taxele de tranzit pe care le percepea rusilor pentru tranzitul gazelor catre Bulgaria. Asta-i viata.

Intre timp, dup ace ne-amm batut cu pumnul in piept ca vom avea un exces major de gaze din productia interna, prin exploatarea gazelor de la Marea Neagra, ne-am trezit ca nu avem nici intreconexiuni adecvate consumului cu tarile vecine si nici gaze din Marea Neagra. In paralel, am decis sa plafonam pretul gazelor pentru consumatorii casnici pe o perioada de trei ani, ca sa dea bine la popor. Cine nu face parte din aceasta categorie de consumatori sa cumpere de unde gaseste, spunea ministrul Anton Anton. „Daca pretul gazelor de productie interna este mai mare decat gazele de import, industria se va orienta catre gazele de import. Nu vad care e problema”, a afirmat Anton. Chiar asa, daca au vecinii piata concurentiala si oferte de vanzare, desi nu au gaze proprii, de ce nu am cumpara de la ei.

Intre timp, reteaua de magistrale de gaze de pe langa Romania explodeaza de-a dreptul. Se construiesc magistrale dinspre tarile Marii Caspice spre partea de sud a Europei pe banda rulanta. Romania se chinuie intre timp cu BRUA, dar avem informatii ca s-au cam subtiat fondurile pentru finantarea acestui gazoduct. Ungurii isi fac planuri de afaceri cu gazelle din Romania, blugarii aduc de la greci, turcii cumpara de la rusi, iar noi suntem independent. Atat cat putem. Cand nu ne mai ajung gazelle din actualele perimetre de exploatare, reluam exploatarea sondelor inchise, adica nerentabile. Cel putin asa sustine domnul Anton Anton. Sa vedem cine o sa faca acest lucru. Nu mai conteaza, cert este ca suntem in afara tuturor jocurilor regionale in piata de gaze. Iata ce fac bulgarii:

Bulgaria a inceput construirea unei conducte de gaze cu Grecia, in valoare de de 240 milioane euro (268 milioane dolari), care va pune capat dependentei totale a tarii balcanice de gazul rusesc si va ajuta la diversificarea aprovizionarii in sud-estul Europei, potrivit Reuters.

Premierul grec Alexis Tsipras si premierul bulgar Boiko Borissov au anuntat, ieri, inceperea simbolica a lucrarilor de constructie din apropierea satului Kirkovo, la aproximativ 15 km nord de granita cu Grecia. „Proiectul are o importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv pentru tarile din Balcanii de Vest”, a spus Borissov, precizând: „Aceasta conducta va duce la o diversificare reala a aprovizionarii cu gaze”.

La manifestare au participat reprezentanti, la nivel de CEO, din celelalte tari balcanice, inclusiv  Ungaria,  semnatara a Memorandumului de Inţelegere (MOU) pe Coridorul Vertical. MOU a fost semnat la Bucuresti in data de 19 iulie 2017 intre OTS din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria si ICGB, la initiativa  Comisiei Europene, prin DG Energy.

Invitat la eveniment, Ion Sterian,  directorul general al Transgaz, ne-a declarat: “Am fost prezent la deschiderea oficiala a lucrarilor  interconectorului Grecia-Bulgaria, parte componenta din Coridorul Vertical care va face legatura dintre Coridorul Sudic, respectiv TAP (Trans Adriatic Pipeline) şi BRUA, pe la Giurgiu Ruse, prin preluarea  gazelor din zona Marii Caspice, Azerbaidjan şi zacamântul Sah Deniz 2, precum şi din terminale de LNG din nordul Greciei. Prin Coridorul Vertical se vor diversifica sursele de gaze, iar România, Bulgaria şi celelalte ţari din Balcani şi din Europa Centrala şi de Est vor avea posibilitatea sa aiba acces la alte surse de gaze, faţa de cele tradiţionale”.    

Bulgaria, care işi asigura in prezent toate nevoile de gaze din Rusia, a promis sa inceapa sa construiasca legaturi cu vecinii sai si sa-si diversifice furnizorii inca din 2009, când o disputa intre Moscova si Kiev a lasat sute de bulgari fara incalzire in mijloc de iarna.

Dupa anii de intârziere, legatura de interconexiune de 182 km intre Bulgaria si Grecia va trebui sa fie gata pâna la sfârsitul anului 2020 si sa transporte gaz din Azerbaidjan catre Bulgaria.

Conducta va avea in prima etapa o capacitate  3 miliarde de metri cubi pe an  si in etapa a doua va avea 5 miliarde de metri cubi pe an,  dupa construirea unei statii de comprimare STC.

La inceputul acestei luni, compania de proiect ICGB a selecţionat firma  greaca de gaze naturale J&P AVAX pentru a construi legatura dintre orasul sudic bulgar Stara Zagora si orasul grec Komotini, din nord-estul Greciei. ICGB este detinuta in proportie de 50% de compania energetica de stat BEH. Restul actiunilor sunt detinute de DEPA si de Edison din Italia.

Reuters noteaza ca, odata cu sperantele de a construi un hub de gaze si de a asigura aprovizionarea cu gaze din diferite surse, inclusiv gazele naturale lichefiate din Statele Unite, Bulgaria doreste sa pastreze şi gazul rusesc care curge pe teritoriul sau catre Europa Centrala.

Aceasta a ales un consortiu condus de Arabia Saudita pentru a construi o conducta de peste 450 de kilometri de la granita sa sudica cu Turcia pâna la granita sa de vest cu Serbia, urmarind sa asigure legatura  gazoductului TurkStream, sprijinit de Rusia, spre Europa Centrala.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Se mai spulbera un mit: Romania – HUB al gazelor naturale. De ce, astazi, acesta nu este un proiect pentru romani?Se mai spulbera un mit: Romania – HUB al gazelor naturale. De ce, astazi, acesta nu este un proiect pentru romani?
  • Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?
  • Transgaz a inaugurat cea de-a treia statie de comprimare gaze din proiectul BRUATransgaz a inaugurat cea de-a treia statie de comprimare gaze din proiectul BRUA
  • Patronatul gazelor sustine interconectarea retelelor de transport ale RomanieiPatronatul gazelor sustine interconectarea retelelor de transport ale Romaniei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Realizari de exceptie la Transelectrica, in primele 4 luni: planul de investitii a atins recordul de 95%

Next Story

Marii consumatori de energie contesta subventionarea investitiilor prin intermediul contractelor pentru diferenta. Industria nu va mai fi competitiva

Articole pe aceeasi tema

Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?

Posted On 29 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Spre stiinta Ministerului Economiei, care viseaza la cai verzi pe pereti: sa nu ai incredere in greci, dar in romani nici atat.

Posted On 4 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Cum joaca bulgarii si cum joaca romanii cartea gazelor in Balcani

Posted On 24 august 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.