Conexiunile viitorului: Romania poate recupera 0,5% din energia pierduta, echivalentul a 400 milioane euro/an
Un nou tip de conexiune, bazata pe o noua tehnologie de sudare, poate revolutiona intreg sectorul energetic national si mondial.
In ciuda dificultatilor prin care trece invatamantul si cercetarea din Romania, specialistii Universitatii „Dunarea de Jos” Galati, au reusit brevetarea unei inventii care reduce considerabil pierderile din retelele de transport ale energiei electrice, extrem de mari in momentul de fata.
Energy-Center prezinta in premiera noua tehnologie, aplicabila tuturor entitatilor care produc, transporta, distribuie si folosesc energia electrica, indiferent daca acestia sunt utilizatori casnici sau industriali.
Testarile facute pe noile tipuri de conexiuni arata ca economia de curent electric la nivel national ar putea fi minimum 0,5% din puterea vehiculata, mai precis circa 400 de milioane de euro, care inmultit cu numarul de grupuri de contacte (numarul de intermediari: producator-transportator-distribuitor-beneficiar), ajunge la valori mult mai ridicate.
Concret, utilizand tehnologia aceasta, un consumator mare de energie, cum ar fi Arcelor Mittal, ar putea face o economie la factura energiei electrice de minim 432.000 lei/luna, daca luam in considerare o putere vehiculata de 200 MWh, respectiv un pret mediu de 150 lei/MWh. In acelasi timp, daca pe traseul de alimentare toti ar aplica tehnologia, suma totala (energia economisita) ar creste cel putin de cinci ori, raportandu-ne la grupurile de contact de care aminteam mai devreme.
Transportul si distributia energiei electrice se face prin bare si cabluri confectionate din cupru, sau aluminiu. Din multe puncte de vedere, cuprul este cel mai indicat ca material ce poate fi folosit, acesta avand insa un mare dezavantaj: este foarte scump si tot mai greu de gasit. Ca o particularitate, in Romania, cuprul face obiectul de interes maxim al hotilor de cabluri, ceea ce il face si mai costisitor. Pe de alta parte, liniile de alimentare cu energie electrica din aluminiu au avantajul costului scazut (de circa trei ori mai ieftin decat cele din cupru), insa alte multe dezavantaje legate de:
– aparitia in conexiuni a oxidului de aluminiu, care are o rezistivitate foarte mare, ceea ce conduce la o rezistenta electrica de contact foarte mare a legaturilor demontabile a liniilor de curent, implicit o incalzire locala urmatain cele din urma de distrugerea izolatiei;
– la contactul mecanic intre aluminiu si alte materiale, cum ar fi cuprul si fierul, se formeaza cupluri galvanice ce duc la o coroziune rapida a conexiunii;
-costurile de intretinere devin astfel tot mai mari, ca urmare a celor doua dezavantaje de mai sus, motiv pentru care apare si necesitatea efectuarii de revizii la fiecare sase luni de zile.
Toate aceste neajunsuri sunt eliminate de noua tehnologie in ceea ce priveste sistemul de conexiuni. Procedeulm bazat pe o alta tehnologie de sudare conduce la realizarea unor conexiuni pentru liniile de alimentare cu energie electrica din aluminiu comparabile cu performanta celor din cupru, dar mult mai ieftine decat acestea (de circa trei ori). Practic, intr-o conexiune a unui cablu de aluminiu se folosesc, in acest moment, un papuc de aluminiu si doua saibe de cupal (produs foarte scump ca urmare a tehnologiei deosebite).
Solutia propusa de inventia Universitatii „Dunarea de Jos” Galati consta din acelasi papuc de aluminiu , care are insa in zona de contact sudate doua saibe de cupru. Daca pretul unei conexiuni cu cupal este, in medie, de 65 de lei, in schimb, pretul aceleasi conexiuni, dar cu saibe de cupru, este de 50 de lei.
Mult mai importante sunt insa avantajele solutiei:
– economia de curent electric la nivel national (minimum 0,5% din puterea vehiculata);
– nu este necesara inlocuirea vechilor trasee de aluminiu cu altele identice de aluminiu sau de cupru, pentru ca se sudeaza la fata locului saibe din cupru pe papucul sau bara de aluminiu;
– traseele de aluminiu sunt de trei ori mai ieftine, fiind eliminate si costurile cu paza cablurilor sau inlocuirea lor (in cazul in care ele sunt din cupru);
– cresterea duratei de exploatare intre revizii. Spre exemplu, conform instructiunilor.
Electrica, in momentul de fata reviziile trebuie facute la sase luni pentru aluminiu si la cinci ani pentru cupru. In noile conditii va scadea pretul de livrare, transport si distributie catre cumparator si vor scadea costurile de exploatare ale firmelor, carora Electrica le cere sa faca revizii la sase luni.
Energy-Center va reveni cu mai multe amununte pe marginea acestei inventii suta la suta romanesti, dar cu impact major asupra sistemelor energetice.