Conferintele Energy-Center, in urma cu un an: ” De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din Romania?”
In aceste vremuri in care interdictiile generate de pandemie nu ne mai permitem sa organizam conferinte pe cele mai stringente teme ale sectorului energetic ne permitem sa revenim la una dintre cele mai de succes dezbateri ale Energy-Center, in 2019. Va provocam sa ne comunicati daca s-a schimbat ceva intre timp. Iata textul:
In urma cu un an, incercam sa gasim raspunsuri la o alta mare problema a energeticii romanesti, respectiv de unde pot veni banii de investitii. Pana la aparitia celebrei Ordonante 114/2018, toti marii producatori de energie electrica, gaze naturale si titei prezenti pe piata din Romania sustineau ca veniturile din ultimii ani permit un ritm investitional puternic in perioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat preturile la energie, gaze si petrol au evoluat in favoarea lor. Nici macar ingerintele actionarului majoritar (statul roman) in planurile de afaceri ale companiilor in care este prezent, in sensul de a colecta dividendele in totalitate, nu au descurajat echipele manageriale in a-si bugeta investitii semnificative.
Dupa aparitia OG114 au fost anuntate reduceri ale bugetelor de investitii, in paralel cu o plafonare a preturilor la utilitati, care afecteaza serios cifra de afaceri a tuturor companiilor energetice. Dincolo insa de toate aceste obstacole artificiale si, probabil, trecatoare am ajuns la o concluzie deloc optimista in ceea ce priveste investitiile in sectorul energetic romanesc. Pe hartie, chiar si atunci cand veniturile companiilor erau foarte ridicate, bugetele destinate capitolului investitii erau impresionante. Constatam insa la sfarsitul fiecarui an ca intre ceea ce s-a promis si ceea ce s-a realizat este o diferenta de la cer la pamant. Practic, in ultimii cinci ani, nici o companie nu a realizat, pe medie, mai mult de jumatate din planul de investii pe care si la propus. Care este explicatia?
Bancile, piata de capital, fondurile de investitii sunt dispuse oricand sa investeasca in sectorul energetic. „Piata energetica din Romania este o componenta majora a economiei romanesti , iar o tara care nu dezvolta aceasta piata poate fi declarata imatura. Este o zona in care nu pierzi, inclusiv la nivel investitional. Ar fi inabil din partea noastra sa nu avem institutii pregatite si o structura care sa nu ne avantajeze si sa nu ne aduca profit. Cat priveste sursele de finantare , putem vorbi despre cele traditionale, dar trebuie sa vedem si mai departe. In zona bancabila se vorbeste de parteneriatul public-privat, dar mai exista o sursa pe care noi continuam sa o neglijam. Banii sunt o resursa care intra in circuitul economic si reprezinta un obiectiv spre care tindem cu totii. Bancile reprezinta izvorul de bani, dar ne intrebam: ele de unde iau acesti bani? Adevaratii finantatori sunt oamenii care contribuie la aceste surse de bani, care in momentul de fata baltesc. Americanii dirijeaza banii spre piata de capital de unde toata lumea are de castigat. Se aud reprosuri conform carora fondurile de investitii sau fondurile de pensii isi plaseaza banii in titluri de stat sau in depozite bancare, dar se uita ca nu exista instrumentele necesare pentru ca banii sa intre in circuitul economic, declara in urma cu un an Septimiu Stoica, reputat analist al pietei de capital.
Cu toate acestea programele de investitii ale companiilor energetic se blocheaza in alta parte. Nu lipsa banilor ar fi neaparat problema majora. Unde, de ce si cum vom incerca sa aflam in dezbaterea noastra de maine, la care vor participa cei mai mari actori din piata. Nu vrem sa anticipam nimic, cu toate ca de-a lungul timpului am sesizat piedicile birocratice, absurde si false pe care le intampina investitorii. Asta in cazul in care ii creditam cu o reala intentie de a investi. Cert este ca deja am trecut pragul critic si ca incepand de astazi fiecare intarziere ne va costa enorm. Sistemul Energetic National se clatina serios ori de cate ori apare o solicitare majora. Securitatea energetica, siguranta si aprovizionarea consumatorilor pot deveni o problema daca nu facem ceva la capitolul investitii.
Fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, in prezent expert la Deloitte, a fost cat se poate de explicit si la subiect la conferinta noastra de anul trecut:
„ Este putin probabil ca statul sa devina finantator al investitiilor din domeniul energetic. Avem nevoie de investitii in acest sector, digitalizarea si sustenabilitatea generand investitii necesare consistente, estimate de Deloitte la zeci de miliarde de euro. Dar de unde am putea sa luam asemenea sume? Ar putea sa vina de la stat, dar acest lucru nu este realist. Cred ca trebuie sa uitam ca statul ar putea fi investitor in energie, pentru ca nu are bani si are alte prioritati.
O a doua alternativa ar fi companiile de stat, care au potential, insa decizia de a da aproape tot profitul pe dividendele actionarilor slabeste foarte mult puterea lor de investitie, a continuat Razvan Nicolescu, precizand: „Politica agresiva de distribuire aproape in totalitate a profitului in dividende reduce mult puterea companiilor de stat de a face investitii. Insa ele nu au prea multe credite si, atunci, inca pot finanta investitiile din sector. Companiile private au bani si trebuie sa investeasca, dar trebuie sa vada in ce parte se indreapta tara.Ce vrem sa facem cu retelele de distributie? Sa fie digitalizate? Sa scada numarul interventiilor? Sa crestem pierderile? Sa le scadem? Vom trece la retele integrate? Care este obiectivul pe termen mediu si lung? Sunt aspecte care ne lipsesc si de aceea companiile private ar putea sa investeasca, dar trebuie sa inteleaga ce vrea statul”.
In opinia fostului ministru al energiei, este foarte important sa fie finalizata Strategia Energetica, iar la 1 decembrie tara noastra sa trimita la UE un plan national de actiune privind schimbarile climatice.
S-a schimbat ceva intre timp? Cat priveste intrebarea din titlul articolului nostru cu siguranta ca raspunsurile trebuie sa apara urgent.