Consiliul Concurentei, un vizionar in piata de energie si gaze, ar putea lua locul ANRE.
S-a vehiculat la un moment dat ideea ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si Consiliul Concurentei sa fie trecute sub aceeasi umbrela, adica sa ramana o singura institutie de reglementare in piata de energie si gaze. Cu toate ca am privit cu rezerve la vremea respectiva o asemenea propunere, astazi mai cam am fi de accord. Pe fondul exploziei preturilor la energie si gaze, Autoritatea de Reglementare nu scoate un cuvant, in timp ce Consiliul Concurentei puncteaza cu precizie ce se intampla si ce ne asteapta. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei este cel mai vocal in acest sens si pare a fi devenit specialistul numarul unu in piata de energie si gaze. Trebuie sa recunoastem ca a ramas cam singurul care mai pricepe ceva, dupa ce ANRE si Ministerul Energiei si-au ascuns capul in papusoi.
Mai mult decat atat, intre ANRE si Consiliul Concurentei a aparut un fel de intrecere vizavi de cine da cele mai multe amenzi, sanctiuni, actorilor din cele doua piete. Daca ne raportam la valoarea amenzilor, de departe Consiliul Concurentei conduce detasat. Pot rezolva insa amenzile problemele sectorului energetic, sau ale consumatorilor care se vad in fata unor cresteri de preturi de neimaginat? Bineinteles ca, nu. Ca de fiecare data in ultimii 30 de ani nu incercam sa intelegem cauzele ci actionam asupra efectelor.
Din acest punct de vedere, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei este o adevarata mama Omida. Stie ce se va intampla cu pretul energie, anticipeaza la ce valoare vor ajunge certificatele de CO2 si da sfaturi consumatorilor despre cum sa economiseasca. Are dreptate in cee ace spune. Inca odata, vorbim despre efecte. La cause nu se apleaca nimeni. Iata ce spune domnul Chiritoiu.
Pretul energiei va ramane ridicat, astfel ca oamenii ar trebui sa-si eficientizeze consumul, autoritatile sa-i ajute pe cei vulnerabili, iar companiile sa plateasca o contributie de solidaritate, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de Agerpres. Institutia a sanctionat cu amenzi totale de 10 milioane de euro distribuitorii de gaze E.ON, Engie, Premier Energy, Ottogaz, pentru comportamente incorecte fata de consumatori.
“Pretul energiei va ramane ridicat, intrucat se estimeaza ca certificatul de dioxid de carbon, care acum costa 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preturi mari nu vor disparea. Va trebui sa invatam sa traim cu preturi mari la energie”, a spus el.
Seful autoritatii de concurenta a subliniat ca majorarea preturilor la electricitate si gaze este un fenomen european, nu doar romanesc, justificat, in parte, de revenirea economiei dupa pandemie, dar si de politica europeana de majorare a penalitatii pentru poluare, ceea ce a condus la o crestere foarte mare a pretului energiei bazate pe carbune.
“Aceasta, ca sa-i impinga pe consumatori sa fie mai atenti cu consumul de energie, sa cumpere echipamente cu consum mic, sa-si izoleze bine casele. Noi, Romania, nu putem influenta pretul din piata europeana, dar putem lua masuri pentru a reduce impactul negativ al acestor cresteri de preturi, prin subventionarea consumului celor mai saraci, vulnerabili dintre noi. Cand vine ploaia, nu o poti opri, dar poti sa deschizi umbrela”, a adaugat Chiritoiu.
Sumele pentru consumatorii vulnerabili ar putea proveni dintr-o contributie de solidaritate pe care sa o plateasca toate companiile din energie, a adaugat Chiritoiu. In prezent, doar producatorii de gaze platesc un supraimpozit pe dereglementare.
In Romania, inca de anul trecut, Consiliul Concurentei a initiat proceduri prin care sa poate solicita informatii de la companiile din domeniu, pe baza carora sa poata interveni in piata.
“Am sanctionat cu amenzi totale de 10 milioane de euro distribuitorii de gaze E.ON, Engie, Premier Energy, Ottogaz, pentru comportamente incorecte fata de consumatori. Toti au recunoscut incalcarea legii si au platit amenda. Pe piata de electricitate am impus CEZ proceduri corecte pentru debransari, Enel pentru conectari la retea, iar companiei Hidroelectrica i-am impus sa vanda cantitati mai mari pe bursa de energie pentru a nu crea artificial penurie. Am identificat clauze abuzive in unele contracte de furnizare si am sesizat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si ANRE. ANPC chiar a aplicat sanctiuni Engie, care au fost confirmate de instanta de fond. Vom continua monitorizarea si, unde se impune, sanctiunile. Nu toate comportamentele incorecte fata de consumatori sunt de competenta noastra. De aceea colaboram cu ANRE si ANPC”, a completat Chiritoiu.
La ora actuala, se observa in piata situatii in care unii furnizori nu isi onoreaza contractele cu pret fix cand acestea ajung in dezavantajul lor, dar situatii similare au mai existat si in anii anteriori.
“In aceste cazuri, ANRE poate si trebuie sa ia masuri mai severe impotriva furnizorilor, impunand penalitati si mergand pana la ridicarea licentei. Altfel, asemenea comportamente vor submina functionarea pietei. De asemenea, costul gazelor este doar 60% din pretul total al facturii, iar costul electricitatii este sub jumatate din pretul facturii. Trebuie sa ne uitam si la celelalte componente, cele reglementate, ale facturii pentru a identifica zonele in care se pot face economii, de exemplu citirea contorului de gaze si a celui de electricitate pot sa fie realizate de aceeasi persoana, reducand astfel acest cost platit, in final, tot de consumator”, considera presedintele Concurentei.
Marii consumatori de energie beneficiaza de scheme de sprijin, insa, in ceea ce priveste intreprinderile mici si mijlocii, costurile lor mai mari cu energia le vom vedea in pretul produselor lor peste cateva luni, a continuat el.
“La gaze nu cred ca preturile vor ramane atat de mari pe timp mai lung. Iarna aceasta vor fi scumpe, dar de la primavara este posibil ca pretul sa scada. Va fi pus in functiune si gazoductul Nord Stream II, care va aduce mai multe gaze in Europa din Rusia. Rusii au interesul sa vanda aceste gaze, cererea nu cred ca va creste si, in plus, Europa importa si gaze naturale lichefiate”, a aratat Bogdan Chiritoiu.
Potrivit acestuia, Romania importa circa 10% din consumul de energie electrica si 20% din cel de gaze, iar, in lipsa importului, preturile ar fi si mai mari, pentru ca s-ar utiliza mai multa energie electrica generata din carbune.