0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Consiliul Concurentei viseaza cai verzi pe pereti: consumatorii casnici de gaze ar putea plati facturi cu 200 de lei pe luna mai mici, daca isi schimba furnizorul

Posted On 15 octombrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: clienti casnici, Consiliul Concurentei, factura la gaze, furnizori de gaze, piata de gaze, schimbarea furnizorului

Concluzia CC functioneaza in teorie, in practica insa e mult mai complicat. Piata de gaze si energie electrica a mai trecut prin etape de liberalizare, respectiv de schimbare a furnizorului, si nici un client casnic sau agent economic nu a inregistrat o asemenea scadere a facturii precum o anticipeaza Consiliul Concurentei. Fara sa intram in amanunte prezentam argumentele autoritatii de concurente, cu precizarea ca, intradevar, schimbarea furnizorului poate adduce beneficii. Chiar asa de mari?

Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru incalzire ar putea plati facturi mai mici cu sume cuprinse intre 60 și 150 lei/luna de iarna in situatia in care schimba contractul sau furnizorul, estimeaza Consiliul Concurentei in urma finalizarii primei etape a analizei derulate in contextul liberalizarii activitatii de furnizare a gazelor naturale catre clientii casnici.

Evaluarile autoritatii de concurenta indica faptul ca unii consumatori casnici ar putea beneficia de reduceri și mai importante, de peste 200 lei/luna de iarna. Este vorba de gospodarii cu consum mai ridicat de gaze naturale, de exemplu locuinte situate in zone mai friguroase ale tarii.

Ca urmare, Consiliul Concurentei recomanda persoanelor care folosesc gazele naturale sa ia in considerare schimbarea contractului sau a furnizorului, astfel incât sa aleaga varianta cea mai avantajoasa, inainte de venirea sezonului rece. In acest context, autoritatea de concurenta atrage atentia și asupra importantei analizarii cu atentie a clauzelor contractuale incluse in ofertele de furnizare.

Analiza Consiliului Concurentei a evidentiat faptul ca, pâna la acest moment, procesul de liberalizare a furnizarii gazelor naturale consumatorului casnic nu a generat un interes semnificativ in rândul clientilor casnici: in prima luna de la debutul liberalizarii, o mare parte dintre clientii casnici au fost pasivi, iar cea mai mare parte a celor care au trecut in regim concurential au facut acest lucru fara a schimba furnizorul curent de gaze naturale.

La sfârșitul lunii iunie 2020 (inainte de a fi demarat procesul de liberalizare), clientii casnici carora li se furnizau gaze naturale in regim concurential reprezentau 12,1% din totalul consumatorilor casnici, ajungând la circa 19% in iulie 2020. Cu toate acestea, doar 2% dintre clientii casnici care au trecut in regim concurential in luna iulie au facut acest lucru concomitent cu schimbarea furnizorului de la care achizitionau gaze naturale in regim reglementat.

„Credem ca acest lucru este rezultatul unui cumul de factori. Pe de o parte, in perioada verii, volumul redus al gazelor naturale consumate nu a generat un interes deosebit pentru schimbarea furnizorului, așa cum s-ar putea sa fie cazul in timpul sezonului rece, când consumatorii ar putea fi mult mai interesati de pretul gazelor naturale și de diferentele de pret ale diverșilor furnizori. Pe de alta parte, ofertele de gaze naturale realizate la debutul procesului de liberalizare s-ar putea sa nu fi fost suficient de atractive pentru a determina schimbarea furnizorului curent de gaze naturale de catre clientii casnici. Nu in ultimul rând, nivelul de informare a consumatorilor cu privire la procesul de liberalizare, in general, și la modalitatea de schimbare a furnizorului, in particular, ar putea fi mai redus decât cel dorit” a declarat Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurentei.

Ca urmare, Consiliul Concurentei considera ca, cel putin pâna in iulie 2021, este necesara desfașurarea unei campanii intense de informare publica, axata pe mai multe directii (de exemplu, cu privire la rolul diverșilor operatori activi in sectorul gazelor naturale, cu privire la elementele ce formeaza pretul final al gazelor naturale, cu privire la modalitatea de schimbare a furnizorului de gaze naturale etc.). De asemenea, eforturile de informare și popularizare facute la debutul liberalizarii ar trebui intensificate și continuate pe parcursul intregului proces, presiunea concurentiala exercitata de consumatorii casnici bine informati fiind esentiala pentru succesul liberalizarii.

Autoritatea de concurenta a analizat o parte a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale in regim concurential elaborate de titularii licentelor cu ocazia liberalizarii, precum și a proiectelor de contracte propuse de aceștia spre a fi incheiate cu consumatorii casnici pe piata concurentiala.

O mare parte a furnizorilor au inclus in oferta un abonament, stabilit in suma fixa/zi/ loc de consum. Acest lucru, in principiu, permite furnizorului sa oferteze clientilor casnici un pret unitar al gazelor mai mic decât cel din alte oferte proprii (care nu contin un abonament) sau fata de pretul propus de alti furnizori pe piata concurentiala.

Cu toate acestea, ofertele de gaze naturale cu abonament reprezinta produse care asigura avantaje in cazul clientilor cu un anumit nivel de consum, astfel ca, pentru o parte dintre clientii casnici (cei cu un consum relativ scazut), s-ar putea dovedi dezavantajoase.

Ca urmare, consumatorii ar trebui sa aleaga dintre ofertele propuse de furnizori dupa efectuarea unei evaluari privind avantajul sau dezavantajul achitarii unui abonament.

In cadrul analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca, deși majoritatea furnizorilor au respectat reglementarile specifice ale ANRE (care prevad un nivel minim de informatii ce trebuie comunicate clientilor in etapa precontractuala sau, dupa caz, contractuala), unele oferte și contracte cuprind și clauze care, in anumite situatii, pot genera bariere in calea clientilor casnici de a alege in deplina cunoștinta de cauza cele mai potrivite conditii de furnizare sau care pot bloca, fie și temporar, posibilitatea clientilor casnici de a schimba furnizorul de gaze naturale.

Consiliul Concurentei atrage consumatorilor sa fie atenti și clauzele contractuale, de exemplu la cele ce privesc garantiile solicitate de furnizor, termenul de plata a facturii, penalitatile de intârziere, precum și eventuale clauze care ar putea ingreuna o schimbare ulterioara a furnizorului de gaze naturale.

„Vom colabora cu Autoritatea de reglementare in domeniu și cu Autoritatea pentru Protectie Consumatorilor pentru a verifica conditiile generale de furnizare a gazelor naturale și/sau a contractelor de furnizare și pentru a identifica posibilele clauze abuzive sau practici inșelatoare. Trebuie descurajat orice comportament incorect al furnizorilor de gaze naturale, deoarece poate submina intregul proces de liberalizare a activitatii de furnizare de gaze naturale catre clientii casnici” a mai declarat președintele Consiliului Concurentei.

ANRE a pus deja la dispozitia clientilor o aplicatie web menita sa ofere informatii comparative privind ofertele-tip ale furnizorilor de gaze naturale (comparatorul ofertelor de furnizare[1]). Aceasta aplicatie a fost revizuita recent, modificarile aduse de autoritatea de reglementare vizând o mai buna comparabilitate a ofertelor furnizorilor de gaze naturale. Consiliul Concurentei indeamna consumatorii casnici sa foloseasca noile facilitati ale comparatorului ANRE pentru identificarea celor mai potrivite oferte. De asemenea, autoritatea de concurenta incurajeaza consumatorii casnici sa parcurga cu atentie ofertele furnizorilor și sa solicite clarificari acestora cu privire la clauzele contractuale.

Pentru a veni in sprijinul consumatorilor casnici, autoritatea de concurenta considera oportuna introducerea unui contract standard de furnizare, care sa prevada clauze și conditii unice, prezentate intr-o maniera clara, transparenta și completa, singurul parametru ce poate diferi de la un furnizor la altul fiind pretul final al gazelor naturale.

Astfel, toti operatorii ar asigura o oferta de gaze naturale care sa aiba la baza același tip de contract, fara a limita, insa, libertatea comerciala a furnizorilor de a oferi clientilor casnici și alte contracte in regim concurential. Scopul acestui contract standard este de a asigura un set de conditii de baza (minime) in relatia furnizor/client final de gaze naturale.

La sfârșitul lunii mai 2020, deci cu o luna inainte de debutul liberalizarii, comparatorul ANRE al ofertelor de gaze naturale includea oferte-tip pentru 46 de furnizori, societati care aveau deja in portofoliu clienti casnici carora le furnizau gaze naturale in regim concurential, precum și furnizori care incercau sa atraga astfel de consumatori. In prezent, 62 de furnizori au oferte publicate in comparatorul ANRE, ceea ce arata interesul crescut al furnizorilor de gaze naturale pentru clientii casnici.

Raportul intermediar privind sectorul gazelor naturale din România in contextul liberalizarii activitatii de furnizare a gazelor naturale catre clientii casnici va fi publicat pe pagina web a autoritatii de concurenta: www.consiliulconcurentei.ro.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Piata de gaze s-a liberalizat, controlul, nu!Piata de gaze s-a liberalizat, controlul, nu!
  • Racordarea gratuita la gaze si energie bate pasul pe locRacordarea gratuita la gaze si energie bate pasul pe loc
  • Dumitru Chisalita, AEI: 1,5 milioane de consumatori de gaze vor plati pret mai mare la gaze, desi au un contract cu pret fixDumitru Chisalita, AEI: 1,5 milioane de consumatori de gaze vor plati pret mai mare la gaze, desi au un contract cu pret fix
  • Inaintea celei de-a doua liberalizari a pietei de gaze, consumatorii romani sunt la fel de nestiuitori ca dupa prima liberalizare. Cine-I de vina?Inaintea celei de-a doua liberalizari a pietei de gaze, consumatorii romani sunt la fel de nestiuitori ca dupa prima liberalizare. Cine-I de vina?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ce consecinte poate avea asupra sistemului energetic esecul celei mai importante achizitii in piata de energie, din ultimii 30 de ani

Next Story

Greenpeace: Planul Romaniei pe energie si clima pentru 2021-2030, criticat dur de Comisia Europeana

Articole pe aceeasi tema

1

Profund spus: In spiritul legii, Petrom ar trebui sa plateasca taxa de solidaritate, in litera legii nu pot sa va spun

Posted On 19 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Daniela Daraban:  Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adâncește riscurile privind siguranța aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece

Posted On 5 decembrie 2022
, By Redactia

Suma totală verificată de ANRE și transmisă spre decontare în conformitate cu OUG 27/2022 a depășit 6,7 miliarde RON

Posted On 24 noiembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.