Consiliul Investitorilor Straini ia pozitie fata de discursurile populiste ale decidentilor: profitul realizat in Romania este reinvestit
Investitorii straini au continuat sa reinvesteasca profitul in Romania, chiar daca, in ultimele luni, au fost tapii ispasitori din discursurile populiste ale decidentilor, a declarat Eric Stab, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC. “Anul acesta se implinesc 20 de ani de la infiintarea Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si membrii asociatiei si-au luat angajamentul de a continua activitatea lor aici. Am vrut sa vedem ce au insemnat acesti ani, ce au adus Romaniei investitiile noastre”, a spus Stab, cu ocazia prezentarii unui studiu realizat de catre Academia de Studii Economice si FIC, pe tema investitiilor straine directe in Romania. Potrivit acestuia, un al motiv pentru care a fost realizat studiul este fapta ca exista ingrijorari in randul investitorilor straini in legatura cu mesajele negative adresate de decidenti in ultimele luni.
“Cel mai bun raspuns ar fi sa scoatem emotia din discutie si sa ne concentram pe fapte si cifre. Cand vorbim de investitii straine directe, singura diferenta fata de investitiile locale este originea capitalului. Un discurs public care antagonizeaza capitalul roman si cel strain este foarte distructiv, deoarece investitiile straine despre care vorbim se traduc in final in companii romanesti, investitorii straini angajeaza salariati romani, servesc clienti romani, au furnizori romani si, bineinteles, platesc taxe in Romania. Este ceva ce nu trebuie sa uitam”, a precizat Stab, care este si CEO al Engie Romania, conforma Agerpres.
In opinia sa, o economie moderna si deschisa este singurul mod in care Romania poate sa asigure prosperitate pentru cetatenii sai. Investitorii straini s-au angajati sa contribuie la atingerea acestui obiectiv de a creste prosperitatea pentru toata lumea.
“Au fost cateva mesaje la finele anului trecut si inceputul acestui an care ne stigmatizau si am ascultat ceea ce s-a spus. Pentru un investitor, este esential sa se simta binevenit, investesti unde te simti binevenit, iar daca ai senzatia ca esti stigmatizat, ai tendinta sa reactionezi invers. Dincolo de emotiile si populismul din anumite declaratii, ce conteaza la finalul zilei este realitatea si din acest motiv credem ca este important un astfel de studiu care prezinta fapte si cifre”, a subliniat reprezentantul FIC.
El a aratat ca, in ultimul timp, in multe tari a inceput sa se vada un anumit nivel de populism. “Se intampla si in vestul Europei. Una dintre expresiile populismului este sa gasesti tapi ispasitori. Astfel ca am vazut in unele tari declaratii nationaliste. Singurul raspuns pentru asta este sa ne uitam la realitate, nu doar sa ascultam vorbe. Raspunsul nostru este ca trebuie sa lucram umar la umar, companii romanesti si companii straine, pentru beneficiul tarii”, a sustinut Stab.
Referitor la transferul profitului catre compania-mama din strainatate, el a aratat ca exista o legislatie in acest sens, iar statul poate verifica daca aceasta este respectata.
“Marea majoritate a investitorilor straini din Romania au ales sa reinvesteasca profitul, ceea ce inseamna ca au decis sa activeze pe piata din Romania pe termen lung. Au decis sa vina in Romania pentru ca au vazut aici o piata pe care se pot dezvolta. Cei mai mari investitori din Romania sunt cei care cunosc Romania, care sunt de mult aici si care cred in Romania. Acestea sunt companiile care continua sa investeasca in Romania. Dar cum finantezi aceste investitii? Prin reinvestirea profiturilor. Ma intrebati daca platesc dividende actionarilor? Sigur ca da, pentru acesta este motivul pentru care actionarii sustin compania. Si actionarii romani au aceleasi asteptari in ceea ce priveste recuperarea investitiei prin dividende. Si statul are asteptari sa i se plateasca dividende de catre companiile de stat. Deci nu este nimic nelalocul lui. Ceea ce trebuie monitorizat este daca aceste companii continua sa se dezvolte in tara in care sunt si daca continua sa reinvesteasca profitul. Iar acest studiu arata ca da, asta fac”, a continuat Stab.
Companiile straine realizeaza in medie 70% din exporturile Romaniei, dar si 60% din importurile tarii, se arata in studiu.
“Exporturile si importurile companiilor ISD au crescut continuu incepand cu 2009, ca valoare nominala, cu exceptia anului 2012. Daca in anul 2008 companiile ISD realizau aproximativ 50% din deficitul comercial, pana in anul 2015, contributia acestora s-a redus substantial pana la aproximativ 20% din balanta comerciala deficitara. In 2015, importurile au continuat sa depaseasca volumul exporturilor cu aproximativ 1,8 miliarde euro in randul companiilor ISD. Exporturile Romaniei sunt sustinute intr-o proportie considerabila de companiile ISD, lucru deloc surprinzator avand in vedere ca sunt in general mai mari si beneficiaza de know-how mai extins decat companiile locale”, precizeaza autorii studiului.
Cifrele care arata ca importurile companiilor cu capital strain sunt mai mari decat exporturile ar putea fi explicate de faptul ca avansul economic al Romaniei se bazeaza in mare parte pe consum. De exemplu, in 2015, companiile din comertul cu ridicata si amanuntul au importat bunuri de peste 22 miliarde euro iar o parte considerabila dintre companiile cu capital strain activeaza in acest sector.
In ceea ce priveste salariul mediu net, companiile straine au acordat salarii mai mari decat media nationala, dar mai mici decat in campaniile cu capital integral de stat.
“Salariul mediu net platit de companiile straine a fost constant mai mare decat media nationala dar mai mic decat in companiile cu capital integral de stat. Competitia pentru forta de munca a crescut considerabil in Romania odata cu venirea companiilor ISD. Companiilor autohtone le-a fost astfel mai dificil sa recruteze din cauza concurentei sporite, dar aceasta a dus in definitiv, la cresterea nivelului general al salariilor din Romania”, se precizeaza in documentul citat.
Companiile cu capital strain angajeaza o treime din forta de munca din sistemul privat al Romaniei, aproximativ 1,2 milioane de persoane, au o productivitate a muncii de doua ori mai mare decat cele cu capital romanesc si investesc de doua ori mai mult in fiecare angajat.
“Companiile ISD au facut mai putine disponibilizari decat au fost realizate in totalul economiei ca urmare a crizei financiare. Intre 2009 si 2010 numarul total al salariatilor din Romania a scazut cu 8,3%, iar in companiile cu capital strain scaderea a fost de doar 1%. Acestea au facut si mai multe angajari, odata cu iesirea din criza. Intre 2010 si 2015 numarul total al salariatilor din Romania a crescut cu 5,3%, iar numarul total al salariatilor din companiile cu capital strain a crescut cu 8%. Putem concluziona de aici ca aceste companii au facut fata mai usor crizei si si-au revenit mai repede”, potrivit raportului.
De asemenea, studiul mai arata ca desi perceptia este ca volumul ISD este mai mare, Romania are cel mai mic stoc de ISD pe locuitor din regiune (3.103 euro/locuitor).
Sursa citata mai mentioneaza ca 60% din investitiile straine sunt in regiunea Bucuresti-Ilfov.
“Conform statisticilor oficiale, 60% din investitiile straine sunt in regiunea Bucuresti-Ilfov; statisticile trebuie, insa, interpretate cu atentie deoarece valoarea investitiei este inregistrata in regiunea unde se afla sediul social al companiei. Dupa Bucuresti-Ilfov cele mai multe investitii straine sunt localizate in regiunile Centru si Vest ale Romaniei datorita proximitatii fata de tarile din UE si infrastructurii mai dezvoltate”, mai arata sursa citata.
Studiul precizeaza ca jumatate din totalul investitiilor straine directe au fost directionate catre industrie, ceea ce inseamna ca investitiile au fost semnificative si pe termen lung, iar ponderea valorii adaugate brute a companiilor multinationale depaseste 60% in industrii precum auto si IT&C, conform datelor Eurostat (FATS).
Totodata, in perioada 2010 — 2015, companiile straine au continuat sa recruteze forta de munca desi cifra lor de afaceri a ramas relativ constanta. Acest aspect sugereaza ca majoritatea acestor companii au investit pe termen lung in Romania si nu se concentreaza pe obtinerea unor profituri pe termen scurt.
Principalele tari care au investit in Romania sunt Olanda (25% din total stoc ISD), Austria (14%), Germania (12%), urmate de Cipru (7%), Franta (7%) si Italia (5%), toate celelalte detinand procente de sub 5%, ceea ce infatiseaza ca primele 6 tari detin 70% din totalul stocului de ISD. (Agerpres)