Consumatorii surprinsi cu instiintari ca vor plati gazele mai scumpe de la 1 ianuarie 2019
Consumatorii au fost instiintati de furnizori ca vor opera modificari in pretul de vanzare a gazelor naturale, urmand ca acesta sa fie mai mare incepand cu 1 ianuarie 2019, datorita OUG 114/2018. Astfel, in plina iarna consumatori casnici si industriali se vad in situatia de a plati mult mai mult pentru gaze decat in anul anterior si chiar mai mult decat in ultimele luni ale anului 2018.
Asociatia Energia Inteligenta a primit numeroase sesizari de la consumatorii de gaze, cu care a interactionat urmare a Caravanei Pret Corect La Gaze (derulata de Asociatie incepand cu anul 2015, cu scopul educarii consumatorilor), privind notificarile primite in ultima perioada care ii anuntau ca vor trebui sa plateasca un pret mai mare pentru gazele naturale pe care le consuma incepand cu 1 ianuarie 2019.
Consumatorii de gaze sunt bulversati de motivul invocat de furnizorii de gaze – emiterea OUG 114/2018, deoarece asa cum este cunoscuta de ei ”aceasta Ordonanta se refera la plafonarea pretului gazelor naturale”, adica asteptarea consumatorilor era de reducere a pretului gazelor naturale si nicidecum de crestere a pretului gazelor naturale.
OUG 114/2018, sub aspectul plafonarii pretului la gazele naturale, se refera exclusiv la gazele naturale din productia interna, iar aceasta prevedere se va aplica doar de la 1 aprilie 2019, ceea ce permite furnizorilor sa opereze aceste modificari in preturile finale la consumatori. Dar, avand in vedere ca OUG 114/2018 stabileste plafonarea pretului gazelor naturale doar la achizitia de gaze din productia interna (si aceasta masura incepand doar cu 1 aprilie 2019), furnizorii vor avea posibilitatea sa creasca pretul gazelor naturale la consumatorii casnici si noncasnici din piata libera si dupa 1 aprilie 2019. Mai departe de dorinta naturala a furnizorilor de a mai adauga un ban la profitul lor, atunci cand o conjuctura asa cum este cea indusa de OUG 114/2018 apare, este necesar sa facem o radiografie si a situatiei consumului si surselor de gaze din aceasta iarna.
Astfel:
- consumul de gaze naturale zilnic s-a gasit peste media zilnica a consumului iernii trecute, cu pana la 10%;
- gazele din productia zilnica destinata consumului pietei a scazut cu pana la 10%;
- ponderea importurilor in balanta zilnica a acestei ierni a ajuns pana la cca 25-30% (pretul mediu al gazelor din import este cu pana la 30% mai mare decat pretul mediu de livrare a gazelor din productia interna);
- ponderea gazelor naturale din depozitele de inmagazinare in balanta zilnica a acestei ierni a ajuns pana la cca 25-30% (pretul mediu al gazelor din depozitele de inmagazinare este cu pana la 20% mai mare decat pretul mediu de livrare a gazelor din productia interna).
Aceste elemente, determina modificari importante in costurile cu sursele de gaze naturale, dar consider ca nu sunt motivele principale ale recentelor instiintari primite de la furnizori, cu privire la cresterea pretului gazelor naturale la consumatorii finali de pe piata libera. Consider ca furnizorii doresc cresterea pretului din dorinta de a-si recupera “taxele” retroactive impuse de Ordonanta, luand in considerare practica legislativa impredictibila din Romania.
Consumatorii de gaze vor fi in continuare contrariati de ceea ce au inteles din ”plafonarea pretului gazelor naturale”, respectiv asteptarea de scadere a pretului la gaze si ”comportamentul furnizorilor” de a creste pretul gazelor naturale. Aceasta situatie tensionata care s-a indus in piata va determina o stare de neincredere in furnizori, si mai ales in ideea de Piata Libera care a prins atat de greu in Romania. Aceasta stare de neincredere se poate identifica si prin cresterea brusca a divergentelor comerciale intre clienti si furnizori, multe dintre acestea urmand a se muta in instanta cu implicatii negative pentru toate partile (inclusiv pentru instante care vor fi sufocate cu astfel de cazuri).
Intrebarea la care trebuie raspuns e de ce am intrat doar cu 70% din stocuri in iarna . Stocurile sunt la 28.6% acum. In martie probabil 50% din consumul zilnic va veni din import.
Nu vad ce legatura are OUG aici, astea fiind probleme legate de stocuri si motivele care fac ca pentru al 3-lea an consecutiv sa intram doar cu 70%-75% in iarna. Era clar ca pana la urma o s-o patim.