Consumul de energie, semnal de alarma pentru viitorul Romaniei!
România a anticipat dorinta Uniunii Europene de a-si reduce considerabil consumul de energie pana in 2030 cu aproape 12% si chiar a luat-o inaintea obiectivelor ambitioase ale UE. Concret, anul trecut, consumul de energie electrica a clientilor casnici a scazut cu 5,33%, prin comparatie cu 2021(13,49TW, fata de 14,25 TW), in timp ce in cazul consumatorilor consumul a fost cu 8,27% in perioada la care ne referim, respectiv de la 36,74 TW la 33,7 TW. Sa ne bucure sau sa ne intristeze acest lucru?
In conditii normale de functionare a economiei reducerea consumului, indiferent ca vorbim de consumatori casnici sau noncasnici, ar trebui sa fie un semnal de alarma. Acest lucru dovedeste fie o stagnare economica fie chiar o reducere a activitatii. Cum se explica insa ca daca analizam evolutia economica din ultimii cinci ani constatam ca am fost in permanent pe crestere, iar consumul de energie pe scadere. Adica am consumat mai putina energie, dar am performant mai mult economic. Ce bine ar fi sa fie asa. Mai nou se pare ca reducerea consumului de energie a fost decuplata de evolutia economica.
Anul trecut Europa a consemnat un trend asemanator cu cel inregistrat de România. Dar, in acelasi timp, majoritatea tarilor europene recunosc ca activitatea economica in sectoarele industriale mari consumatoare de energie s-a redus considerabil, iar consecintele au fost pe masura. Vorbim de ceva vreme de o iminenta recesiune si cu siguranta ca nu vom scapa de ea.
Reducerea consumului de energie electrica si gaze naturale a fost si o fereastra de salvare pentru toate tarile europene in conditiile in care razboiul din Ucraina s-a soldat cu o adevarata penurie de resurse energetice, dupa embargoul impus Rusiei si stoparea importurilor din aceasta tara. Din pacate acolo unde salvezi in mod fortat ceva strici inevitabil in alta parte. Aceasta este si situatia reala a Romaniei, a carei industrie consumatoare a intrat intr-o pauza relativa de productie cu consecinte clare asupra veniturilor la buget, dar inclusiv a prespectivei de dezvoltare a acesteia.
Ne-ar fi placut sa credem ca reducerea consumului se datoreaza masurilor de eficienta energetica, impuse la un moment dat chiar in mod fortat. Eficienta are din pacate un rol prea putin relevant in ceea ce priveste reducerea consumului de la noi. Mai curand am putea vorbi de o economie autoimpusa de preturile mari ale energiei si gazelor, chiar si in perioada anotimpului rece. Altfel spus, pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici si noncasnici in Romania a fost al doilea cel mai mare din Europa, dupa Croatia, pana la aparitia plafonarii. La nivelul consumatorilor noncasnici situatia este aproape identica. Si atunci de unde am avut crestere economica?
Pe fondul acestor realitati s-au incercat tot felul de explicatii in ultima perioada, mai ales ca Romania are de mult vreme unul dintre cele mai reduse consumuri de energie pe cap de locuitor. Se spune ca mai avem inca locuinte neelectrificate (este irelevant acest lucru) , ca pentru incalzirea locuintelor folosim cu precadere lemnele si gazele naturale si ca numarul de electrocasnice pe cap de roman este mult sub media europeana. Toate aceste lucruri erau valabile insa si in 2022 si chiar mai incolo in timp. Nici eficienta energetica nu a avut efecte majore pentru ca la noi acest program merge cu un pas inainte doi inapoi. Concluzia, romanii, ca multi europeni de altfel, au umblat la intrerupator.
Problemele sunt insa mult mai grave in sectorul consumatorilor noncasnici, adica al firmelor. Mai putina energie consumata inseamna mai putina activitate economica, mai putina productie, caci in nici un caz nu putem vorbi de o crestere spectaculoasa a eficientei. Poate de acum incolo daca preturile la energie si gaze vor continua sa ramana foarte ridicate. Scaderea productiei inseamna importuri mai mari, deficite mai mari si criza economica intr-un final. Nu are rost sa intram in amanunte pentru ca ne-am mai confruntat cu asa ceva. Scaderea consumului de energie poate echivala si cu scaderea apetitului investitorilor de a investi in noi capacitati energetice, lucru de care Romania are nevoie ca de aer. Una depinde de alta si amandoua pot duce Romania in sus sau in jos. Scaderea consumului de energie este clar un semnal de alarma.