Contoarele inteligente puteau atenua impactul cresterii pretului energiei electrice si eliminau aberatiile aparute in facturile consumatorilor ?
Raspunsul este simplu, da. Asta in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu ar fi pus frana implementarii acestor contoare. S-a plecat de la ideea ca instalarea de contoare inteligente de catre principalii distribuitori de energie electrica sa fie facuta in etape, astfel incat impactul acestor investitii sa nu fie prea mare in factura de curent. Iata ca in fata actualului uragan de crestere a pretului energiei, problema contoarelor inteligente a disparut complet. Paradoxal, ca o etapa primordiala in digitalizarea sistemului energetic, contoarele inteligente ar fi putut sa contibuie la educatia consumatorului si implicit la reducerea facturii, la cresterea eficientei energetice, la un control eficient al consumului si, nu in ultimul rand, la disparitia anomaliilor aparute in prezent in facturile de energie.
Liberalizarea pietei de energie a adus consumatorilor din România o serie de avantaje care nu erau disponibile anterior: posibilitatea schimbarii furnizorului de energie electrica si alegerii unor pachete de oferte diversificate, inclusiv prin adaugarea de servicii de asistenta tehnica si interventii in functie de necesitatile fiecaruia. Insa de beneficiile liberalizarii pietei s-a ales praful, caci in loc de avantaje ne-am trezit cu o adevarata inrobire. Ce folos ca putem schimba furnizorul la 21 de zile si de la anul in 24 de ore, daca oferta din piata este aceeasi peste tot? Mai mult decat atat s-ar putea ca din 2022 sa ramanem cu cativa furnizori in piata, in speta cei care detin astazi si retelele de distributie. Ne intoarcem la un oligopol din care consumatorul final nu va avea nici un beneficiu. Cu totul altfel ar fi stat problema daca distribuitorii de energie ar fi fost lasat sau chiar obligati de ANRE sa investeasca masiv in contoare inteligente.
In România, in conformitate cu reglementarile in vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale dureaza in prezent maximum 21 zile de la data notificarii intentiei de schimbare a furnizorului de catre clientul final, iar de anul viitor, vor fi asigurate premisele pentru reducerea la 24 de ore a timpului necesar pentru schimbarea furnizorului, dupa finalizarea proiectului Autoritatii Nationale in domeniul Energiei (ANRE) de tip “national data hub”.
In urma cu un an, cand inca mai visam la cai verzi pe pereti, potrivit Autoritatii, „proiectul se refera la realizarea si implementarea la nivel national a unei platforme online care sa optimizeze procesele operationale din piata de energie generate de solicitarile de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informatii in mod complet automatizat. Platforma informatica integrata va folosi o baza de date unica la nivel national si va fi un sistem unic accesibil online pentru toti participantii la piata implicati in procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distributie, furnizorii si clientii finali care intentioneaza sa schimbe furnizorul)”.
Nu s-a intamplat nimic chiar daca avantajele consumatorilor ar fi fost evidente.
Prin instalarea contoarelor inteligente, ca parte integranta dintr-un sistem de masurare inteligenta care comunica activ cu sistemul central, clientii pot avea parte de o serie de avantaje:
- Consumul realizat este citit automat si permite aplicarea unor tipuri de preturi differentiate;
- Pentru ca trimiterea indexului se face automat, securizat si fara greseli, se elimina necesitatea citirii indexului in teren, iar furnizorul va factura consumul real, nu unul estimate;
- Pentru ca transmiterea datelor este continua, clientii au o libertate mai mare in alegerea ofertei de furnizare, putând opta pentru tarife/preturi flexibile (contorul inteligent permite stocarea a sase tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau zile, saptamâna, luna, sezon, alaturi de flexibilitatea perioadei de facturare (nu neaparat lunar sau la trei luni);
- In viitorul apropiat, aparatele electrocasnice inteligente vor putea “citi” automat din contorul inteligent tarifele/preturile diferentiate si vor decide care este cel mai convenabil moment sa porneasca. Astfel, când furnizorii vor dezvolta oferte bazate pe tarife flexibile, clientii vor putea, cu ajutorul contorului inteligent, sa isi gestioneze mult mai bine consumul de energie electrica si chiar sa faca economii;
- Contorul inteligent, respectiv dispozitivul de masurare a consumului de energie electrica, asigura un flux bidirectional, de la distanta si automatizat, intre sistemul central al distribuitorului de energie electrica si consumatorul final;
- Detinerea unui contor inteligent faciliteaza conectarile, deconectarile, iar in viitor, inchiderea sau transferul de contract vor putea fi realizate de la distanta cu ajutorul acestei tehnologii.
In România, potrivit estimarilor reglementatorului ANRE, pâna in 2028, aproximativ 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul intregii tari. La finele anului 2019, erau montate 1.120.790 de contoare inteligente, fata de 988.507 prognozate. In 2021 nu mai comunica nimeni din punct de vedere official. Cate contoare inteligente avem , cate vom monta anul viitor, care sunt obligatiile distribuitorilor etc. Pacat, o slutie la indemana si ieftina ar fi evitat multe din capcanele in care cad astazi consumatorii de energie.
Depasirea planului de contorizare inteligenta la nivel national s-a datorat companiilor de distributie ale Enel, care au instalat cu pâna la 26,7% mai multe contoare fata de plan.
Anul acesta, E-Distributie Muntenia instaleaza aproximativ 80.000 de contoare inteligente in judetele Bucuresti, Giurgiu si Ilfov, E-Distributie Dobrogea, aproape 41.000 de contoare inteligente in judetele Calarasi, Constanta, Ialomita si Tulcea, in timp ce E-Distributie Banat instaleaza contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 50.000 de clienti din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis. Investitiile companiilor de distributie ale Enel in cele peste 170.000 de contoare inteligente se ridica la circa 56 de milioane de lei in 2020.
Pâna la sfârsitul anului, aproape 900.000 de clienti ai Enel vor beneficia de aceasta tehnologie, ca parte a strategiei grupului Enel de a oferi tehnologia contoarelor inteligente celor 2,9 milioane de clienti de distributie a energiei electrice din România. Din 2015 si pâna in prezent, investitiile realizate de cele trei companii Enel in instalarea de contoare inteligente ating circa 240 de milioane de lei.
In contextul liberalizarii complete a pietei de electricitate din România, noile tehnologii pot influenta mult optiunile clientilor, accelerând dinamica schimbarii furnizorului. Concret, de la 1 ianuarie 2021, tarifele reglementate vor disparea, iar preturile se vor forma in functie de cerere si oferta. Concurenta de pe piata va incuraja furnizorii sa vina cu cele mai bune oferte de pret si servicii conexe, in beneficiul consumatorilor.