Contorizarea inteligenta nu este moft, ci necesitate. Dezvoltarea tehnologiei a dus si la un cost mai scazut al montarii
Investitiile in contorizarea inteligenta s-ar ridica la aproape o jumatate de miliard de euro, pana in anul 2028, daca ne raportam la programul stabilit in acest sens de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Consumatorii de energie electrica din Romania, care vor fi beneficiarii contorizarii inteligente vor fi cei care vor suporta aceste costuri.
Cu toate ca suma vehiculata poate da fiori intr-o prima analiza, in realitate, raportat la cei peste opt milioane de consumatori casnici din Romania, costurile sunt aproape insignifiante. Asta, raportat la avantajele pe care contorizarea inteligenta le poate aduce consumatorilor finali.
Distribuitorii de energie electrica sunt obligati prin calendarul stabilit de catre ANRE, sa monteze contoare inteligente,care le vor inlocui pe cele clasice, in conditiile in care investitia va fi recuperata de distribuitori prin factura la electricitate, mai precis din componenta de tarif de distributie din factura.
Contoarele inteligente sunt conectate la distribuitor, iar principalele avantaje ale lor pentru client sunt urmatoarele:
- se citesc de la distanta, transmit consumul real, iar factura finala il va reflecta pe acesta, nu estimari sau „indexul” trimis de consumator, si nu vor mai exista facturi de regularizare. In plus, se vor putea face si operatiuni comerciale precum schimbari tarifare, conectari si deconectari, sporind astfel confortul clientilor si reducand inconvenientul vizitelor angajatilor distribuitorului.
- de asemenea, contoarele inteligente colecteaza date privind calitatea furnizarii de energie electrica, monitorizand in timp real continuitatea serviciului. Ele raporteaza automat erorile in sistemul de retea sau defectiunile si localizeaza furturile de energie electrica.
Datorita dezvoltarii tehnologiei, costul montarii contoarelor inteligente a scazut pana la 60 de euro/punct de consum, potrivit unei declaratii mai vechi a presedintelui, fata de 100 de euro cat era acum cativa ani. Acesta a mentionat, la acea vreme, ca pretul initial de 100 de euro echivala cu contravaloarea facturii pe un an la energia electrica a unei gospodarii. Avand in vedere acest pret mare, care in final era achitat tot de catre consumatorii casnici, programul de inlocuire a contoarelor s-a derulat pana acum sub forma de proiecte-pilot, implementate de distribuitori. Spre exemplu, Enel, care deserveste trei dintre cele opt zone de distributie din Romania, va avea pana la finalul acestui an circa 670.000 de astfel de contoare.