Contractele bilaterale negociate direct: ieri muma, astazi ciuma!
Complet paraleli cu realitatile din piata de energie si gaze naturale, reprezentantii coalitiei de guvernare au facut din Ordonanta de Urgenta 119 un talmes balmes din care nimeni nu intelege nimic. Toate observatiile specialistilor, ale actorilor din piata au trecut pe langa urechile politicienilor fara sa produca nici un efect. Am aratat pe larg in articolele noastre impactul negativ asupra pietei a OUG 119, dar in ciuda acestor evidente Senatul a venit cu noi modificari la ordonanta in cauza, care complica lucrurile si mai mult. Urmeaza cateva zile de foc la Camera Deputatilor, care va decide forma finala a Ordonantei, dar din informatiile noastre nimic bun nu se intrevede nici in Camera decizionala. Statul roman, care este cu un ochi la slanina si cu altul la faina nu stie cum sa faca sa nu piarda pungulita cu bani umpluta de preturile mari la energie si gaze, dar, in acelasi timp sa dea impresia consumatorilor din Romania ca le poarta de grija.

Close up of an executive hands holding a pen and indicating where to sign a contract at office
In acest haos in care nu stie stanga ce face dreapta, dupa loviturile date distribuitorilor, furnizorilor si traderilor de energie si gaze, statul pune bocancul si pe gatul producatorilor, majoritatea aflandu-se in proprietatea lui. A aparut asadar, din mintile luminate ale parlamentarilor obligativitatea producatorilor de stat ca 70% din energia lor sa fie tranzactionata prin contracte bilaterale, negociate direct cu clause de confidentialitate si pentru o perioada de minim 3 ani. Aparent aceasta decizie ar fi trebuit sa aiba efecte pozitive, indeosebi la capitolul investitii. In realitate se redeschide Cutia Pandorei, inchisa in urma cu vreo 14 ani dupa insolventa Hidroelectrica provocata tocmai de catre contractele bilaterale incheiate la vremea respective cu “baietii destepti”. Au sanse sa revina acestia in forta in urma modificarii OUG 119? De ce nu? Problemele sunt insa mult mai complicate decat par.
Despre reintroducerea contractelor bilaterale se vorbeste in Romania inca din 2014, respectiv dupa introducerea obligativitatii tranzactionarii intregii cantitati de energie produsa in Romania pe platformele OPCOM. In timp ce actorii pietei solicitau la unison reintroducerea acestor contracte, autoritatile (Guvernul, Parlamentul, ANRE) au uzat de toate tertipurile pentru a bloca contractele directe. Chiar si dupa aparitia regulamentului REMIT, care obliga tarile membre UE la acceptarea contractelor bilaterale, Romania a reusit sa se fofileasca pe langa regulament. Iat ce spune acesta, intre altele: „Participantii la piata sunt obligati sa faca publice in mod efectiv si in timp util informatiile privilegiate pe care le detin referitoare la o intreprindere/instalatiile pe care respectivul participant la piata/intreprinderea-mama a acestuia sau o companie asociata le detine in proprietate/ controleaza sau ale caror aspecte operationale intra in atributiile participantului la piata respectiva. Vor fi transmise informatiile pe tot lantul: ordine de tranzactionare, contracte incheiate, energie livrata. Regulamentul se aplica doar tarilor din UE, cu mentiunea ca se mai lucreaza la cadrul de reglementare, care nu este finalizat”, mai mentioneaza asociatia furnizorilor de energie electrica..
Cu alte cuvinte, contractele bilaterale vor fi transparente si usor de urmarit de catre autoritati. Evident, arsi cu ciorba (cazul baietilor destepti) am suflat si in iaurt si am blocat aceste contracte cu energie electrica. In 2017 s-a trecut si la piata de gaze in sensul ca producatorii (adica Petrom si Romgaz) erau obligati sa tranzactioneze intreaga cantitate disponibila pe bursa fiind eliminate contractele bilaterale si contractele futures. Rezultatul a fost o explozie a importurilor de gaze cu nu mai putin de 300% in anul respectiv. Gazprom a fost marele castigator, mai bine zis firmele intermediare care importau gazul din Rusia. Nu am invatat nimic din aceasta experienta.
Fara a intra si in alte amanunte va veti intreba atunci de ce nu se bucura actorii pietei de energie si gaze de faptul ca au fost reintroduse contractele bilaterale, respectiv obligativitatea producatorilor de stat ca 70% din energia lor sa fie tranzactionata prin contracte bilaterale, negociate direct ? Raspunsul este simplu: una era ca acest lucru sa se fi intamplat in urma cu cativa ani cand pretul la energie si gaze era extrem de scazut si alta este sa se incheie contracte pe termen lung acum, cand pretul a explodat pur si simplu. Urmeaza apoi alte subtilitati, intre care inclusiv reaparitia baietilor destepti. Zile acestea s-a scris despre oferta Nuclearelectrica, care a pus saptamana trecuta, pe site-ul propriu, intr-o totala discretie, o oferta de vânzare de energie electrica, la pretul surprinzator de doar 450 de lei/MWh – un pret care nu mai exista de mult în piata de energie. Oferta a fost valabila doar doua zile, intre 26 si 28 septembrie, iar castigatorul urma sa fie anuntat ziua urmatoare, 29 septembrie. Nici in ziua de azi nu stim cine este fericitul castigator.
O sa urmarim cu atentie cum vor reactiona in perioada urmatoare si alti producatori obligati sa respecte aceasta prevedere a OUG 119 si poate ne vom lamuri si mai bine ce a fost in mintea politicienilor cand au luat decizia reintroducerii cu forcepsul a contractelor bilaterale. Pana atunci precizam care este cel mai nociv efect: contractele bilaterale au ca principal scop incurajarea investitiilor in noi capacitati de productie de energie, capitol la care Romania este deficitara. Din pacate, prevederile OUG 119 asa cum sun tele in momentul de fata taie orice apetit investitorilor de a se arunca in noi proiecte. Intre timp, producatorii actuali de energie si gaze, aflati in propriatate statului, vor bloca orice intentie de dezvoltare. Din postura de asa zisi profitori ai preturilor mari la energie si gaze vor ajunge in postura de saracii sistemului.