0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania

Cosmin Ghita, director general Nuclearelectrica: Peste 10 ani, Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda vor fi mai necesare ca oricand.

Posted On 11 februarie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: China General Nuclear Corporation, Cosmin Ghita, energie nucleara, mix energetic, reactoarele 3 si 4 Cernavoda, retehnologizarea unitatii unu Cernavoda, SN Nuclearelectrica

Europa, si lumea in general, isi cauta drumul in domeniul politicilor energetice. Se schimba de la an la an perceptia asupra sistemului de generare a energiei electrice, cea mai mare presiune venind din accentuarea schimbarilor climatice, pentru care sectorul energetic ar fi responsabil in mare masura. Se pune accentul pe energia regenerabila, dar sunt tari care nu renunta la asi valorifica resursele interne, fie ca sunt carbune, petrol sau gaze. Industria nucleara, care vine cu o tehnologie nepoluanta dar scumpa din punct de vedere investitional este ” pentru unii muma, pentru altii ciuma”, dar cel mai adesea de nelipsit in mixul energetic pe care si-l doreste fiecare tara. Romania are un mix energetic in care nuclearul are un rol semnificativ si poate sa creasca ponderea ei in SEN mai ales in conditiile in care capacitatile clasice de generare sunt invechite si depasite din punct de vedere tehnologic. Are insa tara noastra forta, stiinta si determinarea de a face o alegere? Cautam raspunsul de vreo cativa ani. Este timpul insa sa-l gasim, pentru ca tarile din jurul nostru se misca cu o mai mare viteza. Prezentam mai jos, in exclusivitate, un interviu cu directorul general al SN Nuclearelectrica, domnul Cosmin Ghita, care raspunde cat se poate de coerent provocarilor pe care viitorul energiei nucleare il are in tara noastra.

* Avantajul competitiv al unui stat rezida in si din proiectele sale de investitii. Acolo este cheia;

* Romania are nevoie de reactoarele 3 si 4. Acest proiect nu reprezinta capacitati suplimentare, ci unele care vor inlocui capacitati retrase pe ratiuni economice si de uzura;

* Dupa retehnologizare, Unitatea 1 va opera inca 30 de ani, o dublare a vietii la un cost la mai putin de jumatate din costul unui reactor nuclear nou, dar cu respectarea acelorasi standarde inalte de securitate nucleara;

* Reducerea de costuri dincolo de garantarea 100% a functiilor de securitate nucleara nu exista pentru un producator nuclear.

*Specialistii, in orice domeniu, cu atat mai mult in industria nucleara, sunt conditia necesara si suficienta. Restul se construieste.

Anul 2017 a fost unul favorabil producatorilor de energie electrica in primul rand datorita cresterii pretului energiei pe bursa. SN Nuclearelectrica a anuntat, la 9 luni rezultate financiare foarte bune, la fel ca si alti producatori. Doar cresterea pretului a favorizat aceste rezultate in cazul Nuclearelectrica?

Pentru un producator cum este Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN), participant la piata, pretul energiei este un factor major de impact. Practic, cea mai mare parte din venituri provine din vanzarea de energie, iar rezultatele financiare reflecta pretul din piata, dincolo de strategia de vanzari a companiei, gandita bineinteles sa optimizeze vanzarile pe segmentele de piata pe care activam. Am vazut efectele asupra producatorilor in perioada 2013-2016, cand pretul a inregistrat o scadere semnificativa, si am vazut si efectele cresterii pretului la energie in anul 2017, cu un pret mediu de 220 lei/MWh, cel mai mare din ultimii 10 ani, similar celui inregistrat in anul 2011. SNN este in primul rand interesata de predictibilitatea veniturilor, implicit orientata majoritar catre segmentul forward si mult mai putin catre segmentul spot a carui volatilitate poate fi uneori, asa cum am observat tot in anul 2017, extrem de ridicata, sub influenta unor factori de context, obiectivi, cu impact puternic negativ asupra unor participanti la piata. Ne dorim o prezenta crescuta a participantilor la piata pe segmentul forward, prezenta care determina si o imbunatatire a pretului pe acest segment. SNN este un producator in banda, ofera stabilitate in sistem, cauta stabilitate in piata. Sigur ca incercam sa valorificam maxim productia pe toate segmentele de piata, dar gandim pe termen mediu si lung intrucat avem proiecte care necesita astfel de planificare si, implicit, stabilitate.

Dincolo de strategia de vanzari a SNN, rezultatul mai depinde si capacitatea de e echilibra costurile si cheltuielile, de a avea o abordare pro-activa, planificare, respectarea acestei planificari. Si ceea ce se intampla intern cu programele de investitii curente si mententanta are un impact asupra rezultatului final. Rigurozitatea in planificare si implementare/realizare este esentiala. Simplu: facem lucrurile cand trebuie facute, cu respectarea bugetelor prevazute. Reducerea de costuri dincolo de garantarea 100% a functiilor de securitate nucleara nu exista pentru un producator nuclear.

Ca sa mai ramanem in zona preturilor v-as intreba, domnule director general, daca puteti face o anticipatie pentru anul acesta si mai ales care va fi impactul unui pret ridicat la energie asupra proiectelor de dezvoltare pe care Nuclearelectrica le are in vedere?

In mod cert, imi doresc un pret echitabil atat pentru producatori, cat si pentru consumatorii finali, insa asa cum se poate observa in piata la inceputul anului 2018, trend-ul a fost unul descrescator. Insa, piata de energie este una greu de anticipat, de estimat cu un grad ridicat de acuratete. La un moment dat, poate aparea un cumul de factori care sa schimbe radical estimarile.

Impactul unui pret corect la energie, inteles ca un pret care sa acopere costurile de productie, investitiile viitoare si o marja de profit este cert unul benefic pentru a pastra apetitul investitorilor in acest sector, pentru SNN si proiectele acesteia, fie ca vorbim de investitii curente, cele mai multe in mentinerea nivelului de securitate nucleara in concordanta cu evolutiile cerintelor si reglementarilor, fie ca vorbim de proiectul major al SNN, strategic pentru sistemul energetic al Romaniei in contextul decarbonizarii, retehnologizarea Unitatii 1. Am spus deja ca avem intentia sa utilizam un mix de fonduri interne si externe in realizarea acestui proiect, inceput deja, iar un pret bun al energiei conduce la rezultate bune, implicit la acumularea de fonduri interne dedicate acestui proiect, disponibile in toate fazele de realizare a retehnologizarii.

Pe langa prioritatea investitiilor, un rezultat bun conduce la o pozitionare buna a companiei pe piata de capital si creste posibilitatea atragerii unor fonduri. Este un sistem bidirectional: oferi pietei, piata returneaza.

Evolutia actiunilor Nuclearelectrica la bursa a avut un parcurs de invidiat in ultimele luni, fiind cea mai mare crestere a actiunilor inscrise in indicele BET. Cum explicati aceasta evolutie si care sunt avantajele aduse actionarilor?

Din punctul de vedere al companiei, as corobora evolutia ascendenta a pretului actiunii SNN in 2017 cu rezultatele financiare bune la semestru si la 9 luni, ulterior, in trimestrul IV, cu demararea primei etape a proiectului de retehnologizare a Unitatii 1, un proiect care face sens pentru participantii la piata de capital prin raportare la politicile energetice ale UE pe termen lung si costurile asociate acestui proiect, mult mai reduse decat in new build, dar cu o perioada suplimentara de productie egala cu durata initiala de viata a unui reactor nou, 30 de ani. Avand in vedere estimarile de capacitati dupa anul 2025, la care se adauga tintele de decarbonizare din politicile energetice, Unitatile 3 si 4 se inscriu categoric tot in categoria necesitatilor energetice ale Romaniei pe termen lung. O solutie stabila, complementara energiei regenerabile.

O politica echilibrata a costurilor, alti factori de piata, perceptia investitorilor toate contribuie la stabilirea pretului actiunii. Scopul este sa pozitionam SNN ca fiind un emitent responsabil, orientat catre viitor si castigul direct proportional al actionarilor sai prin toate mijloacele: financiar, investitional, transparenta si guvernanta corporativa, relatii cu investitorii. Toate sunt factori care conteaza in analiza unui emitent. Prioritatile nu se acorda discretionar. Un rezultat financiar bun, cu respectarea principiului safety first, inseamna implicit un dividend cu un randament bun, iar cresterea pretului un semnal bun pentru actionarii SNN dupa trend-ul descendent din perioada 2014-2016. Actiunile si strategia SNN sunt gandite cu dublu impact: companie si actionarii sai.

In programul de guvernare al noului Cabinet se vorbeste din nou despre interesul statului privind investitia in unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, cu toate ca negocierile cu partea chineza par a fi in impas. Ce sanse reale avem sa construim inca doua reactoare si ce poate face Nuclearelectrica pentru accelerarea proiectului?

Voi incepe prin a spune ca negocierile cu investitorul selectat nu sunt in impas. Se negociaza. Trebuie sa intelegem ca un proiect nuclear este unul extrem, extrem de complex si ca un consens depinde de indeplinirea multor aspecte care nu pot fi analizate superficial si implementate in aceeasi maniera doar pentru a bifa un grafic de timp, de cateva luni. Cand vorbim de nuclear, vorbim de certitudini, de robustete, securitate toate subsumate unui cadru administrativ capabil sa gestioneze impecabil aspectele de operare si productie. Dezvoltarea proiectului depinde atat de partile implicate SNN si China General Nuclear Corporation (CGN), investitorul selectat, dar si de autoritatile statului, multe aspecte depinzand integral de acestea. Este firesc sa depinda de autoritatile statului roman avand in vedere natura si anvergura proiectului cum este la fel de firesc sa actionam corect si prudent pentru un proiect echitabil avantajos pentru ambele parti.

Romania are nevoie de reactoarele 3 si 4. Acest proiect nu reprezinta capacitati suplimentare, ci unele care vor inlocui capacitati retrase pe ratiuni economice si de uzura, aducand o contributie semnificativa de energie curata si stabila intr-o perioada viitoare a politicilor energetice cu accent puternic pe protectia mediului. Estimarile UE pentru anul 2050 prevad un procent important al energiei nucleare in statele membre, unele investiind in dezvoltarea programului nuclear chiar de la zero. Eforturile investitionale intr-un program nuclear green field sunt foarte mari, semnificativ mai ridicate decat alte tehnologiipe perioada de constructie, dar totusi foarte necesare avand in vedere pretul de productie comparativ mai redus, securitatea energetica si decarbonizarea, in contextul si adaptarii mix-ului energetic la aceste tinte. Intr-o prima concluzie, pur si simplu nu se poate fara nuclear! Romania are avantajul expertizei, activelor existente, inclusiv al apei grele, fabricarii combustibilului nuclear, determinarea si responsabilitatea de a concretiza acest proiect. Peste 10 ani, Unitatile 3 si 4 vor mai necesare ca oricand.

In contextul dezvoltarii programului nuclear stim ca prioritatea numarul unu a SNN este programul de retehnologizare a Unitatii 1 de la Cernavoda. In ce stadiu va aflati in momentul de fata si ce impact va avea retehnologizarea asupra sistemului energetic national?

Retehnologizarea Unitatii 1 este un proiect integral gestionat de SNN, iar din punct de vedere al complexitatii tehnice, logistice este mult mai apropiat de constructia de noi capacitati nucleare, decat de o oprire normala, asadar implica o capacitare maxima a tuturor resurselor companiei, gradual in functie de etapele de realizare. Si asta fara a afecta activitatile de baza asa cum suntele in prezent.

Suntem in prima faza de derulare a proiectului, aceea de realizare de studii si analize cu extinderea numarului de ore operare la putere nominala peste durata normata prin proiect de 210.000 de ore. Aceasta prima etapa este planificata a se finalixza in anul 2021, odata cu realizarea Studiului de fezabilitate, studiu care ne va si costul final al retehnologizarii in sine. Etapa a doua este cea de contractare de servicii, echipamente, etc, iar cea de-a treia de implementare efectiva, de oprire a Unitatii pentru aproximativ 2 ani in vederea inlocuirii canalelor de combustibil.

Ca efect? Dupa anul 2028, Unitatea 1 va opera inca 30 de ani, o dublare a vietii la un cost la mai putin de jumatate din costul unui reactor nuclear nou, dar cu respectarea acelorasi standarde inalte de securitate nucleara. Pentru sistemul energetic inseamna mentinerea unei surse sigure, cu o contributie semnificativa, stabila intr-un mix energetic viitor al surselor curate. Exact ce va avea nevoie Romania.

In conditiile in care Centrala de la Cernavoda are un factor de capacitate foarte ridicat, cum explicati opririle, dupa unii destul de dese, ale unitatilor 1 si 2 ?

Nu stiu care sunt criteriile tehnice, obiective conform carora unii considera opririle Unitatilor 1 si 2 dese. Eu va spun ca in conformitate cu standardele internationale de evaluare, independente, opririle Unitatilor 1 si 2 sunt mult sub statisticile internationale. Pe de alta parte, si voi spune acest lucru de cate ori voi putea, aceste opriri nu au riscuri asociate, ele sunt o prezenta normala, proprie oricarei industrii cat timp au durate si periodicitati rezonabile. La SNN, acestea sunt previzionate prin buget, anual, asadar, in marja industriei, in fiecare an se bugeteaza un numar de ore de opriri neplanificate, adica aditionale celor planificate. Pe baza procedurilor aplicabile centralei si a celor de securitate nucleara, lucrarile de remediere se pot realiza doar cu reactorul in stare oprita, deconectat de la retea. Acesta este specificul industriei nucleare, o norma, nu o anomalie.

Cum vedeti viitorul energeticii nucleare, pe de o parte din punctul de vedere al noilor tehnologii, pe de alta parte in contextul in care Uniunea Europeana pune accentul pe energiile verzi , iar unele tari si-au exprimat intentia de a renunta la energia nucleara?

Revin la maparea necesitatilor de sistem energetic a UE la nivelul anilor 2050 si la procentele importante aferente contributiei nuclearului in statele membre, la intentia anuntata a unor state europene de a dezvolta programe nucleare. Si intreb: daca energia nucleara nu ar fi o solutie importanta in viitorul mix energetic, fie la nivel national, fie la nivel European, de ce acest interes, de ce aceste estimari? Cred in viitorul energiei nucleare pentru ca obiectiv nu exista alta sursa mai eficienta care sa contribuie alaturi de regenerabile si hidro la un mix energetic si diversificat, dar mai ales stabil pe termen lung. Romania are un mix diversificat, eficient in prezent si avem nevoie de mentinerea acestui mix cat mai mult posibil. Fiecare sursa are rolul ei, iar in perioade dificile doua au fost resursele de baza: carbune si nuclear. Regenerabilele, la fel de obiectiv, nu pot fi integral solutia la politicile energetice de decarbonizare. Personal, nu imi doresc sa ajungem vreodata sa importam energie, cu atat mai mult cu cat Romania chiar are capacitate extraordinara in industria nucleara. Este ca si cum, prin lipsa de actiune, ai pierde un avantaj imens. Avantajul competitiv al unui stat rezida in si din proiectele sale de investitii. Acolo este cheia.

Intentia altor state de a renunta la energia nucleara este probabil o decizie argumentata, cu scenarii analizate si raspunsuri aferente. Pot sa sustin argumentat doar pozitia SNN si implicit, prin interesul manifestat fata de dezvoltarea programului nuclear, pe cea a Romaniei.

Romania se confrunta de cativa ani cu o criza reala a specialistilor in multe sectoare economice. Energia nucleara nu a fost ocolita de exodul personalului inalt calificat. Ce masuri ia SN Nuclearelectrica pentru a-si asigura personalul calificat si pentru anii care vin si pentru a evita o situatie de criza din acest punct de vedere, mai ales daca programul nuclear va continua asa cum ne propunem?

Din pacate, da. Exista o nevoie stringenta astazi de specialisti in industrie, fie ca vorbim de absolventi de scoli profesionale, fie ca vorbim de absolventi de facultate, pe diferite specializari. Din punctul meu de vedere o parte a solutiei vine din implicarea activa, sustinuta a industriei in partea academica, prin sustinerea unor programe de burse, de formare de tineri specialisti si in final de retentie a acestor tineri in industrii. In ceeace priveste, migrarea personalului specializat catre alte proiecte nucleare din ratiuni financiare intrucat un salariu de operator in Emirate sau China este de 4-5 ori mai mare decat in Romania, incercam sa ne motivam cat de mult se poate personalul. Trebuie sa le oferim constant motivatia de a ramane in tara, de a lucra pentru industria nucleara din Romania. Unde tine doar de companie, deja implementam, unde este necesara o modificare legislativa, solicitam sprijinul autoritatilor. Specialistii, in orice domeniu, cu atat mai mult in industria nucleara, sunt conditia necesara si suficienta. Restul se construieste.

 

Articole pe aceeasi tema

  • US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulareUS-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
  • Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarieUnitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
  • SN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenuluiSN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenului
  • SN Nuclearelectrica SA si Consortiul FALCON au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV, ALFREDSN Nuclearelectrica SA si Consortiul FALCON au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV, ALFRED
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Casa verde plus: Persoanele fizice care vor sa-si izoleze termic locuinta pot cere de la stat o suma nerambursabila de pana la 40.000 de lei

Next Story

E cazul sa ne punem intrebari: isi intoarce OMV fata catre Romania?

Articole pe aceeasi tema

0

Klaus Iohannis a descoperit in urma cu 4 ani, ieri si-a amintit si Virgil Popescu: Romania mai vrea doua reactoare nucleara dar pierde specialistii pe banda

Posted On 25 ianuarie 2021
, By Redactia

Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Posted On 16 ianuarie 2021
, By Redactia

US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare

Posted On 14 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Klaus Iohannis a descoperit in urma cu 4 ani, ieri si-a amintit si Virgil Popescu: Romania mai vrea doua reactoare nucleara dar pierde specialistii pe banda

Posted On 25 ianuarie 2021

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Posted On 25 ianuarie 2021

In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center

Posted On 25 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.