Covidul a lovit discret profitul Hidroelectrica pe primul semestru. Compania are inca resurse majore pentru a-si atinge obiectivele de investitii
11% a fost scaderea profitului celui mai mare producator de energie electrica din Romania, in primele sase luni ale acestui an, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Onorabil, am spune noi, in conditiile in care profitul net pentru aceasta perioada a fost de 806 milioane lei, performanta cu care putine companii din Romania se pot lauda. Prin comparatie, OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania din domeniul energetic a avut un profit de 867 de milioane de lei, la un venit din vanzari de peste 10 miliarde de lei, in primele 6 luni ale acestui an. Sigur, nu se pot compara mere cu pere, dar Hidroelectrica a avut venituri de 1,9 miliarde de lei, ceea ce ne duce cu gandul la o rata de rentabilitate exceptionala.
Dincolo de scaderea consumului de energie electrica pentru primele sase luni si de scaderea pretului energiei pe bursa, Hidroelectrica a mai intampinat doua probleme majore: hidraulicitatea scazut pe parcursul a cel putin trei luni de zile si povara impusa de ANRE de a vinde a anumita cantitate de energie electrica la pret reglementat, sub pretul pietei concurentiale. Cu alte cuvinte, Hidroelectrica trece cu bine prin criza, un motiv suficient de serios pentru a se apuca rapid de investitii.
“Veniturile din exploatare au scazut in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada a anului 2019, ca urmare a hidraulicitatii scazute si a diminuarii pretului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, precum si faptul ca Hidroelectrica a fost obligata sa vânda si mai multa energie electrica pe piata reglementata decât in semestrul I al anului 2019 si la un pret si mai mic. Acest lucru a dus si la diminuarea cheltuielilor de exploatare”, se arata in raportul semestrial al companiei.
Cat priveste investitiile, se pare ca Hidroelectrica se concentreaza cu prioritate pe achizitia CEZ Romania, urmat de continuarea retehnologizarilor pentru obiectivele existente. Nimic despre noi capacitate de generare hidro. Despre achizitia CEZ România, proiect denumit ENESCU in raportul semestrial, Hidroelectrica arata ca pe 27 ianuarie 2020 a fost selectata de Societe Generale, consultantul CEZ, pentru faza a doua a procesului in urma analizei indicative.
“Ca urmare a pandemiei generata de Covid-19 la nivel mondial, in România s-a instituit starea de urgenta incepând cu data de 16.03.2020. In perioada starii de urgenta, autoritatile au emis ordonante militare prin care s-au stabilit anumite masuri de organizare si functionare a societatii. La data de 9.04.2020 a fost emisa Ordonanta Militara nr. 8, prin care la art.15 s-au suspendat procedurile de vânzare/cumparare de pachete majoritare de actiuni ale companiilor din Sistemul Energetic National, indiferent de forma de proprietate a acestora, pe perioada starii de urgenta”.
Hidroelectrica impreuna cu consultantul EY au analizat atât posibilitatea companiei de a depune singura o oferta, cât si pe aceea de formare a unui consortiu pentru a maximiza sansele de succes ale tranzactiei, plecând de la premisa de compatibilitate a partenerului raportata la entitatile de interes;
“La data de 25.06.2020, Hidroelectrica a depus in Consortiu cu Electrica si SAPE, Oferta angajanta pentru intreg perimetrul tranzactiei”.