Criza de forta de munca calificata in energie determina Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania sa lanseze cursurile AFEER Academy
Cursuri de baza, dar si avansate, privind sectorul energetic si activitatea de furnizare si de trading
“Lansam astazi, in mod oficial, AFEER Academy, insa proiectul este deja functional si se anunta a fi un succes, dat fiind interesul mare manifestat pentru primele doua serii de cursuri care au avut loc. Un numar de 42 de persoane au absolvit cursurile si au fost certificate ca având cunostinte de baza privind sectorul energiei electrice. Au fost programate alte serii de cursuri, se fac noi inscrieri”, a declarat Dl Ion Lungu, Presedinte AFEER.
“O provocare noua pentru piata din România o reprezinta lipsa, din ce in ce mai acuta, a fortei de munca, in special a celei calificate si inalt calificate. Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din România vine, astfel,in intâmpinarea nevoilor pietei si participantilor la piata energiei si lanseaza AFEER Academy. Organizam, pentru membrii nostri, cursuri de baza, dar si avansate, privind sectorul energetic si activitatea de furnizare si trading. De asemenea, companiile din sectorul energetic, dar si consumatorii industriali, care doresc perfectionarea propriilor angajati, precum si persoane – consumatori casnici sau persoane private – ce doresc o certificare a cunostintelor despre piata de energie electrica pot participa la cursurile AFEER Academy“, a afirmat Dl Laurentiu Urluescu, Membru Comitet Director AFEER.
In urma participarii la AFEER Academy, dar si a examenelor, cursantii vor obtine diplome ce le vor certifica obtinerea unor competente de baza privind piata de energie electrica din România. Participantii la cursuri vor detine, de asemenea, cunostinte despre Electricity Value Chain (generare-transport – distributie – furnizare – consum), energia electrica (curent electric, tensiune, putere, energie activa, energie reactiva, niveluri de tensiune, sisteme monofazate/trifazate, import, export, notificari, agregari etc.), despre balanta energetica (productie, consum, frecventa), despre institutiile din domeniu si rolul lor (ANRE, OMEPA, OPCOM, ACER).
Cursantii invata de la lectorii de specialitate ai AFEER Academy si despre categoriile de producatori, consumatori, prosumatori, categoriile de furnizori si traderi, despre piata de energie electrica la nivel orar si lunar, piata angro si cu amanuntul, piata reglementata si cea concurentiala.
La absolvire, cursantii vor avea notiuni de baza despre masurare si decontare la nivel angro si retail, despre profile si prognoze de consum, despre modalitati de gestionare a portofoliului de clienti, precum si despre achizitia de catre furnizor a energiei electrice, pe diferite orizonturi de timp. De asemenea, cursantii vor avea notiuni despre diferentele intre preturi si tarife, despre subventiile acordate in domeniul energetic (cogenerare, certificate verzi), despre procesul de schimbare al furnizorului de catre consumatori si obligatiile de informare a consumatorilor, precum si despre legislatia comunitara si impactul politicilor Uniunii Europene asupra pietei de energie electrica. Nu in ultimul rând, vor intelege notiunile de baza ale REMIT si GDPR.