Criza economica da Liber la liberalizarea pietei de gaze. Pretul pentru consumatori nu va creste
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara zilele trecute ca situatia economica actuala nu presupune ca piata gazelor nu va fi liberalizata de la 1 iulie, asa cum ne-am angajat dupa negocierile cu cei de la Comisia Europeana. Nici nu avem alta solutie, atata vreme cat Comisia nu a modificat nimic in privinta regulamentului si directivei care ne oblige sa facem acest lucru. Pe de alta parte, conditiile de liberalizare a pietei sunt dintre cele mai favorabile dat fiind pretul gazelor in principalele hub-uri europene, care a scazut semnificativ pe fondul crizei economice generate de Coronavirus. Amintim ca la precedenta liberalizare a pietei (anul 2017) principalul argument folosit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a fost convergenta pretului intern la gaze naturale cu cel de import. Suntem oarecum in aceeasi situatie, cu diferenta ca am castigat o oarecare experienta in ceea ce priveste piata concurentiala de gaze, la care se adauga un exces pe partea de oferta. In aceste conditii (oferta ridicata, cerere scazuta) pretul gazelor naturale nu are cum sa creasca, dimpotriva. Acest lucru a fost inteles si de Consiliul Concurentei care anticipeaza exact cee ace am afirmat noi in randurile de mai sus.
Pretul gazelor ar trebui sa scada pentru toti consumatorii de la 1 iulie, cand piata gazelor va fi complet liberalizata, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In acelasi timp, Autoritatea de reglementare in energie (ANRE) a publicat deja Ordinul referitor la masurile care trebuie luate in perspectiva liberalizării preţurilor la gaze, de la 1 iulie (Ordinul ANRE 27/2020).
“Parerea mea personala este ca pretul gazelor ar trebui sa scada de la 1 iulie pentru toti consumatorii, odata cu liberalizarea, dar acest lucru trebuie verificat si cu Ministerul Energiei si cu Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie. Eu ma astept sa vad scaderi ale pretului, pentru ca, în primul rand, scade pretul barilului, iar o anumita legatura între pretul barilului si cel al gazelor exista. În al doilea rand, probabil va avea loc o scadere a consumului, odata cu venirea verii. Apoi depozitele de gaze sunt pline, deci producatorii nu au unde sa mai depoziteze, astfel ca ma astept sa vedem o scadere a pretului. Dar, repet, este o parere strict personala”, a precizat Bogdan Chiritoiu.
El a aratat ca exista scaderi de preturi pe pietele bursiere spot, atat la gaze, cat si la energie electrica.
“La energie electrica, ar putea avea legatura cu scaderea preturilor la certificatele de emisii. La gaze, vedem de asemenea scaderi, dar sunt înca peste pretul de la hub-ul Baumgarten. Pana la mijlocul lunii martie, consumul de energie electrica a scazut foarte putin. Mai departe, cum evolueaza consumul, dupa închiderea fabricilor, vom vedea. La gaze, Consiliul Concurentei nu are date în ceea ce priveste consumul”, a mai aratat presedintele autoritatii de concurenta.
Totodata, pretul carburantilor în benzinarii a înregistrat scaderi pana la mijlocul lunii martie.
“La fel, la combustibil, scaderea pretului barilului se transfera în pretul de la pompa, iar Romania are cele mai mici sau aproape cele mai mici preturi din Uniunea Europeana. La fel, nici la combustibil nu vedem o scadere a consumului, fata de perioada similara a anului trecut, dar, din nou, este vorba de date pana la mijlocul lunii martie”, a completat Chiritoiu.
Potrivit datelor furnizate pentru AGERPRES de Consiliul Concurentei, în perioada 1-19 martie Romania a fost exportator net de energie timp de opt zile, cu un maxim de 432 MW în data de 4 martie, iar, timp de 11 zile, a fost importator net, cu un maxim de 953 MW pe 18 martie.
Consumul mediu a fost de 6.944 MW, în scadere cu 0,6% fata de martie 2019 si cu 5,03% fata de februarie 2020. Productia medie a fost de 6.779 MW, cu 3,7% mai mica fata de martie 2019 si cu 2,5% mai mica fata de februarie 2020.
Preturile medii zilnice de pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare) au înregistrat o tendinta descendenta în luna februarie 2020 si în primele 20 de zile ale lunii martie (de la 250 lei/MWh pana la 75 lei/MWh), iar volumul tranzactionat a ramas relativ constant mare parte din acest interval (într-o banda de 70.000 -100.00 MWh)
Piata gazelor va fi complet liberalizata la 1 iulie 2020, inclusiv pentru populatie. La energie electrica, preturile pentru consumatorii casnici vor ramane reglementate de catre ANRE pana la finalul acestui an.
În ceea ce priveste pretul carburantilor, datele Consiliului Concurentei arata ca, în perioada 9-15 martie, acestea erau urmatoarele: la benzina standard cu taxe: cele mai mici din UE, cu 25% sub media europeana; benzina standard fara taxe: cu 3% sub media europeana, dar pe o tendinta de apropiere de medie; motorina standard cu taxe: pe locul doi în UE, cu 15% sub media europeana; motorina standard fara taxe: cu 0,7% peste media UE, a doua saptamana la rand, dupa ce timp de trei luni (decembrie 2019 – februarie 2020) au fost constant sub medie.