0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020
Bursa Romana de Marfuri pune la dispozitia participantilor la piata de gaze indicii ROGAS

Cu 30 de zile inainte de a ne sanctiona Comisia Europeana, Guvernul si ANRE nu stiu cum sa liberalizeze piatele de energie si gaze

Posted On 27 noiembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumatori casnici, dereglementare pret energie si gaze, furnizori de energie, Hidroelectrica, infrigment Comisia Europeana, Nuclearelectrica, pret reglementat

Haosul instaurat de OUG 114/2018 in cele doua piete pare a fi extrem de greu de rezolvat de catre actualul guvern. Dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a aburit Comisia Europeana cu un program de dereglementare care ar urma sa fie aprobat prin lege de catre Parlament pan ape data de 26 decembrie, iata ca discutiile s-au blocat doar la nivelul autoritatii, care nu poate sa rezolve problema printr-un simplu ordin intern. De cealalta parte, Guvernul si Parlamentul nu stiu ce solutie sa gaseasca, mai ales in conditiile in care OUG 114 nu se refera exclusiv la domeniul energiei. In aceste conditii, ANRE discuta de ceva vreme cu producatorii si furnizorii de energie si gaze pentru a identifica cea mai buna varianta, insa lucrurile sunt extreme de complicate. Autoritatea si furnizorii de ultima instanta vor o dereglementare in etape (am prezentat pe larg calendarul in articolele noastre precedente), in timp ce producatorii si furnizorii din piata concurentiala vor liberalizarea totala inca de la 1 ianuarie, 2020. Din aceasta dilemma nu putem iesi. Problema este ca in paralel cu zbaterile noastre, Comisia Europeana a lansat regulamentul 943, care, intre altele prevede obligatoriu ca de la 1 ianuarie -2020 preturile la energie si gaze sa fie libere.

 

Asa se face ca fiecare participant la piata vine cu propuneri, dar nici una nu se materializeaza. Si asta pe fondul in care contractele de energie pentru consumatorii reglementati, pentru anul 2020, sunt in aer. Hidroelectrica, de pilda, a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) o solutie astfel incat piata de energie sa fie liberalizata de la 1 ianuarie, asa cum cere legislatia europeana, dar, in acelasi timp, fara ca electricitatea pentru populatie sa se scumpeasca, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al producatorului de energie hidro.

Daca avem in vedere ca Hidroelectrica a fost obligate, in acest an, sa vand pe piata reglementata 60% din productie, la un prêt de 110 lei/MWh, devine cat se poate de evident ca la un pret de 260 de lei/MWh (pret al FUI), Hidroelectrica poate prelua la modul cel mai avantajos mare parte din consumatorii casnici. Ideea este valabila si in cazul Nuclearelectrica, care a vandut la reglementat la un prêt de circa 180 de lei/MWh. Vor accepta insa furnizorii de ultima instant sa-si piarda mare parte din clienti in favoarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica? Cu siguranta, nu. Pe de alta parte va fi foarte dificil in aceste cateva zile ramase pana la sfarsitul anului ca propunerea directorului Bogdan Badea sa fie si materializata printr-o lege, sau ordin ANRE. Iata ce declara domnul Badea:

„Ca urmare a invitatiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliaza pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discutii vizavi de iminenta cresterii pretului daca s-ar dereglementa piata si s-ar trece din nou la piata libera de la 1 ianuarie”, a precizat Badea.

Acest draft de ordin prevede ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor acoperi intregul necesar de energie electrica al populatiei de la 1 ianuarie, la preturi mai mici decat cele din piata libera, ceea ce ar afecta foarte mult producatorul hidro.

„Pozitia Hidroelectrica a fost urmatoarea: in primul si-n primul rand, noi sustinem trecerea la piata libera de la 1 ianuarie, intrucat avem un regulament european care trebuie respectat. A doua chestiune este ca, daca intelegem problema legata de prevederile OUG 114 si de faptul ca furnizorii de ultima instanta nu au achizitionat energia, asteptand ca ANRE sa le dea energie de la producatori, am propus sa preluam noi, ca perioada de tranzitie, sa ni se cesioneze pe o perioada de maximum un an contractele pe care ei considera ca nu le mai pot sustine la actualele preturi, astfel incat sa mentinem pretul la populatie, sa nu creasca, iar in acelasi timp furnizorii de ultima instanta sa aiba posibilitatea sa achizitioneze din piata libera pentru urmatoarea perioada energia necesara”, a sustinut Badea.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica este de acord sa suporte inclusiv costurile de facturare catre acesti clienti casnici.

„Intrucat Hidroelectrica nu are logistica necesara pentru a factura energia catre consumatorii casnici, suntem de acord sa suportam si costurile de facturare, de management al intregii operatiuni, astfel incat, pentru consumatori, sa nu se simta nimic, sa nu creasca pretul si, in acelasi timp, sa fie respectata si legislatia europeana si sa liberalizam piata”, a adaugat Badea.

El nu a putut spune cati consumatori casnici poate alimenta Hidroelectrica, precizand ca este nevoie de o analiza in acest sens impreuna cu furnizorii de ultima instanta.

„Parerea mea este ca, oricum, asa cum este proiectul de ordin al ANRE, Hidroelectrica si Nuclearelectrica trebuie sa asigure 100% din consumul casnic in ianuarie si 80% in februarie. Ca atare, daca am fi obligati sa suportam toate aceste lucruri la un pret mult sub pretul pietei, ma gandesc ca putem suporta in orice context, la un pret reglementat, asa cum l-a reglementat ANRE – nu comentez ca e bine sau rau – dar in acelasi timp sa putem avea o piata libera si sa respectam legislatia europeana, in final”, a subliniat seful producatorului de energie.

Badea a reiterat faptul ca Hidroelectrica este total impotriva acelui proiect de ordin, care face discriminare intre producatori, nu respecta legislatia europeana si creeaza producatorului hidro probleme comerciale si alte prejudicii.

El a amintit ca a atras atentia asupra impactului negativ al OUG 114 si al Ordinului 10 al ANRE, privind implementarea OUG, lucruri care s-au adeverit: pretul pe piata concurentiala a crescut, iar cel pentru consumatorii casnici nu a scazut.

„Daca scopul acestei reglementari este sa mentinem pretul energiei la populatie, cred ca solutia propusa de noi este una viabila. Daca sunt alte scopuri, sa intelegem si noi care sunt scopurile respective”, a mai spus Badea.

Hidroelectrica a inaintat aceasta propunere catre ANRE si Ministerul Energiei in urma cu doua zile, dar nu a primit niciun raspuns pana acum.

Articole pe aceeasi tema

  • Declaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementatDeclaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementat
  • Dupa lovitura data producatorilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ANRE garanteaza ca pretul energiei nu va cresteDupa lovitura data producatorilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ANRE garanteaza ca pretul energiei nu va creste
  • Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.
  • Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Planul strategic al Enel pentru 2020-2022: Maximizarea valorii prin sustenabilitate, accent pe energia regenerabila, renuntarea la carbune  

Next Story

Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze

Articole pe aceeasi tema

Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Cel mai mare furnizor de energie electrica din piata concurentiala, Getica 95, lanseaza cea mai competitiva oferta pentru consumatorii casnici

Posted On 8 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Iarna arata cat de vulnerabile sunt sistemele energetice mondiale intr-o tranzitie de productia clasica la cea regenerabila

Posted On 15 ianuarie 2021

US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare

Posted On 14 ianuarie 2021

Studiu de caz: Modul în care care se realizează dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze în România

Posted On 14 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Romania Verde: Cum se instaleaza panourile fotovoltaice? Experienta echipelor Adrem

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.