Cu ce ne incalzeste profitul urias inregistrat de companiile din energie?
Exact in urma cu un an, cand criza energetica de abia isi arata coltii, Energy-Center.ro scria ca statul roman isi freca mainile de satisfactie in urma raportatarilor financiare la 9 luni ale celor doi mari producatori de energie, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care au inregistrat un profit cumulate de peste 3 miliarde de lei. Din acesti bani, statul roman si-a asigurat sumele necesare pentru acordarea compensatiilor la energie si gaze clientilor casnici pentru urmatoarele 6 luni.
La vremea respectiva pretul mediu al energiei vandute de Hidroelectrica pe bursa a fost, pe primele 9 luni 2021, de peste 300 de lei, iar al Nuclearelectrica de peste 250 de lei. In trimestrul 4, pretul a inceput sa creasca brusc, pentru ca un an mai tarziu sa ajungem la niveluri astronomice, care depasesc mult 1000 de lei/MWh. In urma cu un an am anticipat ca pretul se va dubla in cateva luni si ne-am inselat cumplit. Avansul a depasit orice previziuni.
Astazi, cifrele raportate de cele doua companii in ceea ce priveste profitul trece usor de 5 miliarde de lei. Cu toate acestea, statul roman nu-si mai permite sa anunte pentru ce perioada va reusi sa acopere compensatiile promise consumatorilor din Romania. Asta in conditiile in care se estimeaza ca suma totala incasata de stat din profiturile, dividendele si alte taxe impuse companiilor din energie va fi de peste 40 de miliarde de lei, in 2022. La un moment dat s-a spus ca ar puuutea fi un fel de “tanda pe manda”, in sensul in care din incasarile de la companiile de energie statul isi va putea permite sa acopere si diferentele de pret provenite din plafonarea si regularizarea pretului la energie.In realitate nu este deloc asa.
In euforia lui, statul roman-actionar majoritar, uita ca mai are pachete majoritare de actiuni si pe la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, CE Oltenia sau pachete minoritare la distribuitorii de energie si gaze. De departe aceste companii nu o duc atat de bine precum cei doi mari producatori pomeniti mai sus. Exceptie face Romgaz, dar profitul companiei este insuficient pentru a se putea angaja in marile proiecte de investitii pe care si le-a propus. Dar, a fost vreodata statul roman interesat de investitii in domeniul energetic? De ce ar fi acum, cand avem de atins, de pilda, o tinta de energie regenerabila de peste 6 TW in urmatorii ani? Nici o problema, investitiile le fac privatii. Dar transportul si distributia cui raman?
Asadar, pe primele 9 luni din acest an, producatorii de stat din energie si gaz au inregistrat urmatoarele performante financiare, fata de tot anul 2021:
Transgaz: profit de 1,4 ori mai mare
Transelectrica: profit de 5 ori mai mare
Romgaz: profit de 2 ori mai mare cu o productie de gaz in scadere cu 0,5%
Hidroelectrica: profit cu 37,4% mai mare cu o productie de energie cu 25% mai mica decat anul trecut
Nuclearelectrica: profit de 2 ori mai mare, cu o productie de energie mai mica cu 4,1%
Se observa de departe ca aceste cresteri spectaculoase ale profiturilor nu se datoreaza cresterii cantitatilor de energie si gaze vandute, ci exclusive cresterii preturilor. Din nou, statul este marele castigator. Daca aceste companii au devenit principalii furnizori de bani catre buget ne intrebam unde se vor duce banii? In ajutoare, compensatii, despagubiri etc. In nici un caz in investitii. Ori, in momentul de fata si in urmatorii ani sistemul energetic va crapa daca nu se fac urgent investitii. Marea problema a preturilor ridicate este cauzata de lipsa investitiilor si implicit de lipsa energiei pentru consumatori. Statul nu vede insa acest lucru, iar companiile trag semnale de alarm ape care decidentii le ignora. Ce va urma este usor de anticipat.