Cu cine joaca, pe fata, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie, in piata de gaze?
Zilele trecute, Asociatia Companiilor de Utilitati din Romania (ACUE) a anuntat printr-un comunicat ca presedintia patronatului a fost preluata de catre Eric Stab, directorul general al Engie Romania, de la predecesorul sau, Frank Hajdinjak, seful E.ON Romania. Schimb de stafeta, cu alte cuvinte, in conditiile in care cele doua companii de distributie/furnizare de gaze domina de departe piata din Romania. Miscarea de la conducerea ACUE a fost urmata, la scurt timp, de o decizie ciudata a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, prin care producatorii autohtoni de gaze naturale (Petrom si Romgaz) vor fi obligati sa vanda cu aproape 11% mai multe gaze furnizorilor amintiti, care asigura la prêt reglementat aprovizionarea cu gaze a consumatorilor casnici, precum si a CET-urilor ce produc caldura si apa calda pentru sistemul centralizat.
“Potrivit deciziei initiale a ANRE din primavara acestui an, OMV Petrom si Romgaz ar fi trebuit sa vanda la pret reglementat, in perioada noiembrie 2019-martie 2020, aproximativ 20,47 TWh (8,61 TWh – OMV Petrom, respectiv 11,86 TWh – Romgaz). Marti insa, ANRE a adoptat o decizie prin care majoreaza aceasta cantitate la 22,75 TWh (9,13 TWh – OMV Petrom, respectiv 13,62 TWh – Romgaz). Astfel, daca in varianta initiala Romgaz ar fi trebuit sa vanda in aceasta iarna la pret reglementat 3,62 TWh de gaz pentru alimentarea CET-urilor si 8,24 TWh pentru consumul consumatorilor casnici, potrivit noului ordin, cantitatile au fost majorate la 4,26 TWh, respectiv 9,36 TWh. Similar, in cazul OMV Petrom, daca initial ar fi trebuit sa comercializeze la un pret de 68 de lei/MWh o cantitate de 1,35 TWh pentru alimentarea CET-urilor si una de 7,06 TWh pentru alimentarea consumatorilor finali, dupa adoptarea noului ordin ANRE, cantitatile au fost crescute la 1,65 TWh, respectiv 7,48 TWh.”, scrie Profit.ro.
Decizia ANRE vine pe fondul unor viitoare schimbari majore in ceea ce priveste liberalizarea pietei de gaze din Romania, dupa ce OUG 114 ar urma sa fie abrogata de catre viitorul guvern. Si nu putine au fost pozitiile exprimate de catre actorii pietei, vizavi de cum ar trebui sa se revina la o competitive reala. Evident, lobby-ul companiilor de utilitati, in speta a distribuitorilor/furnizorilor cu pozitie de monopol/duopol, a fost cat se poate de eficient. S-a obtinut un calendar de liberalizare, asa cum a dorit Engie si E.ON, pana in aprilie 2021. Asta era si solicitarea celor doua companii, de altfel.
Nu stiam insa si despre o obligatie a producatorilor de a suplimenta cantitatea de gaze vanduta la prêt reglementat celor doi mari distribuitori/furnizori. Iata ca a aparut, prin bunavointa ANRE, si raspunsul la aceasta solicitare. Doar vine iarna, motiv suficient de bun pentru a argumenta o asemenea masura. Consecintele vor fi cat se poate de evidente in piata. Lipsa de gaze in piata concurentiala duce inevitabil la cresterea pretului, tocmai in momentul in care piata parea a se fi calmat, in sensul in care depozitele de gaze sunt aproape pline, iar contractele pentru anul viitor au fost déjà acoperite in mare masura.
Eric Stab a biruit si de data asta. In urma cu un an, directorul Engie Romania declara ca cei doi producatori romani de gaze, Petrom si Romgaz, au limitat cantitatea de gaze livrata pe piata, astfel ca pretul a crescut, iar furnizorii trebuie sa importe mai mult gaz din Rusia, care este si mai scump,. El a explicat ca toate acestea se vor reflecta in facturile platite de consumatorii finali, care vor trebuie majorate de Autoritatea de Reglementare (ANRE).
„Pretul gazelor pe piata este in crestere din mai multe cauze. In primul rand, aceasta se intampla ca urmare a faptului ca gazele de import sunt mai scumpe, dar si din cauza ca nu exista suficient gaz pe piata scos la vanzare de producatorii romani, Petrom si Romgaz. Ei spun ca pur si simplu nu mai au gaz”, a spus Stab.
Ei, din punctul de vedere al noului presedinte al ACUE, aceasta problema s-a rezolvat. ANRE a avut grija sa rezolva si aceasta dilema. Cat priveste Romgaz si Petrom, sa suporte.