0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Cu sau fara gaze din Rusia?

Posted On 31 ianuarie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Agentia Internationala de Energie, conflict Rusia Ucraina, contracte pe termen lung, gae din Rusia, gaze lichefiate, Gazprom, importuri de gaze, pretul carbunelui, sistarea livrarilor de gaze

Criza ucraineana continua sa alimenteze speculatiile pe margine pretului gazelor naturale din aceasta vara, respectiv posibilitatea Europei de a-si satisfice necesarul de gaze din alte surse decat cele rusesti. O serie de analisti din Europa si de peste Ocean considera ca in cazul unui conflict deschis intre Ucraina si Rusia exista riscul sistarii livrarilor de catre Gazprom, in timp de altii sustin ca Rusia nu-si permite sa opreasca livrarile indiferent de pozitia Occidentului fata de un eventual conflict, in contextul in care veniturile Rusiei din exportul de gaze si petrol acopera circa 30% din total venituri.

Inclinam sa mergem pe cea de-a doua varianta

Daca privim putin retrospectiv, nu mai departe de sfarsitul anului trecut, cand pretul gazelor a urcat la peste 650 dolari/1000 mc, am putea intelege ca Rusia nu intentioneaza sa stopeze aprovizionarea cu gaze a Europei, indiferent de situatia de la granite Ucrainei. De ce spunem asta? Incepand cu Vladimir Putin si mai apoi cu inalte oficialitati din Rusia, s-a oferit explicatia cresterii preturilor: lipsa contractelor pe termen lung si cresterea exponentiala a contractelor pe piata Spot. Asa s-a ajuns ca depozitele de gaze sa nu fie alimentate la capacitate, sa nu existe alternative in aprovizionare si volatilitatea pretului sa creasca foarte mult. Rusii au subliniat insistent un lucru: faceti contracte pe termen lung. S-a schimbat ceva intre timp? Absolut nimic. In continuare, Rusia sustine ca isi onoreaza toate contractele existente si ca va continua sa faca acest lucru si in viitor. Dar, revine cu recomandarea: contracte pe termen lung.

Cum ar putea arata tranzitul de gaze?

Paradoxal, dependenta Europei de gazele din Rusia este echivalenta cu dependenta Rusiei fata de Europa. In ultimii ani Federatia Rusa s-a indreptat cu preponderenta, ca piata de desfacere a gazelor naturale si petrolului, spre Occident. Este suficient sa analizam proiectele de noi gazoducte ca sa constatam ca toate care pleaca din Rusia, sau Marea Caspica si Asia Centrala) vizeaza Europa. Cu exceptia unui gazoduct mai vechi spre China (capacitate de 30 de miliarde de mc/an) , Rusia a marsat exclusiv pe interconexiunile europene. La inceput pe partea de Nord, apoi pe cea de Sud, care include zona balcanilor si Europa Centrala. In paralel, Rusia a vizat reducerea substantial a tranzitului prin Ucraina, din mai multe considerente. Sa nu uitam ca inainte de problema Crimeii, intre Rusia si Ucraina au existat dispute nenumarate pe margine tranzitului de gaze pe conducta Drujba, implicit a neplatii de catre ucraineni a gazelor utilizate de ei. Nu in ultimul rand, Ucraina a fost tara care a amenintat Europa cu sistarea livrarilor, ori de cate ori avea neintelegeri cu rusii. Au fost cel putin trei situatii in care criza energetica ameninta Europa tocmai din acest motiv. Este si acesta un argument pentru care Rusia a investit in noi gazoducte care sa ocoleasca Ucraina.

Divizarea Europei

Este cat se poate de evident ca in relatia cu Rusia nu exista un consens la nivelul tarilor europene. Tarile din sudul si centrul Europei, precum si tarile balcanice au acceptat de ceva vreme ca in ecuatia lor energetica gazele rusesti sunt primordiale. Nu numai Italia, Ungaria, Grecia sau Turcia se situeaza in aceasta pozitie, ci si Germania sau chiar Marea Britanie. Nici o alta forma de energie nu poate inlocui in anii urmatori energia produsa pe baza de gaze. Pe cale de consecinta o renuntare brusca la aprovizionarea cu gaze din Rusia poate fi considerate curata sinucidere.

Poate gazul lichefiat sa suplineasca gazele din Rusia

Raspunsul este clar: nu, cel putin pe o perioada lunga de timp. Desigur, in situatii extreme si pentru perioade limitate de timp, gazele lichefiate pot ajuta Europa sa depaseasca o criza energetica majora, sau un black out. Atat si nimic mai mult. Infrastructura Europei in ceea ce priveste gazele lichefiate este prea putin dezvoltata iar investitii majore in acest sens nu sunt anuntate. In context amintim ca Grecia incearca de cativa ani sa construiasca un terminal (circa 4,5 miliarde mc) si de abia acum a reusit sa deblocheze proiectul estimat a fi finalizat prin 2028. Pe de alta parte sursele principale de GNL sunt SUA si Qatar. Daca SUA isi poate permite pentru o scurta perioada de timp sa isi creasca livrarile catre Europa, Qatarul este “abonat” masiv catre tarile asiatice unde are de livrat pe contracte pe termen lung. Algeria, Libia sau tarile din zona Caspica nu detin infrastructura si nu au cum sa aprovizioneze Europa in lipsa gazelor din Rusia, decat foarte limitat.

 In acest context apar o serie de previziuni, unele chiar dezimformari in favoarea unei dintre partile implicate. Nu mai departe, Agentia Internationala a Energiei (IEA) comunica ieri ca cererea de gaze in Europa ar urma sa scada anul acesta, deoarece preturile ridicate fac carbunele mai competitiv pentru producerea de energie. Relativ adevarat, caci pretul carbunelui pe piata internationala a ajuns la aproape 270 dolari/tona, de la circa 60 de dolari in urma cu un an. Nu in ultimul rand, cererea crescuta din Asia poate induce si o criza a carbunelui. Ca sa nu mai vorbim despre impactul asupra certificatelor de emisii de CO2.

 In 2021, consumul de gaze in Europa a crescut cu 5,5%, la 552 miliarde metri cubi (bcm), estimează IEA. Totusi, cererea ar urma sa scada in 2022 cu aproximativ 4,5%, la 527 bcm, in urma reducerii arderii gazelor in sectorul energiei, care ar putea scadea cu 6% fata de 2021, previzionează IEA. Si din acest punct de vedere pozitia IEA este “fantezista”, mai ales ca se bazeaza pe extinderea semnificativa a energiei regenerabile. Nu avem cunostinta ca in un an sau doi sa fie puse in functiune capacitati majore de energie regenerabila nicaieri in Europa in asa fel incat sa reduca aportul centralelor pe gaze. Dimpotriva, inclusive in Romania, marile investitii vizeaza tocmai centralele pe gaze.

Preturile gazelor in Europa şi Asia au urcat la nivelul record anul trecut, in SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, din cauza reducerii livrarilor, a capacitatilor scazute de stocare, a problemelor cu infrastructura si a concurentei gazelor naturale lichefiate (GNL), mai spune analiza IEA. Cand vorbim de trecut avem mai multa precizie, nu-I asa?

IEA se asteapta in 2022 ca pretul gazelor in Europa si pretul LNG in Asia sa ajunga la 26 dolari pentru un milion BTU (mmBtu – unitate termala – echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale – n.r.) si, respectiv, 27 dolari pentru un milion BTU, ambele fiind medii anuale record, din cauza nivelului scazut al stocurilor si al reducerii livrarilor, a previzionat IEA.

In prezent, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, pretul pentru luna martie este de aproximativ 30 dolari pentru un milion BTU, iar in Asia pretul spot pentru gaze naturale lichefiate este de 27 dolari pentru un milion BTU. Preturile ridicate se vor mentine pana la mijlocul anului viitor, apoi vor scadea daca se imbunatateste livrarea, consideră IEA.

Intrebarea este cum se va intampla acest lucru?

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Statul ramane indiferent la strigatul de disperare al furnizorilor si distribuitorilor de energie electrica si gaze. Si totusi, la final, cineva va plati incoerenta legislativa

Next Story

Cum arata noua schema de compensare a facturilor la energie si gaze

Articole pe aceeasi tema

0

In plina iarna, pretul gazelor naturale scade la nivelul lunii septemrie, 2021

Posted On 16 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Europa intre independenta si necesitate: gazele din Rusia nu mai vin pe conducte, dar vin cu vaporul

Posted On 7 noiembrie 2022
, By Redactia

Ungaria bate palma cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele importate

Posted On 3 octombrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.