Cu vant puternic din pupa, productia de energie electrica si-a depasit propriile limite avand si o disponibilitate ridicata de export
Prima zi de iarna autentica din acest an a gasit sistemul energetic intr-o situatie de exceptie din foarte multe puncte de vedere. Productia a atins un nivel record, pe anumite intervale orare depasind constant 11 mi de MWh, in timp ce consumul a depasit chiar varful atins in luna ianuarie a anului trecut fiind de peste 9500 MW la orele de varf. Cel mai demn de remarcat este insa exportul de energie electrica, care intr-o zi de consum maxim a reusit sa se mentina aproape constant in jurul a 1400 MW. De departe, vedeta sistemului energetic a fost energia eoliana, care si-a depasit recordurile inregistrate pana acum atingand chiar si peste 2700 MW pe anumite intervale orare.
Interesant este ca inclusiv in momentele in care energia eoliana a scazut ca pondere in totalul productiei exportul de energie nu s-a redus proportional, asa cum s-a intamplat de multe ori de-a lungul timpului. Explicatia poate consta in faptul ca energia electrica produsa in aceste zile in Romania s-a situat, din punct de vedere al pretului, sub preturile inregistrate in tarile vecine. In concluzie exportul s-a situat aproape de nivelul maxim pe care il poate realiza Romania prin interconexiunile existente, adica aproape de limita de 1500 MW. Chiar daca a fost o zi de exceptie sa nu ne culcam, totusi, pe lauri.
Ne mai asteapta inca cateva zile de ger la care sistemul energetic trebuie sa faca fata, nefiind exclusa chiar o crestere a consumului inspre nivelul de 10000 MW, sau poate chiar peste. Cu exceptia componentei de distributie energie electrica, care poate fi afectata de viscole indeosebi in zona de sud si sud est a tarii, capacitatea de productie pare sa fie pregatita sa faca fata consumului, cu atat mai mult cu cat stocurile de materie prima constituite in toamna anului trecut nu au fost utilizate integral in perioada lunilor decembrie si ianuarie, cand iarna a fost mult mai blanda.
Pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare de pe OPCOM a inregistrat ieri (pentru ziua de maine) o crestere de circa o treime pe MWh tranzactionat, ajungand la nivelul de 35,32 euro/MWh. Nu este deloc ingrijoratoare aceasta evolutie, dimpotriva, este una fireasca si, mai ales, trebuie precizat ca aceasta crestere nu ar trebui sa se regaseasca in factura finala a consumatorilor casnici, fiind o situatie de conjunctura.
Asadar sa trecem in revista cateva date semnificative inregistrate ieri si publicate de catre transportatorul national de energie electrica-Transelectrica. Semnificative sunt orele de varf de consum, respectiv 10 dimineata si 8 seara. Astfel, in primul interval aveam un consum de aproape 9600 MW la o productie de 11000 MW si un export de 1500 MW. Doua ore mai tarziu, consumul national era de 9549 MW, acoperit integral de productia interna de 11.085 de MW, diferenta fiind exportata.
Sursele de productie erau urmatoarele: 24,18% eolian – 2.671 MW, 33,99% carbune – 2.650 MW, 19,37% hidro – 2.140 MW, 18,16% hidrocarburi – 2.006 MW, 12,00% nuclear – 1.326 MW, 1,82% foto – 201 MW, 0,47% biomasa – 52 MW. Prin comparatie, in ianuarie 2017, Romania a inregistrat un record de consum mediu orar de 9.750 MW.
In schimb, in cel de-al doilea interval (intre orele 16 si 18) consumul intern a atins 9800 MW, la o productie de 11300 MW. Vantul, care a asigurat o mare parte din ziua de ieri peste un sfert din productie si-a diminuat ponderea inspre orele serii la circa 1400 MW, diferenta fiind acoperita de productia de energie pe baza hidro, urmata productia pe baza de carbune. Sa vedem ce ne asteapta maine si in zilele ce urmeaza.