Cum am reusit sa ratam momentul liberalizarii pietei de energie si avantajele unei piete libere si concurentiale, inclusiv pentru consumatorii casnici?
Noua ne-a placut calendarul, etapele de liberalizare atat pe piata energiei electrice cat si pe piata gazelor naturale, astfel ca atunci cand tarifele nu vor mai fi reglementate consumatorul final sa aiba parte de un pret corect. Calendarul cu pricina (al liberalizarii) s-a intins pe parcursul a vreo zece ani, pe motivul ca asa s-a convenit cu institutiile financiare internationale. In realitate, populismul unor politicieni, incapacitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei de a-si manifesta independenta si stiinta in domeniu, au fost principalele motive pentru care liberalizarea s-a tot amanat. Boala lunga, moarte sigura. Au fost momente in care evolutia preturilor in cele doua piete trebuia speculata tocmai pentru a elimina orice reglementare care sa proteja fals consumatorii, dar oferea castiguri de neimaginat furnizorilor, traderilor si altor speculanti care profitau de confuziile legislative. Firesc, boboiul trebuia sa sa sparga undeva.
Urmeaza sa se sparga incepand cu anul 2018, cand cele doua piete vor fi liberalizate in totalitate si cand cei ce se opuneau procesului de liberalizare vor avea argumente suficiente pentru a spune ca piata libera va fi un cosmar pentru consumatorii din Romania. Ani la rand, in piata pentru ziua urmatoare (SPOT) pretul energiei electrice era sub cel inregistrat in piata contractelor bilaterale, iar producatorii de energie inregistrau pierderi din ce in ce mai mari. La schimb, consumatorii de energie aveau parte de cresteri de preturi controlate in conformitate cu asa zisul calendar de liberalizare al pietei.
Care era in realitate pretul corect? Prinde orbul, scoate-i ochii! Nu stie nimeni sa dea un raspuns la aceasta intrebare. In schimb, s-au inflamat toate spiritele pozitive si negative, ca de la anul preturile vor exploda. Foarte posibil, dar nu pentru ca piata libera a dus la aceasta situatie, ci pentru ca balbaiala autoritatilor a facut ca nimic sa nu mai fie concurential in aceasta piata. Principiile invocate sistematic, respectiv transparenta, concurenta, nediscriminare etc, sunt vorbe-n vant.
O situatie asemanatoare a fost si in piata de gaze, cand in ciuda atingerii convergentei pretului gazelor din productia interna cu cel al gazelor din import, liberalizarea a fost stopata, sau amanata. Intre timp, printr-o conjunctura pe care nu o anticipa nimeni, ne-am trezit ca suntem intr-o piata decretata ca fiind libera. Cine ce a inteles din asta? Sa revenim insa la ce se intampla in momentul de fata in piata energiei electrice. Goarna liberalizarii anunta cresteri de pret, firesti de altfel dupa evolutiile de pe platformele bursiere din ultima perioada. Si de data asta insa, ANRE mai incearca o ameliorare a socului, in mod deosebit pe partea consumatorilor casnici care vor ramane in serviciul universal. Intre noi fie vorba, cam 8 milioane de consumatori vor ramane captivi furnizorilor de energie electrica ce asigura serviciul universal, pentru ca ANRE nu a reusit sa reglementeze concurenta si pe acest segment de piata.
Se cauta, asadar, diferite subterfugii pentru a limita castigurile furnizorilor de ultima instanta in asa fel incat sa nu apara probleme majore in factura consumatorilor finali. Dar, noua conducere a ANRE nu prea are habar cum este cu piata asta libera si cu mentinerea unui control cat de cat asupra preturilor. In concluzie creeaza confuzie. Pe de o parte incearca sa controleze tarifele de distributie astfel incat acestea sa nu aiba un impact crescut asupra pretului final, pe de alta parte vine cu niste limite de pret la licitatiile din piata pentru serviciul universal, respectiv o permisivitate a furnizorilor de ultima instanta de a cumpara energia si din alte piete si cu o recunoastere limitata a cheltuielilor furnizorilor din perioada lunilor ianuarie si februarie. Toate la un loc nu fac altceva decat sa creasca si mai mult degringolada.
Este cat se poate de evident ca de la 1 ianuarie 2018 pretul energiei electrice va creste, cu toate artificiile incercate de catre noua conducere a ANRE. Atentie insa, cresterea pretului nu se datoreaza liberalizarii pietei si concurentei corecte, transparente etc, asa cum incearca sa sugereze multi, ci incompetentei, amestecului si manipularii la care aceasta piata a fost supusa in ultimii ani. Vom incerca sa explicam si cine sta la baza piramidei.
Intuiție de ansamblu correctă. Mai greu de demonstrat. Aveți acest curaj?
avem, dar nu respingem si un sprijin