0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Cum ar fi fost daca proiectul AGRI ar fi reusit? Gazele lichefiate din Azerbaidjan rezolvau problema aprovizionarii Romaniei in perioada de iarna

Posted On 6 octombrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: BRUA, consum de gaze, gaze lichefiate, gazele de la Marea Neagra, Gazprom, import gaze, proiectul AGRI

Asistam neputinciosi la un adevarat delir pe piata de gaze europeana. In numai doua zile pretul la gaze pe bursele europene a crescut cu 60%, atingand niveluri de neimaginat. Si escaladarea pretului nu se va opri cel putin pana la primavara. Rusia joaca un adevarat cazacioc pe spinarea tarilor europene si in marinimia lui, tarul Putin lasa sa se inteleaga ca va permite totusi livrarea de gaze prin Ucraina ca sa arate ca el poate face concesii, dar asteapta la randul lui concesii din partea europenilor. Toata floarea cea vestita a specialistilor occidentali a amutit la jocul Rusiei in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze.  Regula este “dati-ne gaze, indiferent de pret!” In acest context geopolitic si economic, Romania este absenta total, cu toate ca, teoretic, este al doilea mare producator de gaze din Europa.

Ne-am trezit cocosi si am rupt orice aranjamente economice cu Rusia, respectiv cu Gazprom, cu toate ca eram constienti ca gazele noastre nu ne ajung pentru a trece o iarna, indiferent de cat de grea ar fi ea. Problema noastra si a Europei acum nu consta in pretul gazelor, ci mai curand in a le avea sau a nu le avea. In urma cu vreo zece ani, cand importam in jur de 20% din consumul pe timp de iarna gaze din Rusia si fara sa avem o relatie incordata cu Gazprom, Romania cauta sa-si diversifice aprovizionarea cu gaze prin implicarea in noi gazoducte, respectiv construirea de terminale pentru gazele lichefiate. Au existat doua proiecte mari in care am investit cateva  milioane de euro: Nabucco si proiectul AGRI. Niciunul nu s-a materializat. Ne vom opri azi doar la AGRI, care daca ar fi fost dus la bun sfarsit ne punea astazi intr-o alta pozitie in cee ace priveste siguranta aprovizionarii.

In toti acesti ani am depus toate eforturile pentru a da producatorilor nostri posibilitatea de a exporta gaze romanesti si visam la a fi marea putere balcanica prin extractia gazelor de la Marea Neagra. In lipsa unui consum industrial consistent, care valorifica gazele si nu le ardea (vorbim aici de combinatele chimice), asa cum se intampla in momentul de fata, ne-am culcat pe o ureche si am renuntat la toate proiectele de diversificare a aprovizionarii cu gaze. Or, este bine stiut ca o investitie in domeniul energetic nu da roade de azi pe maine. Ne amageam in fiecare an cu depozitele de gaze, in care inmagazinam pana la vreo 3 miliarde de metri cubi si cu asta am scapat.

Romania a importat ani la rand circa 30% din necesarul de consum de gaze (pe timp de iarna) , la preturi extrem de avantajoase. Evident, intr-un fel sau altul, gazele importate proveneau din Rusia. In acelasi timp nu aveam posibilitatea de export, ceea ce ducea la un fel de autosuficienta. Iata ca lucrurile s-au schimbat radical in momentul de fata si noi nu prea stim pe unde ne vom scoate camasa.

Cu atat mai interesanta in context a fost lipsa de viziune si de implicare intr-un proiect care aparea in urma cu zece ani ca un act de mare curaj din partea Romaniei. Vorbim despre AGRI (Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector). Dupa ani de negocieri de vizite reciproce ale oficialilor din tarile respective si dupa ce s-au cheltuit bani pentru studii de fazabilitate, brusc, proiectul a fost tras pe linie moarta, pe motivul ca investitiile ar fi prea mari. Nimic mai fals.

Dupa mai bine de zece ani in care am incercat sa convingem tarile partenere de viabilitatea proiectului AGRI, acum am lasat-o in paragina. Culmea, o recunostea si Suleyman Gasimov, vicepresedintele pe probleme economice al grupului petrolier azer SOCAR, care declara in urma cu 5 ani ca „”AGRI este in continuare un proiect care trebuie discutat, analizat. Daca pana astazi am discutat de AGRI inseamna ca proiectul nu a murit, avem ce discuta in jurul acestui proiect. Este vorba de timp, pentru ca in Azerbaidjan sunt zacaminte multe de petrol si gaze, avem parteneri acolo puternici, companii petroliere mondiale mari, noi toti impreuna analizam si trebuie sa avem toti acelasi interes pentru proiecte noi, gen AGRI. Dar sa vedem cum evolueaza lucrurile in timp”, a spus Gasimov.

Trebuie tinut cont de faptul ca la vremea respectiva, AGRI nu era mai costisitor decat BRUA. Pe de alta parte, gazele nu mai veneau din Rusia, ci din Azerbaidjan, iar noi am fost deschizatori de drum in acest proiect.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector), la care s-a alaturat si Ungaria ulterior, isi propunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, si traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicand constructia a doua terminale de lichefiere (pe coasta georgiana a Marii Negre si la Constanta. Odata ajunse in Romania, gazele lichefiate urmau sa fie regazeificate si transportate mai departe prin conducte spre restul Europei. Volumele de gaze erau destinate in principal asigurarii consumului Romaniei si Ungariei, restul fiind directionate catre alte potentiale piete din Europa.

Despre proiectul Nabucco s-a spus la fel, ca este prea costisitor, undeva la 10 miliarde de euro. El nu era deloc costisitor insa, daca tarile interesate in faza initiala nu ar fi fost ademenite de catre Rusia sa intre in alte proiecte. Pe de alta parte, Uniunea Europeana a sustinut doar formal Nabucco, asa cum nu s-a intamplat in cazul BRUA. Cert este ca in nici unul din aceste proiecte Romania nu si-a jucat cartea cu demnitate si cu stiinta. Dimpotriva, s-a miscat dupa cum batea vantul. “Daca in continuare vom proceda la fel sa nu ne mire ca peste zece ani, cand se estimeaza ca se vor epuiza resursele interne o sa dam din colt in colt si o sa uitam de faimoasa noastra independenta energetica. In fapt nu suntem independenti nici macar in momentul de fata, in cazul in care Rusia schimba macazul vizavi de noi.” Am facut aceasta afirmatie in urma cu cinci ani. Iata ca am avut gura blestemata.

Si am mai spus: “Romania, intr-o iarna normala ca regim termic, se confrunta cu pana la 30 de zile, neconsecutive, de temperaturi extreme cand valorile consumului pot ajunge pana la 80 mil. mc/zi. Avand in vedere ca sursele de care dispune Romania la nivelul unei zile, sunt de cca. 55 mil mc, bilantier, este necesara acesarea unei surse suplimentare (chiar si fata de cantitatile existente in depozite) de cca. 25 mil mc/zi (respectiv cca. 0,75 mld mc/an). La aceasta se adauga necesitatea de a accesa surse de gaze din import cu presiuni mai ridicate, care sa permita asigurarea transportului gazelor in toate zonele Romaniei. Astfel, estimam ca Romania este si va ramane, cel putin in urmatorii ani, depententa de gazele din import la un nivel de minim 10% din consum. Strategia energetica, pentru care AGRI nu exista practic, ne avertizeaza insa de pericole si mai mari. Cum va fi dependenta de import peste zece ani? Nici nu vrem sa ne gandim.”

Acum, ne gandim degeaba!

 

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Comisia Europeana cauta acul in carul cu fan: cum sa stavileasca pretul la energie si gaze?

Next Story

La aniversarea a 25 de ani de la darea in functiune a primului reactor nuclear de la Cernavoda ne punem intrebarea: mai suntem in stare sa facem unitatile 3 si 4?

Articole pe aceeasi tema

0

In plina iarna, pretul gazelor naturale scade la nivelul lunii septemrie, 2021

Posted On 16 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Europa intre independenta si necesitate: gazele din Rusia nu mai vin pe conducte, dar vin cu vaporul

Posted On 7 noiembrie 2022
, By Redactia

Ungaria bate palma cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele importate

Posted On 3 octombrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.