Cum ar putea provoca actualul buget sincope in aprovizionarea cu gaze si energie a consumatorilor ?
Bugetul pe anul viitor păgubește Ministerul Energiei cu aproape 6 miliarde de lei. Aparent nu există nici o problemă, pentru simplu fapt că respectivul minister cheltuie cei mai mulți bani cu personalul, rolul lui fiind acela de a transfera banii dintr-o parte în alta, fără a avea vreo implicare majoră în vreo investiție de anvergură în sistemul energetic. Mai mult, Ministerul Energiei este acționar în câteva companii energetice importante, de unde încasează dividende consistente pe care, așa cum spuneam le transferă în altă parte, adică, la bugetul de stat. Așadar, cele aproximativ 6 miliarde de lei care dispar din bugetul pentru anul viitor nu afectează teoretic în nici un fel ministerul care gestionează cel mai important sector industrial din România, cel energetic. Gestionează este mult spus, desigur, dar altă formulă nu am găsit.
Evident că în situația în care Ministerul Energiei este un fel de culoar prin care intră niște bani și ies alții, în contextul plafonării prețurilor la energie și gaze acest rol de intermediar capătă alte conotații, căci o parte din banii care revin furnizorilor de energie pentru diferența dintre prețul plafonat și prețul de achiziție al energiei trebuie decontată de către Ministerul Energiei. Aici e marea dilemă a bugetului de anul viitor. Dincolo de faptul că ministerul cu pricina pierde o sumă consistentă din buget, mai apare și problema că nu se știe cum vor fi dirijați banii către furnizori. Să ne înțelegem bine, furnizorii sunt cei care închid lanțul fluxului de bani din întreg sistemul energetic, iar decontările despre care vorbim sunt în realitate un circuit complex din care fiecare își ia partea.
Nu întâmplător, după lunga dezbatere publică a bugetului, de o zi, companiile energetice direct afectate de noua conjunctură încep să tragă semnale de alarmă. Și ce-i cu asta? Iată prima reacție a companiilor de utilități, care până zilele trecute credeau ca anul 2024 nu va aduce nimic nou în piața de energie și gaze. S-au înșelat:
Guvernul dinamitează schemele de plafonare a prețului energiei livrate clienților:
0 lei pentru compensarea clienților și risc de colaps pentru întregul sector energetic.
Bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie
Restanțele la plată sunt deja de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget
Riscul imposibilității asigurării energiei este unul real, extrem de grav și inevitabil, acesta conducând la colapsul sistemului energetic național.
ACUE (Asociatia Companiilor de Utilitati) constată cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei. În consecință, Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare.
“Bugetul de Stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanțare pentru schemele de plafonare a prețului energiei în anul 2024 și pentru plățile restante din 2023. Ministerul Finanțelor Publice a ales să ignore problema existentă și riscul real al unei situații extrem de periculoase pentru toți cetățenii României – imposibilitatea de fi alimentați cu energie”, subliniază Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, Federația care reunește o parte dintre cei mai mari furnizori de energie din România.
În momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare. În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.
“Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic. În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, a mai arătat Daniela Dăraban.
Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene.
In aceste condiții, am putea avea sincope în aprovizionarea cu curent și gaze anul viitor?