0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie

Cum ar trebui inteles “noul val nuclear”? ASA ESTE : Energia nucleară – raționalul va învinge superficialul… PÎNĂ LA URMĂ…

Posted On 5 decembrie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: energie nucleara, filiera nucleara, inertie nucleara, mix energetic, reactoare modulare mici

Catalin Dragostin

În ultima vreme (cum e și aceasta de mai sus) au apărut o mulțime de dezbateri, păreri și idei ale multor persoane care, in majoritatea lor covîrșitoare nu au sau nu au avut vreodată vreo tangență (remotely) cu energia nucleară, de ce, cum și la folosește,  promovate spectaculos prin diverse canale media, inducînd în mentalul colectiv false așteptări. Ceea ce ar trebui să fie ingrijorător sau măcar să determine la  cititori un simplu ”eye brows raising” , este faptul că nu au apărut prin aceleași canale media, opiniile unor adevărați experți, sau organizații profesionale de profil, sau medii academice, etc.

Pînă in prezent, deși subsemnatul sunt prin educație și formare profesională tipică pentru ceea ce numim noi astăzi nuclear power engineering și activind în domeniu ceva ani buni în trecut, m-am ferit în mod constant să intru în dezbateri pe aceste teme- centrale nucleare in România, SMR-uri în România și mai nou, ”triplarea capacităților nucleare”. Și totuși, in fața acestui ”val nuclear” simt nevoia emiterii unei păreri ”din interior”.

Pentru o analiză ceva mai extensivă a ”problemei nucleare” în România, aș sugera cititorilor, spre propria lor evaluare, aceasta de mai jos, in care și comentariile diverșilor cititori sunt utile si complementare subiectului și relevă o anumită poziție:

https://www.contributors.ro/reactoarele-modulare-mici-intre-optimism-exaltat-si-pesimism-defensiv/

si să ne oprim citeva momente punctual  asupra unor idei menționate in articolul Energia nucleară – raționalul va învinge superficialul, care de fapt, este o poziție eminamente politică și de wishful thinking.

  1. Statisticile gen ”cite reactoare nucleare sunt in construcție in lume” nu sunt relevante ! Fiecare stat are un sistem energetic propriu, in care isi planifica dezvoltarea pe termen lung și in care filiera nucleară iși are locul său propriu (subliniez: filiera nucleară și nu centrale nucleare, ceea ce e o mare diferență dar si o sursă de mari confuzii pentru cei care nu au tangență cu domeniul). Condițiile politice si economice din anul 1969 cind s-a decis filiera PHWR in România, nu mai corespund deloc condițiilor economice si politice din anul 2023 iar România, trebuie să fim realiști si să recunoaștem, trăiește astăzi in ”inerția nucleară” a ceea ce am fi vrut sa fim și cred ca realist este sa îmbunătățim (dacă se poate) ce mai avem și măcar să ”inchidem ciclul nuclear” actual, pînă la a visa la alt ciclu nuclear.
  2. Acest citat: ”… Este foarte important să conștientizăm că în perspectiva anului 2050, necesarul de energie electrică securitară a României, și care pot asigura flexibilitate între variabilitatea producției de energie electrică din surse regenerabile și volatilitatea consumului (care va fi bazat în mare parte pe energie electrică),  poate fi rezolvată doar cu reactoare nucleare mici, în absența energiei electrice produse din cărbune și gaz. În aceeași perspectivă încălzirea marilor aglomerări urbane se poate baza pe energia termică furnizată de aplicațiile nucleare mici – SMR, posibil de amplasat în proximitatea localităților….”, este profund confuz și incorect, lipsit de argumente tehnice tipice sistemelor de energie și de la un punct incolo, chiar dăunător, aceasta putindu-se proba științific (dacă va fi cazul), dacă cineva ar dori detalii
  3. Acest citat: ”…Este foarte important ca România să dezvolte o strategie prin care să se statueze rolul important pe care energia nucleară (inclusiv SMR) poate să l joace în viitor în ceea ce privește asigurarea necesarului de energie electrică sigură, echilibrarea sistemelor energetice bazate pe energie regenerabilă și mai ales încălzirea locuințelor din marile aglomerări urbane…” La o astfel de declarație, orice energetician nu poate fi decît ”blocat” : sunt atit de multe elemente divergente încît nici n-ar ști cu ce să înceapă și cum să le ”lege” (începind cu conceptele de ”energy-economics”, diferența de filiere, complexitatea uriașă a acestora, și mai ales capacitatea financiara, industrială și tehnologică a României de a mai susține măcar filiera PHWR-CANDU pe care o avem deja-parțial-, fără sa mai vorbim de PWR-SMR). O filieră nucleară e ceva mai mult decît niste panouri PV montate pe undeva, oriunde, iar a vorbi despre instalarea de SMR-uri in România pentru incalziri centralizate, dovedește lipsa de ințelegere a situației concrete a României, resursele disponibile, aplicabilitatea ideii si mai ales ”rationalul” ideii. 
  1. La acest citat: ”…Oamenii au nevoie de energie electrică și căldură în mod continuu și la un preț acceptabil. Dezvoltatea unor sisteme energetice care pot genera prețuri mici, dar care nu-ți asigură necesarul de energie atunci când ai nevoie, nu sunt compatibile cu cerințele societății de astăzi….” nu trebuie decit sa facem o simplă calculație de cost de producție a oricărui produs, fie el electrcitate sau caldura din SMR.

Iar incheierea glorioasă și mobilizatoare: ”…Mixul energetic viitor al României trebuie să conțină energie nucleară mică și mare…”  este doar o declarație mică intr-o problemă mare, intr-o  presă (de știri, nu de specialitate, pentru că in aceasta din urma, probabil că nici nu ar fi fost publicată)

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Mesajul CNR-CME de la FOREN 2024: Regiunea are resurse, dar mixtul energetic se va modifica esențialMesajul CNR-CME de la FOREN 2024: Regiunea are resurse, dar mixtul energetic se va modifica esențial
  • Analiza obiectiva fata de programul nuclear al Romaniei: se justifica investitii de 15 miliarde de euro in Unitatile 3 si 4 si SMR-uri, sau folosim banii pentru rezolvarea imediata a problemelor SEN?Analiza obiectiva fata de programul nuclear al Romaniei: se justifica investitii de 15 miliarde de euro in Unitatile 3 si 4 si SMR-uri, sau folosim banii pentru rezolvarea imediata a problemelor SEN?
  • A fost infiintata compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in RomaniaA fost infiintata compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in Romania
  • SN Nuclearelectrica SA si Consortiul FALCON au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV, ALFREDSN Nuclearelectrica SA si Consortiul FALCON au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV, ALFRED
Despre autor
  • google-share
Previous Story

S-a dat unda verde pentru noua centrala in cogenerare de la Titan

Next Story

Administratiile locale pot depune proiecte pentru investitii in regenerabile

Articole pe aceeasi tema

Primul model demonstrativ SC Wall pentru viitoarea centrală SMR de la Doicești

Posted On 29 mai 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Provocarea viitorului: cum integrăm energiile regenerabile cu energia nucleara? (II)

Posted On 12 mai 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Provocarea viitorului: cum integrăm energiile regenerabile cu energia nucleara?

Posted On 8 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu

Posted On 17 iunie 2025

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.