Cum incearca Metrorex sa-si acopere gaura din buget pentru energia consumata, profitand de indiferenta Ministerului Energiei si ANRE?
Inca de la inceputul acestui an schema prin care statul a decis sa intervina in piata de energie si-a demonstrat ineficienta. Intreg lantul prin care energie electrica ajunge de la producatori la consumatori, indiferent de statutul celor din urma, a fost dezechilibrat total cu consecinte iremediabile asupra furnizorilor si distribuitorilor nevoiti sa se imprumute masiv pentru a acoperi lipsa de lichiditate generata de interventia statului, care una a promis, alta a facut. Semnalele de alarma repetate ale actorilor din piata au lasat indiferente autoritatile, care continua sa promita consumatorilor marea cu sare fara sa aiba in spate si un studiu de impact financiar. Aceasta degringolada incepe sa-si arate coltii tocmai acum, inaintea sezonului rece, cand sistemul energetic va fi pus in fata celei mai mari provocari din ultimii 30 de ani.
Semnalul de pericol a fost dat inca de la aparitia Ordonantei care plafona si compensa preturile la energie si gaze pentru anumite categorii de consumatori intr-o anumita perioada de timp, iar evolutiile ulterioare au dovedit ca interventia statului in piata nu a dus nici la reducerea preturilor si nici la o reasezare corecta a principiilor concurentiale de piata. Zile acestea, unul dintre cei mai mari furnizori de energie cu capital suta la suta romanesc (Tinmar) si-a anuntat clientii ca nu le mai va mai furniza energie si in consecinta acestia sa se adreseze altor furnizori sau sa aleaga un Furnizor de Ultima Instanta (FUI). Decizia Tinmar este una controversata, motiv pentru care ieri Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a declansat un control la compania amintita. Pe de alta parte, ministrul Energiei vine cu amenintari voalate la adresa Tinmar, in sensul in care aceasta ar avea energie disponibila dar prefera sa o vanda in piata decat sa o furnizeze clientilor. “Sper să nu fie adevărate zvonurile ca ar fi vandut energia pentru a alimenta specula, in loc să fie furnizata clientilor”, a declarat Virgil Popescu.
Nu este exclus ca lucrurile sa se fi intamplat asa, cum de altfel au mai fost cazuri. Dar, ce este important in momentul de fata? Faptul ca unii furnizori incearca sa-si salveze afacerea sau faptul ca cineva i-a impins sa recurga la asemenea metode? La acest aspect nu se gandeste nimeni iar eliminarea furnizorilor din piata este echivalentul unui blocaj total din care vor suferi nu doar consumatorii ci insusi statul roman care nu isi va mai incasa zecile de miliarde de lei din intreg lantul energetic. Nu mai are rost sa amintim de siguranta functionarii sistemului energetic national.
Si acum sa ajungem la tema anuntata in titlu. Metrorex, companie la care statul roman este actionar majoritar, este unul din mare consumatori de energie din Romania. Dopat sistematic cu subventii de la buget, Metrorex a reusit ani la rand sa-si achizitioneze energia electrica din piata concurentiala. Pana de curand, mai precis pana la inceputul lunii august, cand la licitatia organizata pentru achizitia de energie nu s-a prezentat nici un furnizor. In consecinta, Metrorex a devenit client FUI si cumpara energia la cele mai mari preturi din piata. Pana sa ajunga insa in aceasta situatie, Metrorex a cumparat energie de la diversi furnizori. Unul dintre acestia este compania Getica 95, care a incheiat doua contracte de furnizare cu Metrorex, unul la inceputul lunii februarie (pentru o perioada de 3 luni) pentru o cantitate de energie de circa 45 de mii MWh la un pret de 1270 lei/MWh. Ulterior, Getica 95, companie care se afla in curs de reorganizare dupa perioada de insolventa, a mai incheiat un contract pentru o cantitate asemanatoare la pretul de 1310 lei/MWh cu perioada de valabilitate tot de trei luni (mai, iunie, iulie).
Toate bune si frumoase pana aici, mai ales ca pretul mediu al pietei era de circa 1800 lei/MWh. Se cheama ca Metrorex a facut o afacere buna. Dintr-un total de 12 facturi emise de catre Getica, Metrorex a platit insa doar 9, ultimele 3 fiind blocate pe motiv ca Metrorex ar beneficia brusc de o asa zisa plafonare la pretul energiei. Altfel spus, din pretul de achizitie amintit mai sus, plafonarea ar fi de vreo 750 de lei/MWh. Si ca sa demonstreze ca este disperat sa isi acopere gaura imensa din buget, Metrorex nu numai ca nu-si achita facturile restante dar mai si pretinde recuperarea a vreo 70 de milioane de lei de la Getica, bani care ar reprezenta diferenta venita din plafonare.
Ceea ce uita cu buna stiinta conducerea Metrorex, sau se face ca uita, este faptul ca in momentul lansarii anunturilor de licitatie pentru cele doua perioade de livrare, inclusiv in caietul de sarcini se preciza ca Metrorex nu se incadreaza in OG 81, respectiv nu este pe lista beneficiarilor de plafonari din partea statului. Chiar si ulterior conducerea Metrorex a recunoscut acest lucru. Cum se face ca a schimbat brusc macazul si pretinde ca ar fi beneficiar al plafonarii nu stie nimeni sa explice. Ministerul Energie tace malc, se face ca nu stie nimic, iar ANRE ramane indiferenta in aceasta disputa. Consecinta, un alt mare furnizor cu capital romanesc are blocate cateva zeci de milioane de lei de cateva luni in conditiile in care si-a respectat integral obligatiile asumate prin cele doua contracte de furnizare. Ce-I asta? Hotie, complot, indiferenta, prostie? Raspunsul este la cele doua autoritati amintite mai sus, dar acestea raman indiferente. Sa ne mai miram ca la licitatia Metrorex din luna august nu s-a prezentat nici un furnizor si ca Metrorex a trecut la FUI si plateste pentru energie de cateva ori mai mult decat ar fi platit daca reusea sa incheie contracte in piata concurentiala? Nu ne miram caci conducerea Metrorex stie ca statul va mai arunca inutil o caruta de bani in gaura neagra a Metrorex. Cu ce pret insa?
Am incercat sa luam un punct de vedere de la administratorul Getica 95, Viorel Tudose. Aesta ne-a spus ca pana la inchiderea procedurii nu face nici o declaratie, asa cum a refuzat s-o faca si in perioada insolventei. Cert este ca un semn de intrebare ramane: se vrea eliminarea companiilor cu capital romanesc din piata de furnizare?