0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Cum joaca bulgarii si cum joaca romanii cartea gazelor in Balcani

Posted On 24 august 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: BRUA, Bulgaria hub de gaze, conducta Ias-Chisinau, gaze lichefiate, piata de gaze din balcani, Romgaz, Transgaz

Inainte de a ne aventura in cautarea raspunsului sa precizam ca Bulgaria este o tara care depinde exclusiv de gazele din import, a fost zeci de ani la mana Gazprom, detine inca o capacitate energetica semnificativa pe carbune si a limitat la un moment dat extinderea energiei regenerabile, in speta a celei fotovoltaice. Este foarte adevarat, Bulgaria are un consum de gaze mult mai redus decat Romania, iar in cee ace priveste energia electrica a fost multa vreme exportator in Grecia si Turcia. In acest context intrebarea fireasca este legata de dorinta Bulgariei de a deveni un hub regional de gaze, in condidtiile in care nu are nici resurse si nici consum semnificativ. Poate ca in urma cu 30 de ani aceasta intrebare nici macar nu-si avea rostul, bulgarii fiind multumiti cu asigurarea consumului de la rusi (mai ales pe ruta Isaccea-Negru Voda). Intre timp insa, mai ales in ultimii 4-5 ani, lucrurile au inceput sa se schimbe radical in zona balcanilor.

Dependenta de o singura sursa de aprovizionare, gazele din Rusia, s-a atenuat considerabil prin realizarea de noi coridoare care leaga Balcanii si de gazele rusesti, dar mai ales de gazelle din zona Marii Caspice. Nu intram in amanunte, pentru simplu fapt ca cititorii nostril sunt la curent cu noile magistrale de gaze finalizate sau aflate in curs de finalizare. Sa ne intoarcem la insa la Bulgari, care ani la rand nu au fost interesati nici de dezvoltarea pietei concurentiale, nici de infiintarea unei burse de gaze interne si nici de directivele europene care impuneau piata concurentiala. Brusc s-au trezit insa la realitate si si-au data seama ca noile coridoare de transport ale gazelor pun Bulgaria intr-o pozitie nesperata, intr-un fel de nod de transport intre Turcia, Grecia si Iugoslavia, Romania, Ungaria. Asa se face ca utopia unui hub energetic, vehiculata in urma cu ceva ani, poate deveni realitate.

Mai mult, aflam ca ieri, Bulgaria si Grecia au semnat un acord care permite Bulgariei sa participe la proiectul terminalul de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, nord-estul Greciei, transmite AP. Proiectul, care beneficiaza de sprijinul SUA, este destinat cresterii diversificarii surselor de aprovizionare cu energie in Europa de Sud-Est, o regiune care depindea in mare parte de gazele naturale rusesti. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis si omologul sau bulgar Boiko Borisov au fost prezenţi luni la ceremonia de semnare a acordului potrivit caruia firma bulgara de stat Bulgartransgaz va prelua o participaţie de 20% la compania greaca Gastrade, cea care dezvolta terminalul de gaze naturale lichefiate in apropiere de orasul Alexandroupolis.

„Aceasta investiţie semnificativa va ajuta obiectivul nostru final privind transformarea celui mai estic port al nostru intr-un hub energetic global”, a spus Mitsotakis. „Exista si beneficii geopolitice. O noua axa de diversificare a rutelor de faze naturale va fi creata nu numai pentru Bulgaria, dar si pentru Europa Centrala care nu va mai avea o singura sursa de energie”, a adaugat premierul elen.

Participarea Bulgariei la proiectul terminalul de gaze de la Alexandroupolis este legata de un proiect separat privind un gazoduct care va fi utilizat pentru a transporta gaze naturale din Grecia in Bulgaria. Firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia. Autoritaţile de la Sofia vor ca lucrarile de construcţie pentru aceasta conducta cu o lungime de 182 kilometri sa se finalizeze in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan si sa isi reduca dependenţa de livrarile din Rusia. Asa suna comunicatul oficial.

In realitate, implicarea Bulgariei in noile coridoare de transport gaze in zona balcanilor este mult mai ampla. Descoperirea de catre Turcia a unor rezerve de gaze importante in zona Marii Negre poate fi un nou avantaj pentru vecinii nostril de la sud. Ce face Romania intre timp? La proiectele de gaze lichefiate am renuntat demult, desi am investit ceva bani in acestea. Sa ne amintim doar despre celebrul proiect AGRI. La gazele de la Marea Neagra ne-am cam luat gandul, pentru ca nimeni, adica nici o mare companie de profil, nu pare a fi interesata sa preia participatia Exxon. In schimb continuam cu proiectul BRUA, gazoduct prin care nu o sa avem ce transporta. In curand, daca Bulgaria o sa-si mentina actuala politica, o sa pierdem si banii din taxele de transport de pe Isaccea Negru-Voda. Oricum, pe acest gazoduct a mai ramas un singur fir utilizat.

La proiectul grecilor isi anuntase la un moment dat intentia de participare si Romgaz, care ulterior a renuntat. S-ar putea ca decizia Romgaz sa fie una corecta in contextal in care Romania habar nu are ce vrea. Singura companie romaneasca implicata in proiecte care vizeaza importanta rutelor de transport gaze internationale este Transgaz. Nu stim cum se face dar Transgaz a ales cele mai nerentabile proiecte: BRUA si gazoductul Iasi-Chisinau. Desigur ca in aceasta situatie a disparut total din preocuparile “strategilor” romani idea de hub energetic in zona balcanilor. Ne-am lamurit si cu asta.

Intre timp, Tranzgaz se tine de mici bisnitarii si anunta ca va vinde catre Banca Europeana pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD) un pachet de 25% din acțiunile transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, pe care l-a preluat in urma cu doi ani, intr-o tranzacție de 20 milioane euro. Simultan, Transgaz se va obliga sa cumpere participația BERD, la un preț prestabilit la momentul la care banca isi va exercita opțiunea de vânzare. Foarte probabil, decizia de vânzare a 25% din Vestmoldtransgaz catre BERD are legatura cu finanțarea recent construitului gazoduct Iasi-Ungheni-Chisinau.

Un gazoduct fara viitor, asa cum fara viitor este si pozitia Romaniei in zona Balcanilor in ceea ce priveste piata de gaze. In schimb, anticipam ca vom avea o crestere semnificativa a consumului de gaze in anii ce vin, daca luam in considerare ca suntem nevoiti sa dezvoltam capacitati de productie de energie pe baza de gaze si avem in vedere sa extindem reteaua pentru consumatorii casnici. Pai, nu asta ne place noua? Sa devenim importatori pentru orice produse? Cu ajutorul bulgarilor vom putea importa si gaze, fara a mai avea discutii si diferende cu cei de la Gazprom.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Complexul Energetic Oltenia va transmite Comisiei Europene Planul de restructurare, pentru analiza si aprobare. Este o fantezie in care nu crede nimeni

Next Story

Premiera la Rompetrol: incepe productia unui sort special pentru fabricarea mastilor medicale de protectie

Articole pe aceeasi tema

0

Iarna arata cat de vulnerabile sunt sistemele energetice mondiale intr-o tranzitie de productia clasica la cea regenerabila

Posted On 15 ianuarie 2021
, By Redactia

De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Posted On 30 decembrie 2020
, By Redactia

Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?

Posted On 29 noiembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.