0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

Cum ne poate duce din lac în puț Programul Casa Verde Fotovoltaice, menit să facă pomeni tot celor care au bani !

Posted On 31 mai 2023
By : Redactia
Comment: 1
Tag: certificate verzi, distribuitori de energie, Programul Casa Verde, prosumatori, subventii

Fondurile puse la dispoziția românilor care doresc să-și intaleze panouri fotovoltaice prin Programul Prima Casă au fost consumate în primele minute de lansarea Programului, în câteva zone ale țării. Se vede astfel că românii nu ezită să se arunce în horă atunci când li se dă ceva de pomană. Programul Prima Casă nu este altceva decât o pomană de câteva sute de milioane de lei/an dintr-un buget la care contribuie toți românii, dar câștigă doar unii. Mai mult decât atât, viitorii prosumatori beneficiază de o serie de alte avantaje, cum ar fi lipsa plății tarifelor de injecție în sistem, care duc la o creștere a tarifelor de distribuție, creștere pusă în cârca tuturor consumatorilor de energie electrică din România.

 

 

Mai nou, reprezentanții prosumatorilor solicită inclusiv o scutire la plata certificatelor verzi, lucru agreat în principiu de aleșii poporului, în ciuda faptului că și în acest caz apare o discriminare evidentă față de alți producători de energie fotovoltaică, inclusiv față de restul consumatorilor de energie din România, care achită aceste certificate verzi. Puțină lume știe că atunci când România a luat decizia de a încuraja masiv, prin subvenții, montarea de panouri fotovoltaice pe locuințe sau alte clădiri, specialiștii au atras atenția că o explozie necontrolată a numărului de prosumatori va creea mari probleme în sistemul energetic și va genera o serie de inechități în rândul producătorilor. Acest lucru devine din ce în ce mai vizibil, dar nu înspăimântă încă pe nimeni. Poate doar pe distribuitorii de energie electrică, care încep să tragă semnale de alarmă, dar nimeni nu-i ia în seamă. Riscăm în cel mai scurt timp să retrăim efectele schemei de sprijin aplicată în urmă cu peste 10 ani pentru investitorii din energia regenerabilă, ciuntită drastic după câțiva ani, când lucrurile au scăpat total de sub control.

Așa se întâmplă când autoritățile se apucă de făcut pomeni în numele binelui comun, de care beneficiază în realitate doar unii, respectiv cei care au bani. Nu așa se rezolvă problemele de mediu, nici cele sociale și nici cele de dezvoltare a energiilor verzi. Chiar dacă în faza inițială Programul Casa Verde a pornit cu stângul, astăzi a prins o viteză care scapă de sub controlul sistemului energetic tocmai din motive de alocarea de pomeni de la stat, din ce în ce mai mari. Iată cum stă realitatea la zi.

Piața prosumatorilor din Romania este una dintre cele mai dinamice în ultimul an, înregistrând o dublare a participanților in mai puțin de un an. Astfel, in perioada septembrie 2022 – martie 2023, numărul prosumatorilor din Romania a crescut de la 24,000 la peste 55,200, in timp ce capacitatea instalata de aceștia a crescut de la 213 MW la 636 MW. Județul care a cunoscut cea mai mare creștere este Maramureș, puterea instalata a prosumatorilor mărindu-se de peste 4 ori in perioada analizata. ANRE prognozează ca pana la sfârșitul anului 2023, vor exista circa. 140,000 prosumatori. Se vorbește de o capacitate instalată de peste 100 de MW în anul care vine, cee ace este deja o problem majoră pentru sistemul de distribuție și cel de echilibrare.

“La noi, ca aproape întotdeauna, ca aproape în orice domeniu, lucrurile sunt heirupiste, adică zeci de ani nu facem nimic şi după aceea credem că putem ca în două săptămâni, în doi ani, să recuperăm tot ceea ce am pierdut în atâţia zeci de ani. Dacă intrăm pe site-ul Ministerului Mediului o să vedem că sunt vreo 12 tipuri de proiecte, unele care au ca scop promovarea Legii regenerabilelor în zona casnică, altele în zona privată, altele în zona non-casnică. Chiar dacă ele sunt binevenite, sub forma în care au început la nivelul Ministerului Mediului, consider că nu este o abordare foarte utilă.

Cred că politicile energetice sunt mai mult decât “Loz în plic”, pentru că nu trebuie să ne bazăm pe noroc, trebuie să ne bazăm pe oportunităţi, pe necesităţi, pe elemente critice spre care trebuie să se meargă. Încă o dată, cred că astfel de programe sunt necesare, sunt binevenite şi mai ales la început sunt foarte importante, dar ulterior cred că totuşi ar trebui să facem politici, pentru că foarte mulţi vin şi se înscriu în astfel de programe, doar datorită faptului că e ceva gratis”, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Românii sunt fani la a merge să stea la coadă dacă primesc ceva gratis, le trebuie sau nu le trebuie… Dacă e gratis, de ce să nu primească şi el ceva!?, mai spune Chisăliță, în opinia căruia  un program guvernamental derulat pe zona de energie ar trebui să aibă la bază considerente sociale, destinat persoanelor care nu au posibilităţi financiare pentru investiţii “verzi”.

“Aici lucrurile sunt într-o zonă cu totul şi cu totul anormală, pentru că energia regenerabilă o foloseşti în momentul în care ai nişte elemente de maximă eficienţă. Nu te apuci să pui energie regenerabilă pe o casă prin care bate vântul, şi vorbesc acum la modul figurativ. O primă consideraţie ca cineva să dea bani, recte statul, adică noi toţi, este să dăm aceşti bani ca să nu-i aruncăm pe fereastră.

Din punctul meu de vedere, n-ar fi trebuit să se permită să se pună astfel de procese până când nu există nişte case energetice maxime pe zona în care se pun astfel de proiecte. E o foarte mare problemă de îngrijorare să aruncăm efectiv bani ca o parte din energia care se va produce, chiar şi “verde”, să fie risipită prin tot felul de programe ineficiente. A doua problemă este o problemă de utilitate. Ar trebui să merg pe proiecte fie din considerente sociale, să mă adresez acelor imobile care au un grad de izolaţie suficient de mare şi în care oamenii nu au posibilitatea să îşi plătească factura sau nu au posibilitatea să facă astfel de investiţii.

Nu să permit ca, nu ştiu, cineva care câştigă 10-15.000 euro pe lună să meargă şi să mai primească încă 5.000 euro, moca, de la noi din buzunar pentru a-şi pune panouri. Oamenii aceştia au suficienţi bani dacă vor să îşi pună panouri”, este de părere reprezentantul asociaţiei de profil.

Acesta a adăugat că este nevoie de o abordare inginerească atunci când se abordează proiecte energetice menite să ajute consumatorii finali.

“Noi dăm drumul la astfel de “Lozuri în plic”, dar nu avem asigurate în spate nişte elemente minimale, aşa cum sunt numărul de contoare necesare pentru ca acele echipamente să şi funcţioneze, să debiteze în reţea. În continuare se stă cu lunile până primeşti un astfel de de contoar pentru a putea să faci deversare efectivă a energiei în reţea. Această construcţie trebuie să aibă în spatele ei, totuşi, o abordare ştiinţifică sau inginerească şi să nu se dezvolte într-un mod haotic, aşa cum se întâmplă din păcate în momentul de faţă.

Noi avem acum 200.000 – 300.000 de consumatori. Întrebarea mare va fi ce se întâmplă când vom avea patru milioane de consumatori? Eu am făcut un sondaj ad-hoc printre cei pe care i-am cunoscut şi au câştigat. În general, într-o mare majoritate, sunt şi oameni cu bani, iar asta înseamnă că, din păcate, dacă vom avea patru milioane de consumatori, am avea alte patru milioane de consumatori, în general oameni săraci, care vor trebui să preia şi costurile de tarifare a celor care nu mai folosesc sistemele de tarifare decât parţial. Vom ajunge să cădem din lac în puţ, ca peste câţiva ani, nu foarte mulţi, să achite şi costurile pe care consumatorii, astăzi, nu le vor mai achita din considerente de folosire a reţelei mai puţin sau de nefolosire a acesteia”, a explicat Dumitru Chisăliţă.

Articole pe aceeasi tema

  • Încă peste 10.000 de dosare aprobate în Programului ”Casa Verde”  Încă peste 10.000 de dosare aprobate în Programului ”Casa Verde”  
  • Un mare distribuitor de energie propune accesul neîngrădit șa invertoarele și bateriile prosumatorilorUn mare distribuitor de energie propune accesul neîngrădit șa invertoarele și bateriile prosumatorilor
  • Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luniProgramul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni
  • Fără număr, fără număr: posbil ca la sfârșitul anului 2024 să avem peste 200.000 de prosumatori și deja nu știm ce să facem cu ei. Casa Verde debutează în scurt timpFără număr, fără număr: posbil ca la sfârșitul anului 2024 să avem peste 200.000 de prosumatori și deja nu știm ce să facem cu ei. Casa Verde debutează în scurt timp
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana are o noua conducere

Next Story

Definitiv: Haosul din piața de energie nu a împiedicat justiția din România să decidă corect în problema insolvenței Getica 95

Articole pe aceeasi tema

0

La un număr de peste 200 de mii de prosumatori, autoritățile au uitat cum să valorifice rolul Comunităților de energie

Posted On 3 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Transelectrica infirmă acuzațiile APCE și afirmă că nu percepe tarife de transport pentru prosumatori

Posted On 2 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Cum vor fi reciclate panourile solare instalate în urmă cu 25-30 de ani

Posted On 25 martie 2025
, By Redactia

One Comment

  1. Alexandru Ioan 30 iunie 2023 at 17:58 Reply

    Cu siguranță ai nimerit în miezul problemei cu programul Casa Verde. Bineînțeles că, în loc să creeze o platformă pentru schimbare pozitivă și accesibilă pentru toți, acest program face exact opusul. Servește interesele celor cu putere financiară și nu pe cele ale populației la nivel larg. Este îngrijorător și frustrant să vedem cum cei cu venituri mai mari sunt cei care beneficiază cel mai mult de pe urma acestui program. Ei pot plăti costurile inițiale și pot să beneficieze de energia regenerabilă, în timp ce restul cetățenilor trebuie să se lupte să își plătească facturile. Îți dau dreptate. Accesul la energia regenerabilă ar trebui să fie un drept, nu un privilegiu. Vorba aceea, toți ar trebui să avem șansa de a contribui la combaterea schimbărilor climatice, indiferent de nivelul veniturilor noastre. În loc să acorde ajutoare doar celor cu buzunare adânci, oferta Casa Verde ar trebui să fie o oportunitate pentru toți. Este timpul să se revizuiască și să se restructureze programul Casa Verde, astfel încât să poată fi accesibil tuturor. Pe de altă parte, nu mai aduc vorba de felul în care au fost organizate înscrierile…

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.