Cum poate o investiție privată sa fie declarată proiect de importanță națională în domeniul energiei?
Disperat de lipsa capacităților de generare a energiei și de importurile alarmante pentru satisfacerea consumului intern, Ministerul Energiei și Guvernul se leagă de orice nouă investiție pentru a arăta că putem supraviețui. Și pentru că în ultimii 30 de ani nu a existat nici măcar o investiție a statului, sau a companiilor la care este acționar majoritar, înttr-o nouă capacitate de producție s-a găsit soluția promovării și asumării în vorbe a investițiilor private. Dacă Centrala de la Iernut, singura investiție a unei companii românești, a devenit o piatră de moară pentru minister, atunci ce s-au gândit? Să pună în lumină investiția în centrala electrică de la Mintia, unde lucrările sunt în graficul asumat de către investitor. Așa se face că la Palatul Victoria s-a decis ca această centrală să fie considerată de interes național. Mai bine ar lăsa investitorii să-și vadă de treabă, pentru că mâna bolnăvicioasî a statului poate face mult rău.
În plină lipsă de capacități energetice noi, Guvernul României a decis printr-o Hotărâre de Guvern, că proiectul „Centrala electrică MASS Mintia să fie de importanță națională în domeniul energiei electrice. Centrala Mintia, care va funcționa pe gaze, este una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic românesc, valoarea investiției fiind de 1,4 miliarde euro, iar puterea instalată va depăși 1700 MW. Aceasta va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană și este programată să devină operațională în 2026.
Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1.770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12.159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.
Prin declararea acestui proiect ca fiind de importanță națională, se susțin simplificarea procedurilor administrative și fiscale și accelerarea construcției centralei și integrarea acesteia în SEN, contribuind la stabilitatea și securitatea energetică a României. Mai mult, investitorii și-au exprimat dorința de a multiplica astfel de proiecte pe teritoriul României, confirmând potențialul nostru de a atrage capital și tehnologie de vârf.
Un aspect crucial al acestui proiect este contribuția sa la securitatea națională. Centrala Mintia este destinată consolidării SEN și nu va vinde energie în folosul Federației Ruse sau Ungariei. Investitorii susțin acest obiectiv strategic, demonstrând o înțelegere profundă a nevoilor energetice ale României.
Ministerul Energiei are în vedere extinderea acestui statut și către alte proiecte esențiale pentru consolidarea SEN. Această decizie este un semnal clar că România este un partener de încredere pentru investitori, iar sectorul energetic reprezintă o prioritate strategică în planurile de dezvoltare națională.
„Declararea Centralei electrice MASS Mintia ca proiect de importanță națională marchează un pas semnificativ în direcția securității energetice a României. Este un exemplu de parteneriat între stat și privat care aduce beneficii reale pentru cetățeni și industrie. Acest proiect, alături de alte inițiative strategice aflate în curs, reflectă viziunea noastră pentru un viitor energetic sustenabil, sigur și accesibil. Voi continua să susțin prin toate mijloacele investițiile care asigură bunăstarea românilor și competitivitatea companiilor românești prin creșterea capacităților de producție energetică și care sprijină independența noastră energetică.” a declarat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
Energy-Center a publicat o analiza despre aceasta investitie pe care o reluam acum fara nici un comentariu:
Catalin Dragostin
Intrebarea este “cum si ce e ?”, in context local si regional
Citind, dar si cunoscind mai in detaliu situatia CT Mintia, nu-mi pot reprima niste intrebari, care, la urma urmei ar fi de bun simt, pentru oricine, nu numai neaparat de la cineva din sectorul energie. Deci, cam ce intrebari s-ar putea pune la acestea de mai jos ?
Primul citat, din cele declarate, cu multa voiosie de un oarecare administrator judiciar, care, in linia ultimelor decenii, demonstreaza elocvent ca energetica a ajuns sa fie condusa de niste juristi contabili cu ceva idei vagi despre cicluri combinate si regenerabile, in loc sa fie condusa de energeticieni cu ceva idei despre domeniul juridic (citez):
”Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW” a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL, administratorul judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA….”
Ce socheaza la cele de mai sus pe orice cititor normal ?
- “…activ de importanta strategica, va ramine pe harta energetica a tarii noastre…”
Deci, guvernantii, avind in vedere importanta/valoarea strategica, au decis si reusit sa o vinda “la pretul de piata” stabilit de evaluatorul autorizat !?…si, mai mult, tresalta de bucurie ca “va ramine pe harta energetica a tarii “ (e un cumul de incoerente inspaimintatoare acoperit de vorbe mari si linistitoare)
vai noua ! cine o fi acel “evaluator autorizat”, ce calificare are pentru ca, oricum, nu este in conformitate cu procedurile industriei energetice, proceduri BAT ale CE, etc., care proceduri, mai intii n-au nici o treaba cu administratorii judiciari. Ce, a ajuns cumva Mintia in faza de “decommissioning”? …adica, pe romaneste: dezafectare ?! NU A FOST CAZUL !…abia atunci putem vorbi de valoarea activelor (“residual value”…adica “fier vechi”- pe care il poate evalua pina si contabilul unei Asociatii-scari de bloc) si, nu “de piata” (dar, foarte important – despre care piata vorbim ??) . Ne putem trezi miine poimiine ca guvernantii nostri experti strategici energeticieni, constata ca hidrocentrala Portile de Fier sau Centrala de la Cernavoda, (U-1) deja amortizata contabil, fiind insa de importanta strategica, pot fi vindute “la pretul de piata”, …nu e acelasi lucru ca in cazul Mintia ?…oare nu cumva chiar Hidroelectrica/Portile de Fier n-au fost, relativ recent, in insolventa ?…am uitat asta ?! cu ce e mai proasta Mintia acum decit Hidroelectrica in contextul actual ? (reamintesc ca Hidroelectrica a fost singura entitate care a votat impotriva vinzarii CT Mintia, din cei 5 membri ai Comitetului Creditorilor)
Concluzia care inspaiminta: la cererea unui “administrator special”, un comitet de creditori, hotarasc ei in privinta unui activ energetic de importanta strategica !? In mod cert, lumea s-a intors pe dos in Romania, hotariri strategice fiind luate de comitete (de bloc)
Deci, nu se intelege despre ce vorbim: de valoarea contabila a activelor ?…sau valoarea “de piata a unei centrale ce (mai) poate opera intr-o piata (energetica) ?”, sau ce ?
Oameni buni, ce sa intelegem ? ca un obiectiv energetic strategic al Romaniei, este evaluat de guvernanti (adica Ministerul Energiei) la pretul de piata de 91 mill. EUR, adica, pentru Romania, obiectivele strategice sunt ieftine, atita valoreaza si ne putem dispensa de el oricind si oricum !?
Mai departe, in stilul caracteristic deja consacrat al Ministerului Energiei de “hai sa faceti”, constatam ca, in conformitate cu declaratiile oficiale ale lui administratorului judiciar, in mod cert blagoslovite de Min.Energiei (altfel, de unde sa stie un administrator judiciar chestii legate de cicluri combinate, solare, etc.) aflam ca (citez): “…. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW…” (NA asta fiind capacitate MW si nu productie MWh, dar, deh, sa fim ingaduitori,, ne explica doar un administrator judiciar, dar, impartita pe 890 MW ciclu combinat ca la OMV-Brazi – coincidenta si 400 MW PV…coincidenta ca la Turceni).
De aici, cititorul oarecare intelege in mod clar si indubitabil ca:
- E vorba de aceeasi termocentrala !….adica se intelege ca aproape intreaga infrastructura existenta va fi folosita, intregul teren va fi folosit, si, se va asigura “investitorului” o felie din piata de cca 10-15% din piata electricitatii din Romania. Cu alte cuvinte, “investitorul” contra unui maruntis platit de ~90 mill. EUR, (~8% din investite) obtine posibilitatea, teoretica,a unei investitii trimbitate de 1,1 miliarde EUR , (“pe hirtie” intrucit, in mod real, folosind infrastructura existenta, nu are cum sa coste mai mult de 500-600 mill.EUR). In acest context, intrebam: exista deja un proiect sau nu in acest sens ? Va tine cineva contabilitatea “costurilor de investitie”ale investitorului ? Dupa ce “investitorul “ isi va fi finalizat investitia, din bugetul de 1 miliard EUR (cam atit costa, zice el, un ciclu combinat de 890 MW), se scad cheltuielile effective si, de-abia atunci, vom avea “valoarea de piata” clamata, si care, in mod cert, va fi cu mult mai mare de 91 mill.EUR. Odata finalizata, investitia se vinde usor cu 1,5 – 2 miliarde de EUR, pentru ca aceasta va fi “valoarea de piata” a investitiei (pe care ar putea-o achizitiona, de exemplu, dind cu zarul, cine altcineva decit OMV !?…nu vad altcineva in RO ca va fi in stare de asa ceva). Frumusetea “businessului la drumul mare” este ca investitorul plateste ~8% din ce se lauda Ministerul ca investeste: 1,1 mld EUR. Oare, de ce nu a facut “investitorul”o investitie “green grass” oriunde in RO si, de ce taman la Mintia ?
- De ce Ministerul Energiei nu a facut el insusi investitia pe care o face “investitorul” ? Sa creasca el, Ministerul, valoarea activului propriu, in favoarea Romaniei si nu sa-l “vinda” (nu a auzit nimeni de ex. cum Guv. Italiei garanteaza 12 miliarde catre ENEL-tot companie de stat, si, deci, tot ajutor de stat !?). De ce Guv. Romaniei nu garanteaza 1 miliard EUR (sau Transelectrcia + Transgaz + Hidroelectrica cite 100 mill.EUR/an pe 4 ani ca sa finalizeze investitia..sunt tot companii de stat, nu-I asa ?!)…si se gaseau resurse umane (inca) chiar in Mintia sa se execute un astfel de proiect !
https://ziare.com/enel/guvern-italian-imprumut-enel-12-miliarde-euro-1779551
Uitindu-ne la tabloul general de mai sus, cineva ar fi tentat sa creada ca toate astea, sunt mai departe, ceva de nivelul unei gainarii marunte, e drept, de 91 mill. EUR, dar, fundamental, tot gainarie ramine, INSA:
O minte diabolica, si-ar putea imagina, punind cap la cap urmatoarele piese dintr-un puzzle:
- Cineva are gaze in Marea Neagra (OMV), SI,
- Se construieste un cablu transport energie electrica “verde”(!?) din Azerbaidjan (se poate invers caci aceia nu au “verde”) si acest cablu merge numai pina in Ungaria (oare ?!), ca d ‘aia veni prietenul Orban V. pina la Bucuresti, luindu-si o piatra de pe inima, dar, doar ca sa vedem cit de important e acest cablu, DAR
- s-a construit si o conducta BRUA, ca sa le duca la sediul Bursei de gaze -Baumgarten;
- “pe parcurs”, sunt mari oportunitati de a vinde gazele (la Turceni, care are ajutor de stat si fonduri UE destinate Romaniei, dar OMV deja amusineaza, cu ajutorul Min.Energiei, in aceste termocentrale- vezi: https://www.antena3.ro/emisiuni/exces-de-putere/austria-pamanturi-romania-ce-oltenia-ministerul-energiei-661601.html), gazele BRUA trecind cam pe la 8 km de Turceni, dar, whoops, si pe linga Deva(Mintia) cu cei 890 MW ciclu combinat al unei firme inregistrata in insulele Cayman;
Tot prin Off-shoruri (Cayman Islands !?), OMV mai face si el ceva tranzactii pentru “optimizare fiscala la drumul mare”, (vezi: https://www.cotidianul.ro/cartelul-omv-fabuloasa-ordonanta-a-celebrului-procuror-teodor-nita/) deci, o tranzactie cu gaze cu viitoarea Mintia (sau chiar preluarea ei), ar fi un fapt logic si “natural” in spiritul si logica faptelor de mai sus;
- Configuratia de ciclu combinat de ~890 MW (2 xF-9 gaze + 1 x 310 MW abur), involuntar, duce pe orice cunoscator cit de cit al tehnologiilor, ca asta e “configurata” pe care o stie OMV-ul cel mai bine (este ceea ce este are deja la OMV-Brazi), se face poate la Turceni, Isalnita (unde ziceam ca amusineaza OMV) si, as paria pe orice ca va fi aceeasi si la marea investitie Mintia, cu ciclu combinat si cu PV (fotovoltaice) cu tot (este de domeniul irealului: vin irakienii sa faca PV-uri in Romania, netam-nesam, fix de 1290 MW, (890 MW ciclu combinat + 400 MW PV)cum ne explica administratorul judiciar, in stand-up comedy mode: adica 890 MW copy-paste OMV-Brazi si alti 400 MW PV , copy-paste ca la Turceni)
- La toate astea , se vede si stie de mai sus ca Transgaz , care este in relatii “de business” cu OMV (de aceea a si dat avizul constructiei de la Mintia), pare ca un participant natural in operatiune, peste toate astea tronind Ministerul Energiei, care prin Ministrul Energiei-supervizat si “sprijinit”de OMV, de ex. la discutarea legii off-shore in Parlament, din ce s-a vazut prim media- face tot posibilul in continuare sa scada valoarea capitalului din Romania.
Ce miscari energetice strategice se intimpla in zona Balcanilor si ce se prevede, dar nu vede ME ?
- GRECIA:
- companie de stat (PPC) intentioneaza sa cumpere activele ENEL asigurindu-si o piata de 3 mill consumatori;
- construieste o centrala gigant pe ciclu combinat la Alexandropolis, cu gaze LNG si TANAP
- Austria/OMV:
- A construit BRUA (gazul va ajunge la Baumgarten…se inteleg ei cu “prietenii”din HU dar si prin Croatia pe care au bagat-o in Schengen)
- Are deja CC Brazi (~10% din productia Romaniei) si este cvasi-imposibil sa nu-si aibe in plan, cel putin inca 1000 MW cicluri combinate, atit timp cit controleaza si resursele si guvernele Romaniei
- Sunt implicati prin PNRR in “parteneriat”cu CEO, desi, fondurile PNRR sunt adresate Romaniei/CEO
- Austria se va asigura in continuarea ca nici o centrala CHEAP (centrala hidroelectrcia acumulare-pompare) nu se va construi in Romania (de altfel, ministrul energiei a si scos proiectul Tarnita-Lapustesti din strategia energetica a Romaniei (proiect)
- Cum piata electricitatii functioneaza pe principiul pretului marginal, si cum gazul a fost cel mai scump, evident, centrala marginala in RO a fost OMV-Petrobrazi (de aceea s-a si sustinut decuplarea pietei de gaze de electrcitate- unde si Grecia a si Italia au sustinut asta, dar, CE a zis ca “mai analizeaza”)
- Romania ce face ?: “vinde active strategice” si viseaza (si la propriu si la figurat) a fi hub energetic (dar, in conditiile actuale nu va fi si nu va reprezenta nimic)
Pentru intelegerea mai buna a celor de mai sus, o simpla privire asupra pietelor de electricitate cuplate, mai jos, demonstreaza importanta Romaniei si rolul major pe care l-ar putea juca, “in a face jocurile in Balcani” (inclusiv cu capacitati cicluri combinate mari si mai ales STOCARE ENERGIE) dar, va fi limitata doar la importanta geografica, nicicdecum , economica si tehnologica (noi avind si resurse si active si marime de piata, dar, neavind vreo strategie anume si, mai rau, fiind si importator net de energie !…deci, suntem o “liability”si nu un “asset” pentru zonele acestea, iar interesul “altora”, competitive, este sa raminem asa, si cu preturile PZU cele mai mari din zona !
Daca as fi in locul OMV (care, dupa cum spunea “artizanul” privatizarii Petrom fostul Premier Nastase– cine controleaza Petrom controleaza politica in Romania), deci, controlind Guvernul Romaniei, avind gaze, conducte si cabluri, de ce n-as face un hub energetic austriac cu resursele si activele romanesti ?!…intarindu-si puterea economica, si proportional, obraznicia politica, Austria isi impune si mai mult “viziunea” sa in UE…cazul Schengen nu ne-a dovedit asta cu virf si indesat ?
Cum spunea un macroeconomist de la Cambridge: CAPITAL HAS A NATIONALITY, iar prin capital, se intelege bani (cash), pamint (o fi si de la Mintia, sau poate Turceni ?!), resurse (gaze ?!), forta de munca (care pleaca !?)…vinzindu-le pe astea, iti scade puterea economica si, devii din ce in ce mai mult un nimic si mai mic.
Iar ceea ce este cel mai trist, dar si irritant in acelasi timp, este ca, la nivelul unor astfel de tranzactii (sau gainarii marunte), ni se arunca in fata ca “se asigura locuri de munca locale”..cite sunt astea intr-un ciclu combinat ? 100,200 ? n-are importanta, la 5000 EUR/net/luna, ar fi max, 12 mil. EUR/an…o cifra ridicola !…dar e o lozinca auzita atit de des, “care prinde la prostime”…
In mod realist, daca Romania ar fi vrut (si ar fi putut) sa fie “hub energetic”, atunci, ar fi trebuit ca din gazele proprii, sa construiasca cicluri combinate proprii, sa-si acope necesarul propriu de electricitate si sa dea si altora….iar aceasta trebuie sa inceapa cu eliminarea OMV si Austriei de la “robinetul” resurselor din Romania…vedeti pe cineva sa faca toate astea ?!