0746 164 127 redactia@energy-center.ro


Gala Energy Center

  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  
Grupul Monsson are planuri mari în domeniul stocării de energie
Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera
Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom
ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei
ANRE verifica distribuitorii de gaze
Beneficiile renovării energetice a școlilor asupra sănătății și performanței elevilor
Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România
Au fost deschise primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Posted On 30 ianuarie 2023
By : Redactia
Comment: 0

De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, conform prevederilor legii 357/2022, se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie. Pe baza acesteia, toți clienții casnici Enel Energie si Enel Energie Muntenia beneficiază automat de plafonarea prețului final la energie electrică și gaze naturale, în funcție de consumul lor, astfel: 

Energie electrică:

? Clienții cu un consum lunar cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)

? Clienții cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 300 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh și maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh (cu taxe incluse)

? Clienții cu un consum lunar care depășește 300 kWh – maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse) 

Dacă prețul din contractul în vigoare la energie electrică este mai mic decât prețul final rezultat prin legislația în vigoare (Legea 357/2022), se aplică prețul din contract.

Este foarte important de știut că, începând de la 1 ianuarie 2023, pentru calcularea plafonării prețului final facturat, se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Gaze naturale:

Toți clienții casnici beneficiază în continuare de un preț final facturat plafonat de 0,31 lei/kWh (cu taxele incluse).

Cine trebuie să depună documente pentru a se încadra în prima categorie de plafonare?

Sunt în continuare trei categorii de consumatori care este nevoie să depună diverse documente pentru a beneficia de plafonarea prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, indiferent de consum:

  1. Familiile monoparentale

Familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ.

Este necesar să depună:

Cerere

Declarație pe propria răspundere

2.Clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ.

Este necesar să depună:

Cerere

Declarație pe propria răspundere

3. Clienții casnici care au nevoie de aparate medicale

Aceștia sunt clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică.

Este necesar să depună:

Cerere

Confirmare din partea medicului specialist

În cazul acestei categorii de clienți, depunerea documentelor de mai sus nu înlocuiește procedura prevăzută de Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Pentru toate cele trei categorii de mai sus, confirmarea din partea medicului, cererea și declarația pe propria răspundere se depun o singură dată, nu este nevoie să fie depuse în fiecare lună. Documentele pot fi transmise furnizorului de energie electrică oricând, însă prețul final facturat plafonat se va aplica de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Clienții casnici Enel Energie și Enel Energie Muntenia care se înscriu în categoriile enumerate pot trimite documentele pe adresa plafonarecasnic@enel.com sau le pot depune în magazinele Enel. 

Consumatorii pot fi încadrați într-o categorie de plafonare într-o lună și în altă categorie, în altă lună?

Încadrarea în categoriile de plafonare poate varia de la lună la lună. De exemplu, dacă într-o lună consumul se încadrează între 0 și 100 kWh (inclusiv), atunci clientul va beneficia pentru luna respectivă de un preț final facturat plafonat de 0,68 lei/kWh (cu taxele incluse). Dacă, în luna următoare, consumul de energie electrică se încadrează între 100,01 și  255 kWh, consumatorul va beneficia pentru luna respectivă de un preț final facturat plafonat de 0,80 lei/kWh (cu taxele incluse).

Mai multe informații actualizate despre noile măsuri în energie pot fi accesate pe site-ul enel.ro, secțiunea Plafonare.

Consumul de energie electrică din decembrie, facturat pe baza unor măsuri legislative diferite

Deoarece, începând cu data de 16 decembrie 2022, au intrat în vigoare noi prevederi legislative legate de modul de calcul al plafonării prețurilor la energie electrică, consumul din perioada 1-15 decembrie 2022 este facturat de către Enel Energie și Enel Energie Muntenia pe baza OUG 27/2022, în vigoare pentru acel interval. Astfel, pentru prima parte a lunii decembrie, facturile emise au luat în calcul consumul estimat prin convenția de consum agreată de client.

Pentru a aplica in mod corect plafonarea, conform legii, furnizorii Enel implementează în prezent cele mai noi prevederi în sistemul informatic. Ca urmare, consumul din cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2022 se va regăsi pe factura pe care clienții o vor primi în luna februarie, odată cu consumul de energie electrică pentru luna ianuarie 2023, în acord cu Legea 357/2022 și OUG 192/2022. 

Foarte important! Plafonarea se va aplica pentru fiecare lună în parte, nu se vor cumula consumurile! Asadar, pentru luna decembrie se va efectua regularizarea și se va aplica plafonarea corespunzătoare, ținând cont de măsurile legislative care au fost în vigoare pe parcursul acelei luni. În mod asemănător, pe factura pe care clienții o vor primi în luna februarie se va regăsi, pe o linie separată, și consumul corespunzător lunii ianuarie, împreună cu plafonarea lunii ianuarie.

Articole pe aceeasi tema

  • Semnal de alarma: renunta Exxon la licenta de exploatare a gazelor din Marea Neagra?Semnal de alarma: renunta Exxon la licenta de exploatare a gazelor din Marea Neagra?
  • Comunitatea forestierilor este si ea ingrijorata de exportul de gaze al RomanieiComunitatea forestierilor este si ea ingrijorata de exportul de gaze al Romaniei
  • Boala lunga, moarte sigura: Romgaz si ExxonMobil prelungesc pana la 15 noiembrie acordul de exclusivitate pentru proiectul de exploatare a gazelor de la Marea NeagraBoala lunga, moarte sigura: Romgaz si ExxonMobil prelungesc pana la 15 noiembrie acordul de exclusivitate pentru proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagra
  • Administratia Fondului pentru Mediu blocheaza 33.000 de potentiali prosumatori. Dupa nici o luna de la oprirea inscrierilor, AFM nu reuseste sa ofere explicatii clare si sa reporneasca programul de finantare.Administratia Fondului pentru Mediu blocheaza 33.000 de potentiali prosumatori. Dupa nici o luna de la oprirea inscrierilor, AFM nu reuseste sa ofere explicatii clare si sa reporneasca programul de finantare.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Dupa OMV Petrom, si kazahii de la Rompetrol se codesc sa plateasca taxa de solidaritate

Next Story

Comisia Europeana ne-a dat iar peste bot: specialistii OMV Petrom sunt sapte clase deasupra institutiilor statului roman

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Implinim 12 ani

Posted On 23 martie 2023

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Posted On 22 martie 2023

Biocombustibilii între marketing, epuizarea resurselor și poluarea mediului

Posted On 22 martie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Eu mi-am instalat statia mea acasa, am...

Posted On 10 martie 2023

Ar mai fi citeva masuri de luat Ș 1....

Posted On 15 februarie 2023

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansat curând, dosarele analizate în format digital

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.