Cum se poate reintregi sistemul energetic romanesc dupa ce Enel si CEZ si-au manifestat intentia de a vinde o mare parte a activelor din Romania?
Pare din ce in ce mai serioasa optiunea unor mari companii de utilitati prezente pe piata din Romania de a vinde activele detinute (preluate prin procesul de privatizare) in viitorul apropiat. Ne intrebam fara nici o rezerva de ce ar face acest lucru in conditiile in care in cei peste 10 ani de la preluarea companiilor romanesti de distributie energie electrica afacerea le-a mers ca pe roate? Nu a fost an in care sa nu obtina profit (de altfel pozitia de monopol le asigura o rata a rentabilitatii onoranata), Autoritatea de reglementare nu le-a deranjat prea mult activitatea, iar clientii romani sunt cat se poate de docili atunci cand preturile utilitatilor cresc. Nu ma vazut pe nimeni iesind in strada pentru ca s-a scumpit curentul sau gazelle natural. In sfarsit, cert este ca doua dintre cele patru mari companii straine care au cumparat parte din distributia de energie electrica au anuntat ca intentioneaza sa vanda activele detinute in Romania: este vorba despre Enel si CEZ.
Trebuie retinuta nuanta, in sensul ca este vorba de active si nu de intreg businessul in sine, asa cum am facut noi cand am vandut distributiile de energie in cauza, respectiv Oltenia, Banat, Dobrogea si Muntenia. Altfel spus trebuie sa mai asteptam pana sa intelegem rostul acestor vanzari. Oricum, daca procesul de vanzare se va derula dupa cum se anunta este evident ca o parte a companiilor cu capital romanesc prezente inca pe piata de energie electrica ar putea fi principalii clienti ai italienilor de la Enel si cehilor de la CEZ. In speta vorbim aici despre Hidroelectrica, Electrica si eventual Romgaz.
Hidroelectrica si Electrica si-au aratat déjà interesul pentru preluarea unor active de la Enel si CEZ. Asta face ca vanzatorii sa aiba déjà un reper vizavi de valoarea viitoarelor tranzactii. Pe de alta parte, nu vedem cine ar mai putea fi interesat de preluarea activelor scoase la vanzare, dat fiind faptul ca necesarul de investitii este unul inca enorm. Sa fie acesta un motiv pentru care Enel si CEZ vor sa scape de activele din Romania?
Foarte posibil. Timp de zece ani, cele doua multinationale au reusit sa faca din afacerea lor din Romania un business de mare success. Pentru ca intre timp lucrurile s-au mai schimbat, iar profiturile nu vor mai fi precum au fost pana acum, ideea de a vinde nu este deloc una rea. Si atunci, ideea de a cumpara este una buna? Aceasta este intrebarea fundamentala la care ar trebui sa stie sa raspunda Hidroelectrica, Electrica sau Romgaz. Sa nu ne grabim insa sis a luam declaratiile asa cum sunt. Cert este ca o strategie la nivel de tara, dat fiind faptul ca sistemul energetic national este de importanta strategica, ar putea duce la o reintregire a sistemului si chiar la aparitia unui prim holding in acest domeniu. Ar fi ideal sa sa poata intampal acest lucru. Are cine sa pregateasca insa un asemenea proiect? Tim par fi pentru ca nici italienii nici cehii nu se grabesc cu exitul. Iata ce spune comunicatul celor de la CEZ.
Grupul ceh de utilitati CEZ va incepe procesul de vanzare a activelor din Romania in luna octombrie si isi doreste ca transferul sa fie finalizat sau aproape de finalizare in anul 2022, au declarat, luni, pentru AGERPRES, reprezentantii companiei.
Aceasta dupa ce, luni dimineata, CEZ a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca lanseaza o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania.
Intrebati de AGERPRES daca acest lucru inseamna demararea procesului de vanzare, oficialii companiei au raspuns: “Testarea de piata precede invitatia pentru primirea unei oferte neangajante, care este o pre-faza pentru procesul de transfer al activelor. Dupa testarea de piata, vom evalua interesul exprimat si vom incepe oficial procesul de transfer al activelor in luna octombrie”.
Responsabilii companiei cehe au adaugat ca nu se grabesc cu finalizarea procesului, intrucat operatiunile din Romania au rezultate pozitive.
“Procesul de transfer al activelor va avea mai multe etape si ne asteptam ca durata lui sa fie una standard pentru tranzactii similare din punctul de vedere al marimii si al scopului. Ne dorim sa avem un proces finalizat sau aproape de finalizare la sfarsitul anului 2022, conform strategiei aprobate de compania-mama pentru procesul de transfer al activelor. Intrucat operatiunile CEZ din Romania au rezultate pozitive, nu exista o presiune imediata pentru transferul rapid al activelor. Toate activitatile si operatiunile planificate vor continua pana cand transferul va fi incheiat”, se mai arata in raspunsul companiei.
De astfel, in urma cu doua luni, Ondrej Safar, seful CEZ in Romania declara ca „Suntem fericiti in Romania si credem ca putem primi oferte interesante si competitive. Daca nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul in sine va fi unul standard si transparent si fiecare participant va avea oportunitatea de a face o oferta, apoi vom decide in functie de toate aceste elemente cand si cui vom vinde. Oricine din Romania sau din strainatate va avea posibilitatea de a face o oferta”, a continuat seful CEZ Romania. „Pastram in continuare proiectele deja incepute si vom incepe derularea altora, mentinem investitiile si ramanem un partener important pentru mediul in care activam. Suntem si vom ramane in continuare in spatele contractelor pe care le avem si pe care le vom incheia. Deci, una peste alta, nu foarte multe lucruri se vor schimba”,
CEZ a inclus in testarea de piata sapte companii romanesti (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania), conform comunicatului.
Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Ei vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)
Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ de banca de investitii Societe Generale.
Grupul CEZ in Romania se numara printre principalii lideri de utilitati integrate din Romania. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distributie (1,4 milioane portofoliu de clienti, 6.826 GWh de energie electrica livrata in 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fantanele-Cogealac (capacitate instalata de 600 MW, productie de 1.105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Resita format din patru lacuri de acumulare si patru micro hidrocentrale (capacitate instalata 22 MW in total, productie de 83 GWh in 2018) si furnizarea de energie electrica si gaze catre clientii finali (vanzari de 3.425 GWh in 2018).
Procesul de transfer al activelor din Romania se deruleaza in conformitate cu noua strategie a companiei-mama, aprobata in luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, Romania, Turcia si partial si din Polonia. Fac exceptie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreste sa le dezvolte mai departe acasa si in strainatate.
Grupul CEZ a intrat pe piata energetica din Romania in 2005, odata cu achizitia unei companii de distributie. Activele romanesti au generat de la inceput EBITDA pozitiv si contribuie in mod regulat la dividendele Grupului CEZ.