0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Cum se pregateste Romania pentru iarna: “se stinge lumina” peste intreprinderi, prin pret sau prin planuri de sistare a gazelor la iarna. Traiasca dependenta de gazele rusesti!

Posted On 12 decembrie 2019
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: conventia romano rusa, gaze de import, pret gaze, sistemul international de transport gaze, tranzitul de gaze pe teritoriul Romaniei, Turk Stream

In timp ce vecinii se pregatesc pentru o ”altfel” de iarna, noi ne pregatim sa “stingem lumina” peste intreprinderi, prin PRET (care a depasit nivelurile europene pe piata libera) sau prin PLANURI de sistare a gazelor la iarna.

In data de 11 decembrie 2019, un aranjament financiar care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, in valoare de 50 de milioane de dolari, in scopul aprovizionarii cu gaze naturale a Republicii Moldova, in caz de necesitate de la 1 ianuarie 2019, a fost semnat de catre prim-ministrul Ion Chicu si directorul general BERD pentru Europa de Est si Caucaz, Matteo Patrone, transmite IPN. Pe data de 11 decembrie 2019 directorul executiv al Bulgartransgaz, declara: “Suntem pregatiti ca de la 1 ianuarie sa inversam fluxul si sa asiguram consumul de gaze pentru Bulgaria, Grecia si Macedonia de Nord prin Turk Stream (n.a. adica eliminarea Tranzitului de gaz prin Romania)“

Pe data 11 decembrie 2019, in Romania, ArcelorMittal Hunedoara anunta ca suspenda productia, din cauza conditiilor pietei si a preturilor ridicate ale energiei si gazelor. Astfel, in timp ce vecinii se pregatesc pentru o ”altfel” de iarna, noi ne pregatim sa “stingem lumina” peste intreprinderi, prin PRET (care a depasit nivelurile europene  pe piata libera) sau prin PLANURI de sistare a gazelor la iarna.

La 30 noiembrie 2019, turcii au facut ”sudura din aur”, care a conectat Turk Stream cu conducta de gaz de pe teritoriul Bulgariei. Bulgartransgaz va umple conducte de gaz pe teritoriul sau pana pe 15 decembrie 2019, turcii pana pe 20 decembrie 2019, totul pentru a avea gaze pentru Bulgaria, Grecia si Macedonia de Nord.

Acesta este momentul de sfarsit al Sistemului de Tranzit gaze pe teritoriul Romaniei, asa cum a fost el conceput. In anul 1974, la Sofia,  s-a semnat “Conventia generala cu privire la colaborarea in valorificarea zacamantului de gaze condensate de la Orenburg si construirea conductei magistrale de gaze Orenburg-granita de vest a URSS si livrarile de gaze naturale din URSS”, intre Guvernele Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei, Cehiei, RDG si URSS si care a pus bazele efective de construire a sistemului international de transport gaze naturale in Europa.

Constientizarea situatiei rezervelor de gaze naturale din Romania si tinand cont de nivelul anual al consumului de gaze, dupa anul 1975 s-a acceptat situatia critica in care se gasea Romania in ceea ce priveste balanta gazelor naturale si a inceput o puternica campanie diplomatica pentru accesarea resurselor rusesti de gaze naturale. Astfel, d-l Barladeanu, membru al Comitetului Central al Partidului Roman, a fost insarcinat pentru a negocia cu sovieticii inceperea importului de gaze din URSS in Romania, oficialii romani recunoscand ca afirmatia facuta sfidator in urma cu un deceniu la adresa Moscovei trebuie corectata: „Marea nu este decat un lac de petrol, iar perna doar un puiut de gaze” – repozitionarea oficialilor Romani, au adus in anul 1978 includerea Romaniei in randul tarilor importatoare de gaze rusesti.

Ulterior “Conventiei generale”, dupa dese interventii ale d-lui Barladeanu s-a reusit in 9 februarie 1976 la Moscova sa se incheie “Conventia interguvernamentala” Romania-URSS, privind valorificarea zacamantului Orenburg si livrarile de gaze din URSS in Romania, prin care se stabilea cota de participare a partii romane la realizarea obiectivului si cantitatea de gaze ce urma sa se livreze Romaniei anual in contul acestei datorii. Acelasi Baibakov seful GOSPLAN -ului afirma: “ fara interventia boierului de Mauerer (fost prim ministru al Romaniei), care stie sa vorbeasca, Romania nu ar fi primit niciodata gaze”.

Conventia interguvernamentala prevedea ca pentru participarea Romaniei la realizarea obiectivului (inclusiv dobanzi calculate), URSS va livra Romaniei timp de 12 ani gaze naturale in cantitate constanta. Pe plan international in aceasta perioada au loc doua mari crize energetice, in anii 1973-1974 si respectiv 1981-1982, care determina modificari in politica multor tari (identificarea unor surse alternative de energie viabile, diversificarea furnizorilor de energie, orientarea spre industria usoara, cresterea eficientei instalatilor etc.).

Aceasta noua abordare la nivel mondial, determina continuarea relatilor dintre Romania si fosta URSS, iar in anul 1986, la Moscova se semneaza “Conventia intre Guvernul Romaniei si al URSS privind tranzitul pe teritoriul Romaniei a gazelor naturale din URSS catre Turcia, Grecia si alte tari”, care prevedea construirea de catre partea romana a unei conducte de 1220 mm x 187 km x 55 bar, pentru transportul gazelor naturale pe teritoriul Romaniei. Gazele predate de URSS in punctul Isaccea (granita cu Ucraina) vor fi transportate de partea romana si predate in punctul Negru Voda (granita cu Bulgaria) reprezentantilor  URSS.

Fosta URSS urma sa plateasca servicii de transport gaze naturale, pentru tranzitarea teritoriului Romaniei, la capacitatea comandata a conductei magistrale (10 mld mc/an), sub forma de gaze naturale livrate in Romania. Ulterior anului 1989, relatile dintre Romania si Federatia Rusa (continuatoarea politicii in sectorul gazelor naturale) au continua si astfel in 1996, s-a incheiat la Moscova, „Conventia intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind extinderea capacitatii conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale in terte tari (Turcia, Grecia si alte tari) si in Romania”. In baza acestei Conventii: s-a construit punctul de import gaze Mediesu Aurit (granita romano-ucraineana), cantitatile de gaze naturale ce pot fi importate prin aceasta conducta sunt de 4 miliarde mc/an.

Constructia conductei a fost finalizata la sfarsitul anului 1999, s-a construit o noua conducta de tranzit gaze Dn 1200 x 54 bar Isaccea – Negru Voda, cu o capacitate de 10 mld mc/an. Aceasta a fost finalizata in 2003. Ulterior anului 2004, colaborarea dintre cele doua tari in domeniul gazelor s-a redus substantial, ea atingand cote accentuate de ”raceala” in ultimii ani si atragand dezinteresul din partea Federatiei Ruse fata de livrarea/tranzitarea gazelor in/prin Romania.

Romania este si va fi dependenta de molecula de gaz ruseasca, cel putin in urmatorii ani, si se impune in iarna aceasta mai mult decat oricand “reinventarea unui boier” care sa stie sa vorbeasca, pentru ca in Romania sa mai ajunga molecule de gaz rusesc, in conditii optime.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Contorizarea inteligenta nu este moft, ci necesitate. Dezvoltarea tehnologiei a dus si la un cost mai scazut al montarii

Next Story

Lege sau faradelege: schimbarea distribuitorului de gaze in Otopeni blocheaza lucrarile la linia ferata a aeroportului si sisteaza orice extindere a retelei de gaze

Articole pe aceeasi tema

0

E.ON: Am plătit cu 400% mai mult pe gaz în 2021 față de 2020

Posted On 9 februarie 2022
, By Redactia

Rusii se sacrifica si reduc livrarile de gaze catre Europa

Posted On 17 ianuarie 2022
, By Redactia
0

Anul viitor pretul gazelor va scadea la jumatate: o profetie care ar trebui sa dea de gandit furnizorilor de gaze

Posted On 25 septembrie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.