Cum se va aplica noua strategie energetică a României după alegeri?
Strategia energetică a României a intrat în circuitul de avizare interministerială cu semnătura ministrului Energiei şi a ministrului Mediului, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
” Cred că în primul rând România îşi asumă această Strategie Energetică după foarte mulţi ani şi ea a plecat în avizare interministerială cu semnătura mea şi a ministrului Mediului, Mircea Fechet. Deci, cel mai greu pas din tot procesul de avizare intermistrial a fost făcut. E adevărat că mai avem foarte mulţi avizatori, inclusiv Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Nu ştim ce ar fi de la anul, dar cu siguranţă această strategie nu e făcută pentru un ministru sau pentru un mandat, e făcută pentru viitorul ţării şi sunt convins că putem s-o adoptăm până la finalul anului”, a spus Sebastian Burduja, la PowerShift Summit, eveniment organizat de RWEA şi RPIA, alături de WindEurope şi SolarPower Europe.
În ultimii 20 de ani, România a avut cel puțin șapte strategii energetice, care, din păcate nu a fost asumată de nici un partid pentru a propune ca aceasta să devină o lege respectată indifferent de schimbarea guvernării la nivel politic. De-a lungul anilor au fost cooptați în consultări specialiști din domeniul energetic și nu numai, dar evoluțiile în cee ace privește tranziția energetică a UE au făcut ca reactualizările strategiei să fie necesare aproape în fiecare an.
Nu mai departe, Planul Naţional Integrat Energie, Schimbări Climatice a fost transmis în formă finală către Bruxelles recent. ”Prin Strategie, noi ne-am asumat ca în 2030 să avem mai bine de jumătate din puterea instalată în producţia de energie verde şi cred că planurile de investiţii pe care le-am lansat se duc în direcţia aceasta. Cum facem această tranziţie suportabilă? În primul rând, investind cu producţie mai multă, preţurile ar trebui să scadă. Şi sunt convins că vor scădea, mai spune Sebastian Burduja.
Toate aceste asepecte vor fi confirmate sau infirmate de abia în primăvara anului viitor, când piața de energie va redeveni una concurențială. În funcție de cum va evolua piața, investitorii își vor adapta strategiile pentru o perioadă mai lungă de timp. Întrebarea este dacă strategia va putea fi luată ca un reper?