0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene
Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Cum va raspunde piata de energie primului soc al liberalizarii?

Posted On 28 august 2012
By : Redactia
Comment: 0

Cu siguranta, nici Guvernul, nici Ministerul Economiei nu au un raspuns la aceasta intrebare. In rest, ne-am obisnuit sa luam in calcul, atunci cand vorbim de liberalizarea preturilor, doar consumatorii casnici, in speta cei vulnerabili, saraci, fara posibilitatea de a-si acoperi consumul in lipsa subventiilor date de stat.

Or, in aceasta ecuatie a economiei de piata, a performantei energetice, latura sociala nu inseamna aproape nimic. Nu suntem cinici, dar consumatorii de energie si gaze naturale, care intretin sistemul si de care depinde progresul unei tari nu sunt doar casnicii, ci mai ales agentii economici, asupra carora efectele liberalizarii isi vor pune grav amprenta. Cat priveste populatia, trebuie spus ca aici lucrurile sunt deja avansate din punct de vedere al pretului, in momentul de fata kilowatul consumat fiind la un pret apropiat de cel platit de nemti, francezi sau italieni, protejati in fata scumpirilor de cu totul alte parghii decat cele ale ajutorului social.

Marea problema a liberalizarii preturilor, incepand cu luna septembrie, o reprezinta asadar consumatorii industriali, cei eligibili, dar si cei care nu se vor incadra in aceasta categorie, dar vor iesi din vechea structura a consumatorilor neeligibili. Deschiderea pietei, caci asa trebuie sa gandim liberalizarea, va afecta in primul val afacerile mici, acele IMM-uri carora la tinem isonul de peste 20 de ani incoace.

Energy-Center a aratat in cateva analize dedicate pietei de energie ca liberalizarea directa era de preferat unei liberalizari in etape, fie si numai pentru faptul elementar ca un soc te mobilizeaza mult mai bine de cat valuri repetate, dar de mai mica intensitate. Nu mai are rost sa aducem in discutie aceste argumente, caci lucrurile au fost deja transate, din pacate, nu dintr-o perspectiva obiectiva a dezvoltarii Romaniei, cat dintr-o perspectiva de comanda, venita din partea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Ceea ce trebuia sa se intample inca din 2007, s-a intamplat acum, in 2012, in plina criza economica.

Nu lasa pe maine ceea ce poti face azi. Asa trebuia sa gandim in 2007, cand Romania era in plin avans economic (nu comentam aici premisele acestui avans), si cand socul liberalizarii putea fi mult mai usor depasit, atat de catre consumatorii industriali cat si de catre cei casnici. In fine, trecutul nu ne mai invata nimic, din pacate.

Trecand peste aceasta introducere, destul de lunga, Energy-Center propune o analiza cat se poate de obiectiva asupra pietei de energie din Romania, a perspectivelor ei, plecand de la considerentul ca liberalizarea nu este neaparat o drama, cat mai ales un moment al adevarului. Pe care, a sosit timpul sa-l acceptam.

Tocmai de aceea, a venit momentul sa ascultam toti actorii din aceasta piata, de la producatori, la distribuitori, furnizori si consumatori, sa intelegem mecanismele de piata existente (in speta ale OPCOM) si, nu in ultimul rand, sa realizam ce inseamna integrarea pietei romanesti in contextul pietei energetice europene.

Pentru acest demers, curajos ii spunem noi, avem nevoie de colaborarea dumneavoastra, a celor ce ne cititi, precum si a specialistilor din energie, atatia cat mai sunt ei. Cu siguranta nu ne va fi usor si suntem constienti ca este dificil sa ne atingem obiectivul, fara un sprijin real al celor interesati de viitorul energetic al Romaniei, care, asa cum ne place sa spunem, reprezinta sangele oricarei economii.

Nu ne asteptam din partea institutiilor statului la nici un ajutor, chiar daca mare parte din sistemul energetic este inca in mana lor. Viitorul, cel putin in acest domeniu, il decide piata, o piata care trebuie sa fie libera si bine reglementata. Nu trebuie sa mai auzim de „baieti destepti” decat in sensul bun al cuvantului. Nu exista piata concurentiala in care toti sa castige si nimeni sa nu piarda. Castiga baietii destepti, fara ajutorul politicului, si care stiu sa riste atunci cand este cazul, apoi sa castige sau sa piarda, dupa cat de destepti au fost.

Avem nevoie de furnizori de energie, oricat de mult i-am hulit in ultimii ani, pentru ca ei isi asuma riscuri enorme. De felul in care functioneaza si este reglementata piata, acesti furnizori, traderi, cum vreti sa le spuneti, pot vinde energie ieftina, sau scumpa, consumatorilor. In acelasi timp, nu mai putem ignora rolul producatorilor de energie, controlati inca de stat, pentru ca pe acest segment sunt sanse imense de investitii din partea sectorului privat. Cand va aparaea concurenta si in randul producatorilor, cu siguranta ca problema sociala nu va mai fi una acuta, asa cum este azi.

Ca sa conchidem. In plina seceta, cand energia hidro, cea mai ieftina, intra in balanta energetica cu mai putin de zece procente (caz unic in ultimii 20 de ani), pretul in piata Spot este unul echilibrat. In aparenta, desigur. Oare cat va mai dura?

Articole pe aceeasi tema

  • Ajutorul de stat pentru conducta Iasi-Ungheni a respectat legislatia europeana, si ce folos?Ajutorul de stat pentru conducta Iasi-Ungheni a respectat legislatia europeana, si ce folos?
  • Minunile din vreme de pandemie : profitul Electrica a crescut cu 146,2% in primele nou luni din 2020Minunile din vreme de pandemie : profitul Electrica a crescut cu 146,2% in primele nou luni din 2020
  • Selectia pentru administratorii privati  devine o banala smecherie damboviteanaSelectia pentru administratorii privati devine o banala smecherie damboviteana
  • Mai poate salva Transelectrica filiala de mentenanta Smart?Mai poate salva Transelectrica filiala de mentenanta Smart?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De ce nu umbla administratorul special in cotloanele ascunse ale Hidroelectrica?

Next Story

Eficienta energetica: poate Romania sa renoveze toate cladirile pana in 2050?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Posted On 12 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

nu inteleg nici acum, in acest document,...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.