Curtea Constitutionala a evitat pe ultima suta de metri legarea de glie a consumatorilor de utilitati.
Populismul parlamentar a luat astazi o lovitura dura din partea Curtii Constitutionale care a decis ca Legea privind amanarea platii facturilor la utilitati, initiata de trio-ul Ciolacu-Ponta-Tariceanu, nu este constitutionala. Energy-Center a incercat sa explice inca de la momentul initierii legii privind amanarea platii facturilor la utilitati ca o asemenea decizie poate avea consecinte absolut nocive asupra sistemului energetic in principal si asupra economiei pe ansamblu la modul general. Am asteptat la vremea respectiva o reactie din partea mediului de afaceri, in speta a companiilor din sistemul energetic, dar putini au fost cei care au avut curajul sa spuna public ca legea este o aberatie. Si stiti de ce? Pentru ca pentru unii era ciuma, pentru altii muma. Si am explicat ulterior. Probabil ca de aici a plecat si verdictul Curtii Constitutionale, care si-a spalat astfel o parte din multele bube pe care le are. Dar, asta este o alta poveste.
“In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru acordarea unor facilitati pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României este neconstitutionala, in ansamblul sau”, se arata intr-un comunicat al CCR.
Pana sa apara si explicatiile acestei decizii (motivarea Curtii) ne permitem sa atragem atentia ca populismul parlamentar este departe de a fi stavilit. In continuare sectorul energetic este sub lupa demnitarilor care considera ca aici se fac bani cu gramada si ca “spolierea consumatorilor” romani este o practica uzuala. Nu mai departe, zilele trecute, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, scria pe o retea de socializare ca Romania are printre cele mai mari preturi la energie electrica din Uniunea Europeana si ca depasim din acest punct de vedere Germania, Olanda, Franta etc. Chestiunea este mult mai complexa decat cea pe care incerca sa o sugereze domnul Iulian Iancu, care in sprijinul afirmatiilor sale a pus si un tabel cu pretul energiei in tarile din Uniunea Europeana. In realitate am asistat la o manipulare, care, din fericire, nu a prins la nimeni. Asemenea “initiative” o sa mai existe insa.
Dovada ca, zilele trecute, un alt parlamentar ce moare de grija romanilor, Daniel Zamfir, a solicitat premierului Ludovic Orban sa amane liberalizarea preturilor la utilitati printr-o hotarare de Guvern, pentru ca “aceasta va avea consecinte extrem de grave”.
“Ii cer public prim ministrului Ludovic Orban sa amane liberalizarea preturilor la utilitati. Guvernul Ciolos a decis ca liberalizarea preturilor la utilitati sa se faca cu un an mai devreme decat era prevazut. Noi solicitam urgent ca prim ministrul, printr-o hotarare de Guvern, sa decida amanarea liberalizarii preturilor intrucat aceasta liberalizare va avea consecinte extrem de grave.” Zamfir, care se pricepe si la banci si la fonduri de investitii si la piata de capital, mai nou se pricepe si la energie. Atentie insa, pericolul unor asemenea initiative nu a disparut.
Intereseant este ca atunci cand apar asemenea initiative legislative, parlamentarii nu se consulta cu institutiile abilitate in domeniul respectiv. In cazul legii care prevedea amanarea platii facturilor la utilitati prima institutie care trebuia sa aiba un cuvant de spus era Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Mai mult, ANRE trebuia sa aiba o pozitie vehementa imediat ce initiativa legislativa a devenit publica. Dar, a tacut malc si de abia intr-un tarziu vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a avut curajul sa scoata capul la suprafata.
“Evident ca sunt categorii de consumatori casnici si industriali pentru care aceasta masura le este de ajutor. Sa generalizam la nivelul propus este periculos. Domeniul energetic are nevoie de infuzie de capital. In contextul aplicarii acestei masuri, furnizorii nu vor incasa niste sume, dar au in continaure obligatia platii catre distribuitori si alti parteneri. In ce priveste creditele de trezorerie in sprijinul acestora, din experienta anilor trecuti pot sa spun ca nu va fi aceeasi situatie ca in cazul credielor cu buletinul pentru electrocasnice. Va fi birocratie mare. Nu va fi simplu sa accesezi aceste credite. Poate ca furnizorii mari au resurse. Ma tem insa ca vom asista la iesirea din piata a multor furnizorilor mici. Daca generalizam aceasta exonerare de la plata, riscam sa nu-si plateasca facturile nici persoanele care isi permit. Sper sa nu ceara toata lumea asta pentru binele sistemului. Din acesti bani se sustine sistemul, acest cash este crucial”, a spus Zoltan Nagy Bege. Atentie insa, dupa ce legea trecuse deja de Parlament.
Amintim ca legea votata recent prevedea ca orice persoana fizica poate cere amanarea timp de trei luni a platii facturilor. Iata exact prevederea din legea declarata neconstitutionala:
“La cererea beneficiarului, persoana fizica, afectata direct sau indirect de masurile impuse de autoritatile competente, pe perioada starii de urgenta sau a operatorului economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs, raportat la media celor doua luni anterioare, se amana la plata, pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilitati: apa-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV, cu exceptia serviciilor de voce si date mobile. La expirarea perioadei de 3 luni mentionate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobânzi si penalitati de intârziere. Operatorii economici care suporta amânarea la plata vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna”
“O astfel de lege nu face altceva decat sa acutizeze si mai mult problemele pe care economia romaneasca deja le are. Fara un flux de numerar constant, fara bani aflati in circulatie orice economie se sufoca. Or, neplata facturii la utilitati exact asta face: scoate din economie o cantitate foarte mare de bani. Se prefigureaza un blocaj financiar urias tocmai pentru ca statul incurajeaza consumatorii sa nu isi achite facturile, ceea ce se poate transforma intr-o cangrena de nestapanit pentru intregul sistem economic. Pe scurt, aceasta cangrena va omori atat companii care astazi inca mai sunt viabile, cat si initiative de business care ar putea crea noi locuri de munca. Insist pe ceea ce se numeste fluxul de numerar, caci acesta este esenta, sangele oricarei economii. In lipsa lui, in lipsa oxigenarii orice organism, cat ar fi el de sanatos, intra in coma. Aici poate duce la nivel macroeconomic legea care ia in considerare amanare platii facturilor la utilitati pentru o perioada de trei luni de la declansarea starii de urgenta in Romania. Acelasi lucru este valabil si pentru sistemul energetic. Este elementar sa stim ca furnizorii de energie electrica si gaze naturale colecteaza circa 60% din totalul taxelor care izvorasc din valorificarea acestor doua marfuri. Or, taxele respective sunt directionate catre bugetul statului exact de catre furnizori, adica cei ce le colecteaza. Cum ar fi ca dintr-o data aceste taxe sa dispara, sau sa se diminueze puternic? Si iar insist asupra fluxului de numerar: isi permite statul roman sa renunte la una dintre cele mai importante surse de venit? Cat priveste efectele legii asupra intregului lant de generare, transport, distributie si furnizare energie si gaze este cat se poate de evident ca totul se poate prabusi in timp record. Deja exista intarzieri la plata facturilor pentru ca multi operatori economici si-au redus activitatea, sau intampina probleme in desfasurarea activitatii. Din momentul in care statul, sau o lege nascocita dintr-o minte bolnava, vine si spune ca nu mai e cazul sa plateasca pentru o perioada de trei luni se alege praful de intreg sistemul energetic”, declara intr-un interviu pentru Energy-Center.ro, administratorul Getica 95, Viorel Tudose.
Una peste alta, Curtea Constitutionala a rezolvat problema. Chiar suntem curiosi ce a stat la baza deciziei?