Curtea de Apel Bucuresti o trimite acasa pe Firea
Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea tuturor hotararilor de infiintare ale celor 22 de companii municipale. Spuneam inca din aprilie ca holdingul municipal e o mare teapa data cetatenilor municipiului Bucuresti, care vor plati mai mult pe servicii mai proaste si ca in realitate aceste companii au fost create pentru a sifona cateva sute de milioane de euro anual din bugetul municipalitatii si pentru a fideliza si creste o masa de votanti vitala pentru obtinerea unui nou mandat de primar general. In urma acestei hotariri a instantei Gabriela Firea ramane si fara bani si fara voturi. Deci si fara sanse la un nou mandat cata vreme nu a facut nimic pentru Bucuresti inafara de a toca banii contribuabililor pe pomeni electorale.
Va invit,dragi prieteni,sa cititi/recititi textul scris de mine pe 2 aprilie la cateva zile dupa ce Consiliul General a aprobat un buget de 1.2 miliarde lei pentru cele 22 de companii municipale:
Gabi Firea a facut-o de oaie. Saptamana trecuta, intr-o sedinta destul de agitata a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, primarita noastra a pus la bataie 1.2 miliarde de lei. Daca ar fi banii dansei, nu as fi avut nimic impotriva. Dar sunt banii nostri, ai contribuabililor pe care ii arunca pe apa Dambovitei. Aceasta suma uriasa reprezinta bugetele cumulate ale celor 22 de companii municipale nou infiintate de doamna Gabriela Firea. Prin aceste monopoluri nu inseamna ca locuitorii municipiului Bucuresti vor beneficia de servicii mai bune si mai ieftine. Crearea acestui holding trebuie verificata de Consiliul Concurentei si de organismul european din cadrul Comisiei, respectiv DG Competition, sub aspectul respectarii si conformarii la legislatia concurentei. Sunt sectoare de piata unde exista o foarte mare concurenta. De exemplu, serviciile de paza. Probabil doar in Bucuresti sunt peste 1000 de firme de paza. Ca atare nu vad ratiunea economica pentru care municipalitatea sa-si faca propria firma de paza, pe care urmeaza sa fie angajati peste 3000 de oameni.
Primaria Bucurestiului ar obtine tarife mai bune in urma unei licitatii la care sa participe orice companie de profil interesata. In martie, o alta firma a municipalitatii, Compania de Agrement, a atribuit un contract de paza la Compania de Paza a municipalitatii, la un tarif de 16 lei pe ora, cu 4 lei mai mult decat pretul pietei. De la 1 aprilie, serviciul de management al traficului operat in ultimii zece ani de compania UTI a fost preluat de compania municipalitatii, doar ca la un buget de 4 milioane de euro, de patru ori mai mare decat bugetul alocat in 2016. Tot de la 1 aprilie, de iluminatul public se va ocupa o alta companie municipala, care va inlocui compania Luxten. Evident, cu costuri de operare mult mai mari.
Dublarea fondului de salarii
Doar fondul de salarii pentru cele 22 de companii municipale este de 372 de milioane de lei anual. Stiti care este fondul de salariu al Primariei Municipiului Bucuresti, unde sunt vreo 2000 de angajati cu cei din din unitatile subordonate? 377 de milioane de lei. Dintr-un foc, doamna primar a dublat fondul de salarii. Primarul Bucurestiului este in campanie electorala zi de zi pe banii nostri. Arunca sute de milioane de lei in pomeni electorale, in loc sa finanteze programe, strategii si investitii de fluidizare a traficului rutier, de reducere a poluarii, pentru dezvoltarea armonioasa si sustenabila a orasului.
Exemplul vienez
Gabi Firea justifica crearea holdingului municipal prin exemplul vienez. Ceea ce omite sa spuna insa, este faptul ca holdingul municipalitatii vieneze functioneaza pe parteneriatul public-privat. Asta inseamna ca holdingul vienez atrage bani de pe piata de la banci si fonduri de investitii. Dar asta reclama pentru eficienta functionare, competenta, expertiza, transparenta si competivitate. Din pacate, cele 22 de companii municipale ale doamnei primar au fost gandite sa cheltuie doar banii contribuabililor. Pentru ca raportat la managementul acestor companii, ele nu vor fi in masura niciodata sa devina finantabile sau bancabile. Vorbim de 157 de oameni alesi pe spranceana de doamna primar general, dar nu pe competente profesionale sau capabilitati manageriale, sa populeze cele 22 de consilii de administratie. Doar fondul de salarii pentru acesti “specialisti” e de 9 milioane de lei anual. Aparatul propriu al Primariei Bucurestiului numara 890 de salariati. Pe cele 22 de companii doamna primar intentioneaza sa angajeze 8000 de oameni, o adevarata masinarie electorala, daca avem in vedere efectul multiplicator al votului.
Administratia Bucurestiului ar trebui regandita din temelii. Cele 6 primarii de sector impreuna cu primaria municipiului Bucuresti cheltuie anual peste 2 miliarde de euro. Cu toate astea, orasul Bucuresti este departe de a arata ca o capitala europeana din punct de vedere al infrastructurii utilitare si de transport, din punct de vedere urbanistic, cultural, administrativ si al gradului de satisfactie al cetateanului. Pentru o mai eficienta administrare a banului public ar trebui sa desfintam primariile de sector si sa transformam Bucurestiul in metropola. Actualul sistem administrativ incurajeaza hotia si risipa de bani publici.