Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?
Dupa ploaie clop de paie: ANRE a solicitat si CNA a aprobat difuzarea unor spoturi video pentru informarea consumatorilor despre liberalizarea pietei de energie
Ieri am mai aflat ceva, oficial. Se presupune ca din cei aproximativ 5,7 milioane de consumatori care au ramas in serviciul universal, mai bine de 4,5 milioane au un consum mediu lunar de sub 80 de kvh, conditii in care factura medie pe luna era undeva in jurul a 30 de lei. Ramanand in serviciul universal, fara sa-si schimbe furnizorul si la preturile crescute si anuntate ar insemna ca pentru respectivii consumatori factura lunara ar creste cu 5-6 lei. Pai, ce este asa o mare scofala? Nici nu se simte o asemenea crestere, cu exceptia familiilor nevoiase, care nu se stie cate sunt.
Cam tarziu si-au dat seama reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie ca marea buba a haosului creat in piata de energie electrica dupa liberalizare se datoreaza lipsei de informare a consumatorilor. Dupa principiul mai bine mai tarziu decat niciodata, ANRE spera sa mai indulceasca esecul liberalizarii, iar clientii casnici care nu au auzit inca de ofertele concurentiale sa se indrepte masiv spre furnizorii cu cele mai bune preturi.
Prin acest demers, ANRE a mai luat o povara de pe umarul furnizorilor de energie electrica care au fost desemnati ca furnizori pentru serviciul universal si care ar fi avut obligatia legala ca inca de anul trecut sa-si informeze consumatorii despre ceea ce inseamna liberalizarea totala a pietei de energie. Furnizorii de ultima instanta, deveniti astazi furnizori in serviciul universal (6 la numar), sunt acele companii care ani de zile s-au bucurat de pret reglementat la consumatorii casnici nefiind “provocati” sa faca vreun efort major pentru a-si putea pastra clientii sau a-si achizitiona energia necesara intr-o competitie libera. Aceasta le era servita in mare parte pe tava de la cei doi mari producatori detinuti de stat: Hidroelectrica si Nuclearelectrica (in anumite perioade si Complexul Energetic Oltenia).
Trecand in piata concurentiala, dar avand si statutul de serviciu universal (Enel, E.ON, Electrica, CEZ si Tinmar Energy) ar fi trebuit sa trimita cam peste 8 milioane de plicuri cu maculatura care sa destepte consumatorii vizavi de ce-I asteapta. Asta presupune o cheltuiala, nu-I asa? Mai mult decat atat, cum e sa-I spui consumatorului din zonele care nu au acces la informatii decat prin intermediul televiziunii ca ar fi bine sa-si schimbe furnizorul daca vrea un pret mai mic la energie electrica. Toate companiile s-au prevalat de informatiile plasate pe site-urile lor de parca toti romanii ar sti cum sa lucreze cu internetul.
Pe fondul acestei lipse de informare, prima miscare majora a furnizorilor de serviciu universal a fost sa creasca preturile cu 15-26%. Este foarte adevarat ca furnizarea in serviciul universal comporta niste cheltuieli suplimentare care pleaca de la achizitia de energie din piata concurentiala (lucru cu care furnizorii erau mai putin obisnuiti), de la stabilirea unui profil de consum sau de la o posibila variatie majora a numarului de consumatori. Daca se actiona dupa principiul concurential toate aceste influente puteau fi tinute insa sub control, fara prea mari cheltuieli. Dar, este mai simplu sa ceri de la cel care este obisnuit sa dea fara sa intrebe de ce?
Se spune ca in momentul de fata un mare furnizor de energie electrica emite zilnic cateva zeci de mii de facturi, pe care le expediaza apoi milioanelor de consumatori. Asadar, alte milioane de plicuri cu informatii despre liberalizarea pietei ar fi facut aproape imposibila activitatea furnizorilor. Asa este daca ne raportam la luna ianuarie, dar daca Campania de informare incepea de anul trecut, cum era normal, nu se ajungea la situatia aceasta.
Se pare insa ca grija ANRE pentru o mai buna informare a cosumatorilor privind efectele liberalizarii pietei de energie electrica trece exclusiv “prin stomacul” furnizorilor de ultima instant, sau de serviciu universal. Nimeni nu s-a intrebat de ce ANRE nu tine seama si de ceilalti 54 de furnizori de energie electrica care se afla de ani buni in piata concurentiala si care isi asuma riscurile de la un capat la altul exclusiv pe cont propriu. Oare acesti furnizori au un alt statut? Ba, mai mult, analizand ofertele concutentiale din piata constatam ca cele mai performante, nu numai din punctul de vedere al pretului energiei active vin in mare masura din partea furnizorilor concurentiali. O tine seama spoturile gratuite ale ANRE si de acestia?
Ieri am mai aflat ceva, oficial. Se presupune ca din cei aproximativ 5,7 milioane de consumatori care au ramas in serviciul universal, mai bine de 4,5 milioane au un consum mediu lunar de sub 80 de kvh, conditii in care factura medie pe luna era undeva in jurul a 30 de lei. Ramanand in serviciul universal, fara sa-si schimbe furnizorul si la preturile crescute si anuntate ar insemna ca pentru respectivii consumatori factura lunara ar creste cu 5-6 lei. Pai, ce este asa o mare scofala? Nici nu se simte o asemenea crestere, cu exceptia familiilor nevoiase, care nu se stie cate sunt.
Bun, dar plecand de aici va sugeram sa calculati invers. Cum este pentru un furnizor de serviciu universal sa incaseze brusc, sa zicem doar de la un milion de consumatori, cu 5 lei mai mult pe luna pentru fiecare consumator? Nu-I mai bine sa ramana ala, consumatorul, in intuneric? Mai corect spus in intunericul mintii?
Revenind la discutiile de ieri dintre ANRE si reprezentantii Consiliului National al Audiovizualului va prezentam mai jos, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, cateva fragmente din sedinta.
“Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat, marti, printr-un vot de principiu, o solicitare a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), privind difuzarea in regim de campanie de interes public a unor spoturi audio si video referitoare la liberalizarea pietei de energie electrica.
“Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, piata de energie electrica s-a liberalizat. Ai dreptul sa alegi un furnizor din piata concurentiala, in mod gratuit, fara costuri sau modificari de ordin tehnic. Pentru alegerea unei oferte de furnizare optime, clientul casnic poate adresa o cerere de oferta oricarui furnizor sau sa utilizeze comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE. Campanie de informare sustinuta de ANRE”, se precizeaza in spotul ANRE.
“Da, mi se pare utila campania asta, pentru ca nimeni n-a inteles… Chiar e nevoie”, a spus Cristina Pocora, membru al CNA, in timp ce presedintele CNA, Monica Gubernat, a sugerat sa fie trecuta si o data pana la care se poate efectua alegerea.
Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte ANRE, a solicitat Consiliului prelungirea campaniei pana la 30 iunie 2021.
“Motivul pentru care consideram ca ar fi util un asemenea mesaj este ca, in continuare, din cei peste 8,7 milioane de clienti casnici de energie electrica din Romania, peste 5,7 milioane sunt in piata reglementata, sunt alimentati in baza unui contract reglementat. Deci, un numar de peste 5 milioane de gospodarii din Romania ar fi interesate de acest mesaj. (…) Si avand si aceasta perioada de tranzitie de 6 luni, perioada in care si furnizorii lor ii vor informa lunar despre acest lucru si saptamana trecuta prin acea modificare legislativa am introdus si o simplificare a modului de contractare, cred ca este exact perioada in care au nevoie de aceste informatii si de acest imbold si pe calea audiovizualului de a se informa si de a lua o decizie”, a spus Zoltan Nagy-Bege.
El a precizat ca optiunea consumatorilor poate fi facuta atat inainte, cat si dupa data de 30 iunie 2021.
Raspunzand unei intrebari a Dorinei Rusu, membru al CNA, vicepresedintele ANRE a precizat ca institutia pe care o reprezinta a inceput campania privind liberalizarea pietei de energie electrica inca din 2019, o campanie “mai intensiva” fiind operata de furnizori.
“Ce am facut noi, intre timp, am deschis un call center dedicat exclusiv liberalizarii, la care deja au sunat mii de consumatori, si incercam sa-i indrumam legat de ce solutii au in privinta semnarii noilor contracte. Avem si o campanie impreuna cu Asociatia Nationala de Protectie a Consumatorilor InfoCons, cu care am initiat niste pliante care vor fi distribuite peste tot in tara, si prin intermediul furnizorilor si al companiilor de distributie, bineinteles. Avem un comparator de pret pe site-ul ANRE, unde pot fi comparate ofertele de pret existente in piata. In continuare, in cursul acestui an, furnizorii sunt obligati prin ordinul ANRE sa continue aceasta campanie de informare. Luna de luna, cu fiecare factura trebuie sa vina pliante de informare, formulare de optiune.
Ramona Sorescu, membru al CNA, a sugerat ca in cadrul spotului sa fie inclus si numarul de call center dedicat informarii. In urma unui vot de principiu unanim, recomandarea CNA pentru difuzarea spoturilor urmeaza sa fie adresata televiziunilor si radiourilor dupa ce modificarea referitoare la call center va fi operata.
“Nu-mi dau seama ce inseamna tehnic asta. Am inteles, o sa facem tot posibilul sa trecem numarul de call center. Iau legatura cu aceia care au facut clipul”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege