Daca cerem mai mult ni se va da din Planul National de Reforma si Rezilienta?
Guvernul a decis sa mearga la negocierea primei forme a Planului National de Reforma si Rezilienta cu o suma mai mare decat cea alocata, probabil în jur de 135%, a declarat marti, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la o dezbatere organizata de Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputatilor.
“O noutate: am decis sa mergem cu o alocare mai mult decat suma alocata Romaniei. Probabil va fi în jur de 135%. Nu suntem singura tara care a aluat aceasta decizie, mai sunt si alte tari. De exemplu, Grecia va merge pe o alocare de 144%, Cehia de 125%, Germania 124%, Ungaria 108%, Italia 107%. Deci toate aceste guverne îsi asuma ca în prima forma, forma de negociere a planului lor de rezilienta, sa permita o suma mai mare, urmand ca, si aceasta e foarte important, în procesul de asa-zis cost, de analiza a costurilor, de negociere, sa revenim ulterior la alocarea Romaniei, care în acest moment este de 29,2 miliarde euro”, a spus Ghinea.
Ministrul a subliniat ca partea complicata va fi cea de trecere “de la aspiratii la explicarea investitiilor”, la calcularea costurilor, cu date complete, la analiza maturitatii proiectelor si a capacitatii administrative de a implementa aceste idei.
Potrivit lui Cristian Ghinea, partea de alocari este înca în negociere interguvernamentala si va fi analizata în aceasta saptamana, iar fiecare plan de rezilienta va trebui sa aiba un echilibru între investitii si reforma, în special reformele care apar în recomandarile de tara din semestrul european, recomandarile Comisiei Europene pe 2019 si 2020.
“În acest sens, vom include reforme de genul reforma sistemului de pensii – e o recomandare în fiecare an a Comisiei europene de a face pasi spre un sistem de pensii echitabil si sustenabil -, reforma functiei publice si operationalizarea Codului administrativ propus si trecut prin Parlament, acel concurs national pentru admitere în functia publica, înca neoperationalizat, e o reforma pe care o putem introduce si finanta prin PNRR. De asemenea, o serie de reforme care sa vina pentru debirocratizarea relatiei între stat si firme, dar si reforma companiilor de stat. Mai avem discutii cu ministerele de linie pentru a veni si cu alte reforme. Va dati seama ca, daca trecem de la 70 de miliarde euro la sub 40, urmand sa revenim sub 30 pana la finalul negocierilor cu Comisia, sunt deja ministri suparati. Nevoile sunt mult mai mari decat sumele alocate, dar e un proces pe care ni-l asumam si cu care mergem înainte”, a explicat ministrul.
El a semnalat ca planul ce va fi propus va avea 33 de componente, grupate pe cei 6 piloni care au fost introdusi de catre Parlamentul European, iar fiecare domeniu de interventie va avea atat reforme cat si investitii, precum si jaloanele si tintele care trebuie realizate.