0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Daca privatizam Hidroelectrica doar pentru a acoperi gaura bugetara, atunci mai bine renuntam

Posted On 3 aprilie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: deficitul bugetar, dividende, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, investitii, listare la bursa, profit, venituri la buget

Guvernul Grindeanu este chitit sa acopere promisiunile privind cresterea salariilor bugetarilor, precum si alte cheltuieli pe care nu le poate asigura din veniturile estimate, prin jefuirea efectiva a profiturilor companiilor din energie la care statul este inca actionar majoritar. Nu mai departe, se estimeaza ca la bugetul statului ar putea fi varsate dividende de cel putin doua miliarde de lei in acest an, din profiturile pe anul trecut ale respectivelor companii: Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica si Nuclearelectrica. Daca se mai adauga la aceasta suma si cele 401 milioane euro, din procesul castigat de stat la Curtea de la Paris cu Enel, dar si aproape un miliard de lei din vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica, atunci disperarea bugetara se poate transforma in fericire. Cat priveste respectivele companii, absolut toate avand un necesar de investitii de cateva miliarde de euro, Dumnezeu cu mila! Sa ne intoarcem insa la Hidroelectrica, a carei listare la bursa a fost amanata permanent din motive numai de guvernanti stiute. Iata ca, in sensul celor afirmate mai sus, guvernul pare dispus sa grabeasca procesul. Intrebarea este insa, in interesul cui?

Remus Borza, care a administrat Hidroelectrica in perioada insolventei (cu succes, ce-i drept) a ajuns astazi deputat ALDE, partid aflat in coalitia de guvernare. Si pentru ca nu l-a interesat in mod deosebit programul de investitii si programul de mentenanta al Hidroelectrica nici in perioada insolventei, se pare ca nu-l intereseaza nici acum. In schimb vine cu o sugestie taman potrivita pentru acoperirea gaurii bugetare, in sensul in care listarea unui pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica ar urma sa aduca in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017. Adica, de aceea trebuie sa privatizam Hidroelectrica?

Pentru a atinge obiectivul, Remus Borza mai propune si schimbarea metodologiei de privatizare, in sensul in care banii din listare sa nu ramana in bugetul companiei, ci sa mearga la bugetul de stat. Glumind, desigur, prin comparatie cu listarea Electrica, care a ramas in conturi cu vreo 500 de milioane de euro si nu-i valorifica in nici un fel, de ce sa repetam istoria si cu Hidroelectrica? Speram ca vorbind de Electrica sa nu le dam idei. Una peste alta insa, Hidroelectrica are mare nevoie de banii din listare, daca vrem sa ramana “Perla Coroanei” sistemului energetic. Altfel banii se duc pe apa sambetei. Si lucrurile nu sunt deloc simple. Mai exista niste probleme pe care domnul Borza se face ca nu le stie.

“Hidroelectrica poate fi listata in acest an doar daca se va rezolva pana la finele lunii martie problema investitiilor nerentabile ale companiei, care se ridica la doua miliarde de euro si care ar micsora substantial valoarea producatorului de energie , declara in urma cu ceva vreme Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica. “Eu am fost intrebat vara trecuta cand va avea loc listarea. Am conditionat aceasta listare de rezolvarea investitiilor nerentabile. Din punctul nostru de vedere, am rezolvat aceasta problema in acte din septembrie, dar cand am incercat sa transferam unele dintre ele, nu s-a reusit. Listarea este fezabila pentru acest an in situatia in care aceste investitii nerentabile vor fi solutionate in trimestrul unu. Daca in trimestrul unu al acestui an nu vor fi solutionate, sigur ca listarea se va amana.” Un punct de vedere corect, dar daca aceste probleme erau conoscute, cine ne-a impiedicat sa le rezolvam?

Respectivele investitii nerentabile ar ajunge la circa doua miliarde de euro, daca ar trebui finalizate de catre Hidroelectrica, ceea ce, evident, ar conta in calculul valorii societatii. Hidroelectrica, la fel ca Nuclearelectrica, ocupa un loc special in sistemul energetic national. In primul rand, prin natura ei, Hidroelectrica are un rol esential in reglajul de sistem, fapt care o pune si intr-o pozitie privilegiata, dar ii confera si o serie de obligatii. Concluzia este ca Hidroelectrica nu poate actiona in permanenta de capul ei, mai trebuie sa se supuna si unor dispozitii ale SEN. Impieteaza acest lucru cu ceva valoarea companiei. Desigur, dar nu in sens negativ, ci intr-unul pozitiv. O companie strategica are o alta valoare la bursa decat o companie cu activitate pur comerciala. Un argument in plus pentru listare. Conditia este ca listarea sa lase in bugetul companiei bani pentru dezvoltare. In toata aceasta ecuatie, cel putin teoretic, un cuvant de spus ar avea si Fondul Proprietatea, care detine 20% din capitalul Hidroelectrica. Spre deosebire de pozitia adoptata in cazul Nuclearelectrica, unde Fondul Proprietatea se opune cu vehementa investitiei in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in cazul Hidroelectrica pozitia Fondului este ceva mai nuantata. Dar, evident, nu dezinteresata.

“Hidroelectrica va castiga, din listare, o baza diversificata de investitori si mai multa transparenta. Ce castiga Romania? Avem fonduri de pensii care in momentul acesta au 7,4 miliarde de euro active in administrare, avem nevoie de noi emitenti pe Bursa de Valori Bucuresti, pentru ca banii romanilor sa fie investiti in companii romanesti. Romania se upgradeaza de la statutul de piata de frontiera la statutul de piata emergenta. Deci, atractivitatea Romaniei si a pietei de capital in ansamblul ei, odata cu listarea Hidroelectrica, va creste de 20 de ori, sustin reprezentantii Fondului Proprietatea.

Asa cum arata acum planul de investitii, va fi foarte usor pentru Hidroelectrica sa se finanteze din surse proprii. De aceea am spus si ne mentinem parerea in continuare: Hidroelectrica nu are nevoie de cash nou. Nu are nevoie sa atraga aceasta lichiditate la momentul listarii. Pentru ca decizia cu privire la listare s-a luat in 2013, cand situatia era alta, iar compania era in acel moment in insolventa, pentru a nu bloca sau a nu amana listarea companiei, noi am fost la Ministerul Energiei, la Guvern si am propus sa se indatoreze compania, se dea un dividend extraordinar inaintea listarii, iar cu banii din listare sa fie folositi pentru acoperirea creditelor de la banci

Hidroelectrica are un plan de investitii ce trebuie indeplinit ca sa poata rezista in piata in pozitia in care este in momentul de fata. Si, cel putin teoretic, pe langa resursele proprii, listarea la bursa poate aduce companiei noi posibilitati de finantare pentru investitii. Ovidiu Agliceru spune ca Hidroelectrica are un plan de investitii de peste un miliard de euro pentru urmatorii cinci ani. “Este vorba despre 1-1,1 miliarde de euro in urmatorii cinci ani, acesta este planul de investitii. 300 de milioane de euro este planul de retehnologizare, 300 de milioane in modernizari, care inseamna reparatii, apoi 250 de milioane in terminarea investitiilor in centrale noi, a aratat el. Argument suficient de bun pentru a nu mai amana listarea la bursa. Ehe, dar de aici si pana la alte interese ale actionarului majoritar , dar si a celui minoritar, e cale lunga.

Guvernul este dispus sa treaca peste toate aceste argumente?

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Curtea de Apel Bucuresti a inchis definitiv insolventa Hidroelectrica, la aproape cinci ani de la declansarea ei

Next Story

Principalele modificari ale noii scheme de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile

Articole pe aceeasi tema

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare

Posted On 11 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Hidroelectrica, portița de salvare pentru clienții casnici după liberalizarea pieței de energie?

Posted On 6 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.